Wisselende klachten bij hyperventilatie | Waarom voel je steeds wat anders? Tips

Wisselende klachten maken je vermoeid en gefrustreerd want je snapt er niks meer van! Als je last hebt van stress gerelateerde klachten zoals hyperventilatie of burn-out dan wisselen je klachten heel vaak. De ene dag heb je last van buikpijn, de volgende dag hoofdpijn, daarna ben je weer duizelig. Heel vervelend want juist door het wisselen van die klachten wordt je nog onzekerder.

Continue wisselen je klachten, soms zelfs per dag, soms per week en soms wat langer.

Wisselende klachten | Wat is chronische hyperventilatie

Laat ik eerst uitleggen waardoor je klachten krijgt door stress en chronische hyperventilatie.

Als wij stress ervaren dan gebeurt er veel in ons lichaam. Doordat er stresshormonen aangemaakt worden kunnen we de acute stress situatie goed aan want ons lichaam wordt klaar gemaakt om te vluchten en/of vechten. Je spieren krijgen bijvoorbeeld extra bloed, je wordt alerter en je ademhaling versnelt zodat er extra energie vrijkomt. Maar als jij die extra energie niet verbruikt dan ontstaat er een onbalans in je lichaam die je klachten geeft.

Heb jij chronische stress dan raakt je stress systeem overbelast en ben je dus continue alert om te vluchten en/of vechten. Logisch dat je vermoeid raakt toch? Chronische stress kan bijvoorbeeld zijn een gespannen thuis situatie, een onzeker zelfbeeld of een baan waar je niet gelukkig van wordt.

Wisselende klachten als alarmsignaal van je lichaam

Je lichaam wil heel graag je aandacht om je duidelijk te maken dat er iets moet veranderen! En als jij niet luistert naar de subtiele signalen die je al gehad hebt dan moeten er hardere maatregelen getroffen worden en krijg je meer klachten die vaak zorgen dat je ook niet meer goed kunt functioneren. Je wordt gedwongen om te stoppen en je rust te nemen.

Luister jij dan niet naar klacht 1 dan proberen ze het met klacht 2. Reageer jij daar ook niet op? Dan neemt je lichaam weer een ander alarmsignaal erbij door een andere klacht te geven aan je. Net zolang totdat jij luistert naar de signalen en gaat veranderen door goed voor jezelf te zorgen, meer rust en ontspanning te nemen etc.

Lees hier waarom je blijft twijfelen over je klachten ook al ben je al vaak onderzocht door de dokter

1 ding goed voelen

Daarnaast kunnen we ook maar 1 ding echt goed voelen. Misschien herken je dat als je flinke hoofdpijn hebt en je je teen stoot, de pijn van de teen dan overheerst. Als de pijn van je teen dan gezakt is komt je hoofdpijn weer terug. Althans dat denk je want die hoofdpijn was er nog steeds alleen voelde je het niet.

Zo kan het ook zijn met je klachten. Alle klachten heb je misschien al die tijd al maar je kan maar 1 ding echt goed voelen. Dus je lichaam maakt een keuze welke je vandaag dominant aanwezig voelt. Dus of je buikklachten, de pijn op je borstkas, de tintelingen of je bent weer misselijk

Tips | Hoe voorkom je dit?

Belangrijk is het dus om meer inzicht te krijgen in je verschillende klachten. Hiervoor adviseer ik altijd om een dagboek bij te houden. Lees hier meer over dat dagboek. Waar ga jij over je grens? En waarom heb je nu juist deze klacht? Zit er een patroon in? Want als je dat beter voor jezelf herkent dan weet je ook wat je kunt doen om dit te veranderen. Probeer jezelf ook te trainen in jezelf gerust te stellen waardoor je bij nieuwe of herhalende klachten minder snel in paniek raakt.

Meer uitleg, tips en oefeningen kan je vinden in mijn online cursus Gedachten leren ombuigen

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

2 gedachten over “Wisselende klachten bij hyperventilatie | Waarom voel je steeds wat anders? Tips”

  1. Hallo.
    Mijn klachtenlijst is lang. Van pijn op de borst. Hoge bloeddruk. Cholesterol. Angst. Verdriet. Paniek. 24 u op 24. Ritmestoornissen. Enz.. Zou graag geholpen worden. Heb al ademhalingsoefeningen gehad.. Helpt niks of het wordt nog erger. Hoe geraak ik hier uit aub.ben 59. In de menopauze.
    Grtjs
    Isabelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen