Water drinken bij hyperventilatie

Je hebt het vast al vaker gehoord dat voldoende water drinken heel belangrijk is. Ook ik zeg het met grote regelmaat. En ondanks dat je het vaak hebt gehoord zijn er nog steeds heel veel mensen die te weinig water drinken. Waarom dat zo belangrijk is en wat de effecten van te weinig water drinken op je lichaam en hyperventilatie is leg ik je hier uit.

De functie van water drinken

Als mens kunnen we best een tijdje zonder eten maar zonder water overleven we hooguit 4 dagen. Water is dus essentieel voor ons lichaam. In mijn praktijk hoor ik echter zo ontzettend vaak dat mensen te weinig drinken. Geen dorst, vergeten, denk er niet aan of ik lust geen water zijn de redenen die ik dan vaak hoor. Uit onderzoek van Menzis blijkt ook dat maar 15% van de mensen voldoende drinkt.

Ons lichaam bestaat uit 70% uit water! Dat is dus bijna 3 kwart van ons lichaam. Het water zit in je hersenen, spieren, organen en zelfs in je botten.

Hyperventilatie en te weinig water drinken

Het water circuleert in je lichaam door middel van vloeistoffen zoals urine, bloed, zweet, speeksel en slijm.  Door te plassen, zweten en ademen raken we het meeste vocht kwijt wat ook weer moet worden aangevuld. Tijdens de uitademing verlies je dus ook vocht. Adem jij dus meer dan de bedoeling is dan verlies je dus ook meer vocht. Daarnaast zorgen paniek en angst gevoelens ervoor dat je vaker moet plassen. Dus ongemerkt verliezen we heel veel vocht. Als dit niet wordt aangevuld dan raakt ons lichaam uit balans en kan het niet goed functioneren.

Water zorgt er namelijk voor dat de afvalstoffen ook uit ons lichaam verwijderd worden, voornamelijk via onze urine. Door de hyperventilatie ontstaat er een onbalans in je lichaam die zorgt voor verzuring, het is dan essentieel dat de afvalstoffen goed uit je lichaam verwijderd kunnen worden. Want dan kan de balans zich herstellen en zal je minder klachten krijgen.

Lees hier meer over chronische hyperventilatie en waardoor je klachten krijgt

Waarom water?

Maar waarom is water dan zo belangrijk en geen andere vloeistoffen zoals koffie, limonade of thee? In onze maag wordt kraanwater dus water zonder toevoeging in één keer doorgelaten. Dus water zonder bubbels of prik, suikersmaak, (kruiden) thee, koffie of wat dan ook. Dit wil dus zeggen kraanwater of plat mineraalwater.

Doordat het water direct vanuit je maag opgenomen wordt hoeft het niet eerst door de darmen heen. Zo hebben je darmen meer tijd en energie over om te zorgen voor je verteringsproces. Daarnaast is voldoende water ook heel belangrijk voor je darmen, te kort vocht geeft verstoppingen en obstipatie.

En dit voorkomt uitdroging in verschillende andere organen wat voor problemen kan zorgen. Klachten zoals duizeligheid, wazig zien, snelle hartslag, droge mond en neus, verstoring in je ademhaling, droge huid, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs overgewicht.

Klachten als angst en paniek door te weinig water

Ook onze hersenen hebben vocht nodig. Want die bestaan uit wel 90% uit water! Als jij onvoldoende drinkt dan kan je brein onvoldoende vocht krijgen en dat kan je merken op je humeur, geheugen, concentratie, piekeren en je dus een negatief gevoel geven.

Onvoldoende drinken zal ook je stresshormonen verhogen, het cortisol

Door de hyperventilatie ben je gevoelig voor paniek en angst. Cortisol speelt hier een hele belangrijke rol in. Door voldoende te drinken verlaag je dus ook je stress hormonen en zal je je dus rustiger gaan voelen. Natuurlijk is alleen water drinken niet voldoende maar kan je zeker helpen om paniek te voorkomen of om eerder rustiger te worden tijdens een paniekaanval.

Drink 1,5-2 liter water per dag

Geadviseerd wordt om dagelijks minimaal 1,5 liter water (zonder toevoeging zoals koolzuur of smaken) te verdelen over de gehele dag. Beweeg jij veel, praat je veel gedurende de dag of werk je in een warme ruimte dan kan het zo zijn dat je meer water nodig hebt.

Een handig testje om te kijken of jij voldoende drinkt is om naar de kleur van je urine te kijken. Is die donker dan drink je te weinig. Is die heel licht geel dan drink je voldoende.

Vind je het lastig om voldoende te drinken?

Zet dan in de ochtend al een fles in je zicht of neem die mee. Spreek dan met jezelf af dat je elk dagdeel 1 fles van een ½ liter leeg drinkt. Zo heb je als je dit 3x lukt al 1 ½ liter op. Of zoals een gezegde zegt na elke plas een glas ?

Lust je echt geen water probeer dan wat fruit, komkommer, verse munt door je water te doen. Of eventueel een heel klein beetje suikervrije limonade en dit steeds minder te doen totdat je gewend bent aan de smaak van water.

Start je dag door meteen uit je bed al 1 glas water te drinken, want in de nacht verlies je heel veel vocht!

Geen dorst?

Het kan zo zijn dat jij geen dorst hebt. Als jij langere tijd al te weinig drinkt dan is je dorstprikkel verstoord. En zal jij dus niet merken dat je dorst hebt. In het begin zal je dus gewoon moeten gaan drinken om dit weer op gang te brengen.

Ook kan je door sommige medicatie een verstoring in je dorstprikkel krijgen waardoor je geen dorst voelt.

Tip; drink zeker in het begin na het avond eten niet meer veel. Anders zal je er in de nacht uit moeten om te plassen wat de nachtrust verstoort!

Voordelen water drinken

  • Je afval stoffen kunnen goed afgevoerd worden waardoor je je beter voelt. Teveel afvalstoffen geven klachten als hoofdpijn en duizeligheid
  • Alle processen in je lichaam kunnen goed functioneren zoals je darmen, hersenen en spieren
  • Stresshormonen worden verlaagd waardoor je minder angst en paniek klachten zult ervaren
  • Je voelt je gewoon veel beter als je lichaam voldoende vocht heeft om goed te functioneren

2 gedachten over “Water drinken bij hyperventilatie”

  1. Ik heb een zwakke blaas een overactieve blaas en ben nagekeken ook in ziekenhuis en blijkt dat ik een kleine blaas heb en anders dan andere want als ik wc ben geweest en drink dan voel ik het alweer dat ik moet en als ik niks drink moet ik ook veel wc en als kouder weer is ook en mestruatie moet ik ook veel
    Ik vindt het zo vervelend en wil meer drinken

    1. Super goeie tip! Met de uitgebreide informatie voel ik me beter gestimuleerd om water te drinken. Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen