Interview Vakblad longfunctieanalisten

Voor het thema nummer in Maart 2019 over Hyperventilatie van het vakblad voor longfunctie analisten werd ik geïnterviewd. Het thema nummer ging volledig over hyperventilatie om hier meer (h)erkenning over te krijgen. Longfunctie analisten krijgen veel mensen met hyperventilatie te zien, oa voor het uitvoeren van de hyperventilatieprovocatie test.

Ik deelde dan ook graag mijn verhaal. Naast mijn interview werden onder andere Patricia geïnterviewd als ervaringsdeskundige en deelde longartsen hun uitleg en inzichten. Een grote eer dus om ook mijn mening en verhaal te mogen delen bij deze belangrijke groep zorgverleners!

‘Hyperventilatie blijft vaak een zwakke plek’

Graag stel ik mijzelf voor, mijn naam is Nicole Smit en ik ben sinds 2003 werkzaam als oefentherapeut Mensendieck. De laatste jaren begeleid ik alleen nog mensen met hyperventilatie, en dan voornamelijk via online coaching.

Toen ik pas als oefentherapeut werkte, bleek een groot deel van mijn cliënten last te hebben van spannings- en hyperventilatieklachten. Destijds had ik na een stressvolle periode, waarin onder andere mijn vader na een zwaar ziekteproces overleed, zelf ook veel last van vage klachten. Artsen slaagden er echter niet in de oorzaak van mijn duizeligheid en andere klachten te achterhalen.


Social media
Ik wist dus niet wat de bron van mijn klachten was, totdat er steeds vaker mensen met hyperventilatie naar mijn praktijk werden doorverwezen en ik de symptomen en verhalen bij mijzelf herkende. Ik ben mij verder gaan verdiepen in hyperventilatie om de mensen in mijn praktijk en uiteraard ook mijzelf beter te kunnen helpen. Door het toegenomen gebruik van internet en de laatste jaren ook social media, nemen steeds vaker mensen van buiten mijn regio contact op voor hulp. Zo ben ik gaan onderzoeken hoe ik ook deze mensen kon helpen. En op deze manier is de online coaching ontstaan.

Veel mensen met hyperventilatie hebben heel veel vragen en twijfels over hun klachten. Door de lichamelijke onbalans die ontstaat door het verkeerde ademen, worden mensen onzeker en angstig, ze herkennen zichzelf hier vaak helemaal niet in. Die angst geeft stress, wat weer zorgt voor een verstoring van de ademhaling. Daarom is het uitleggen en de geruststelling dat zij niets ernstigs mankeren ontzettend belangrijk. Met goede uitleg over de oorsprong van klachten, zijn ze dus vaak al een eind geholpen.


Dagboek

Als iemand door een arts de diagnose hyperventilatie heeft gekregen en bij mij komt voor de coaching, is uitleg over hyperventilatie en de klachten die ermee gepaard kunnen gaan, dan ook bijna altijd de eerste stap. Verder is het belangrijk om uit te zoeken waardoor de hyperventilatie wordt veroorzaakt en in stand wordt gehouden. Voor het herkennen van deze patronen vraag ik de cliënten altijd om een dagboek bij te houden. Dit geeft vaak al snel veel waardevolle inzichten waardoor ik stap voor stap met hen kan gaan werken aan hetgeen de stress veroorzaakt en hier blijvende oplossingen voor zoeken. Zo is ieder traject op het individu toegespitst.

Belangrijk is dat men goed met de stressfactoren om leert gaan, want als je eenmaal last hebt van hyperventilatie blijft het vaak een zwakke plek. Ons lichaam reageert op stress door de ademhaling te versnellen, dat hoeft geen problemen te veroorzaken zolang de extra ‘energie’ maar wordt verbruikt, of het zich weer snel herstelt. Iedereen die langere tijd zeer gestrest is, kan hier uiteindelijk last van krijgen. Daarom is het inzicht in wat de stress geeft en in stand houdt zo belangrijk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als jij je irriteert aan je collega, welke spanning bouw jij (on)bewust op en wat doet dit met je spierspanning en gedachten? Dit heeft namelijk veel invloed op je ademhaling en dus op de mogelijke hyperventilatie.


Ademhalingsoefeningen

Hoewel het doen van álleen ademhalingsoefeningen dus in de meeste gevallen onvoldoende is, geef ik wel altijd ook ademhalingsoefeningen mee. De oefeningen die ik de mensen aanleer zijn vooral gericht op het weer goed leren ademen vanuit de ademhalingsspieren. Onbewust is er heel veel spierspanning opgebouwd waardoor het lichaam ook niet goed meer kan ademen. Denk bijvoorbeeld aan het continue aanspannen van de buikspieren of het in elkaar gezakt zitten waardoor er minder ruimte is om goed te ademen. Ook het leren ontspannen van de spieren is heel erg belangrijk.

Tot slot deel ik veel uitleg op mijn site en via social media.  Veel mensen die contact met mij opnemen geven aan dat zij zich onvoldoende gesteund voelden. Ze vinden het fijn erkenning te krijgen van iemand die hier veel ervaring mee heeft en zodoende zelf weet hoe het is..

Interview vakblad longanalisten longkruid Nicole Smit hyperventilatiecoach

l

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen