Wat als je de stress factor niet weg kunt nemen?

Wat als je de stress factor niet weg kunt nemen die de oorzaak is van je chronische hyperventilatie of je klachten veroorzaakt?

Als je van je chronische hyperventilatie af wilt is het eerste advies eigenlijk altijd zoek uit wat jou stress geeft en probeer dat te vermijden of het liefste nog helemaal uit je leven te bannen.

Maar wat als je die stress factor niet weg kunt nemen?

Een chronische ziekte van jezelf of een geliefde, mantelzorger zijn of een werksituatie waar je niet uit vandaan kunt. Maar ook je thuis situatie kan stressvol zijn, factoren als “lastige” kinderen, problemen met je partner, luidruchtige buren, andere geluiden zoals een drukke weg of vliegverkeer kunnen allemaal voor stress zorgen. En dit zijn dingen waar je niet zomaar voor weg kunt lopen omdat je je verantwoordelijkheid hebt en neemt maar ook omdat het soms gewoon niet anders kan.

Wat doet stress met je?

Laten we eerst eens kijken wat stress doet met ons lichaam. Als wij stress ervaren dan gebeurt er van alles in ons lichaam. Je wordt klaar gemaakt om te vluchten of vechten. Hiervoor maakt je lichaam stress hormonen aan die ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld extra bloed naar je spieren gaat, je zicht verandert en belangrijk je ademhaling zich versnelt. En er gebeurt nog veel meer wat ervoor zorgt dat je de stress situatie aan kunt. Heel handig bij acute stress, als je bijvoorbeeld moet vluchten omdat je huis in de brand staat of er een wilde hond op je af komt. Maar als je chronische stress hebt en je lichaam reageert steeds door de stress hormonen aan te maken dan raakt je lichaam van slag en krijg je klachten.

Chronische hyperventilatie

Door de stress versnelt je ademhaling zich, wat handig is als je die extra energie nodig hebt. Maar bij langdurende stress ontstaat er een onbalans in je lichaam. Je ademt dan meer ten opzichte van wat je verbruikt. Dit merk je vaak niet heel bewust omdat het kan zijn dat je bijvoorbeeld in plaats van 10 keer 12 keer bent gaan ademen.  Zo ontstaat er dus een onbalans in je lichaam en dit geeft je klachten. Duizeligheid, spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, negatieve gevoelens, tintelingen of maagklachten zijn een van de vele klachten die je kunt krijgen.

Wat als de stress factor blijvend is voorlopig?

Als de stress factor voorlopig aanwezig is en blijft dan zijn er gelukkig evengoed dingen die je eraan kunt doen om ervoor te zorgen dat je hyperventilatie klachten minder worden.

Want er zijn veel factoren die ook een rol spelen!

Goed voor jezelf zorgen

Dit is het allerbelangrijkste! En ook meteen een heel ruim begrip natuurlijk want je kunt op veel verschillende manieren goed voor jezelf zorgen.

Gezond eten, voldoende water drinken, voldoende slapen en rusten zijn de belangrijkste factoren die je als eerste het beste kunt aanpakken.

Maar ook elke dag tijd voor jezelf nemen, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen doen elke dag gaan je helpen om je beter te voelen.

Stress hormonen verlagen

Daarnaast is het belangrijk dat je je stresshormonen verlaagt. Dit kan je doen door te bewegen maar ook door plezier te maken. Eigenlijk alles wat je goed doet voelen is belangrijk om te doen.

Kijk bijvoorbeeld naar grappige video’s of serie in plaats van een spannende. Lees een ontspannen boek met een positief verhaal. Pak een (oude) hobby op. Gezellig kletsen met een vriend(in)

Bij bewegen is bewegen in de buitenlucht vooral heel goed voor je. Dus maak een wandeling in de natuur, ga een stukje fietsen. Of als je een tuin hebt is tuinieren ook een goede manier van bewegen.

Stress verlagen | Conclusie

Ook al kan je de stress misschien niet weg nemen je kunt er wel voor zorgen dat je  minder klachten krijgt door andere factoren te versterken.

Doe meer dingen voor jezelf en dan vooral die jou blij maken en zorg heel goed voor jezelf.

Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen