Verslikken en hierdoor gaan kuchen of hoesten als je last van hyperventilatie hebt. Hoe kan dit en wat doe je eraan?
Verslikken door stress en hyperventilatie
Verslikken door stress en hyperventilatie kan gebeuren omdat deze twee symptomen nauw met elkaar verbonden zijn. Stress en angst kunnen leiden tot hyperventilatie, waarbij de ademhaling versnelt en oppervlakkiger wordt dan normaal. Dit kan op zijn beurt leiden tot het inslikken van lucht, wat kan leiden tot verslikken.
Wanneer je hyperventileert dan adem je meer ten opzichte van wat je verbruikt. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam. Hierbij daalt het koolstofdioxidegehalte in je bloed, wat kan leiden tot veranderingen in de pH-waarde van het bloed. Dit kan ervoor zorgen dat de spieren in je keel en slokdarm samentrekken, waardoor het moeilijker wordt om te slikken. Als je dan probeert te slikken, kan er voedsel of drank in de luchtpijp terechtkomen, wat kan leiden tot verslikken en hoesten.
Gevolgen van verslikken bij stress en hyperventilatie:
Verslikken bij stress en hyperventilatie kan leiden tot hoesten, piepende ademhaling, en andere ademhalingsproblemen. Dit kan leiden tot paniek en angst, waardoor de symptomen van hyperventilatie kunnen verergeren. Het kan ook leiden tot een verminderde eetlust en spijsverteringsproblemen.
Lucht inslikken
We slikken soms onbedoeld lucht in. Als we veel zuchten, een benauwd gevoel hebben en luchthonger ervaren of als we enthousiast aan het praten zijn. Maar ook tijdens het eten of drinken, vooral wanneer we snel eten of drinken, of als we praten tijdens het eten. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid en andere spijsverteringsproblemen.
Daarnaast kan stress en angst ook leiden tot het onbewust inslikken van lucht. Dit kan gebeuren omdat hyperventilatie de ademhaling verandert, waardoor er meer lucht wordt ingeademd dan nodig is. Ook kan stress leiden tot een verhoogde spierspanning in het lichaam, waardoor de spieren rondom de borstkas en de keel strakker worden. Dit kan het moeilijker maken om op een normale manier te ademen en kan leiden tot het onbedoeld inslikken van lucht.
Waarom zijn de spieren in keel en slokdarm verkrampt door hyperventilatie?
De spieren in de keel en slokdarm kunnen verkrampt raken als gevolg van verschillende factoren, waaronder stress en angst, spanning, uitdroging, overmatig gebruik van alcohol of cafeïne, roken, en sommige medische aandoeningen zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).
Wanneer je gestrest of angstig bent, kan dit leiden tot een verhoogde spierspanning in je lichaam, waaronder in de spieren rondom de keel en slokdarm. Dit kan de spieren strakker en stijver maken, wat het moeilijker maakt om te slikken en kan leiden tot het inslikken van lucht. En door de onbalans die er ontstaat door de hyperventilatie kan dit ervoor zorgen dat de spieren in je keel en slokdarm samentrekken, waardoor het moeilijker wordt om te slikken.
Verminder hoge spierspanning
Hoge spierspanning is een veelvoorkomende oorzaak van verslikken bij stress en hyperventilatie. Het kan helpen om ontspanningsoefeningen te doen, zoals progressieve spierontspanning of yoga, om de spieren te ontspannen en de spanning te verminderen. Het kan ook nuttig zijn om de spieren rondom de nek en schouders te masseren of om een warme douche of bad te nemen om de spieren te ontspannen.
Door het verminderen van de hoge spierspanning in het lichaam, kan het gemakkelijker worden om op een normale manier te ademen en te slikken, waardoor het risico op verslikken afneemt. Het kan enige tijd en oefening kosten om ontspanningstechnieken te leren en toe te passen, maar het kan de moeite waard zijn om de symptomen van stress en hyperventilatie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Globus gevoel in de keel
Het globusgevoel is een veelvoorkomend symptoom dat wordt gekenmerkt door een gevoel van een brok in de keel of een kriebel in de keel. Het kan ook worden omschreven als een gevoel van een ‘klomp’ in de keel. Het globusgevoel kan soms verergeren bij het slikken en kan leiden tot angst en stress.
Hoewel de oorzaken van het globusgevoel niet helemaal duidelijk zijn, wordt aangenomen dat het kan worden veroorzaakt door een verhoogde spierspanning in de keel, een probleem met de zenuwen die de keel en de slokdarm aansturen, of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Het kan ook worden veroorzaakt door stress en angst.
Dit globus gevoel kan er ook voor zorgen dat je de neiging krijgt om je keel te schrapen en bijvoorbeeld zorgt dat je veel wilt slikken. Hierdoor ontstaat er weer extra spanning op je keel wat ook het gevoel van verslikken kan versterken.
Pijn borstkas door verslikken
Veel verslikken kan pijn op de borstkas veroorzaken. Dit komt omdat het inslikken van lucht en voedsel onbedoeld kan leiden tot een opgeblazen gevoel en druk op de borstkas. Het kan ook leiden tot reflux, waarbij maagzuur en spijsverteringsenzymen terugvloeien naar de slokdarm, wat kan leiden tot brandend maagzuur en pijn op de borstkas.
Wanneer er voedsel of drank in de luchtpijp terechtkomt, kan dit leiden tot hoesten en irritatie van de keel en borstkas. Dit kan leiden tot pijn op de borstkas en een beklemmend gevoel. Bovendien kan het inslikken van lucht en voedsel ook leiden tot een opgeblazen gevoel en druk op de borstkas. Dit kan leiden tot pijn en ongemak op de borstkas.
Het steeds verslikken en het daardoor ontstane kuchen en hoesten kan er ook voor zorgen dat de spieren in je borstkas overbelast raken en hierdoor gevoelig worden.
Tips voor het omgaan met verslikken bij stress en hyperventilatie:
- Beheers stress en angst: Het is belangrijk om ontspanningstechnieken te leren, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, om stress en angst te verminderen.
- Eet en drink langzaam: Het kan helpen om langzaam te eten en te drinken en om ervoor te zorgen dat je aandacht besteedt aan je ademhaling tijdens het eten en drinken.
- Leer goede ademhalingstechnieken: Het is belangrijk om op een normale en ontspannen manier te ademen om verslikken bij stress en hyperventilatie te voorkomen. Het kan nuttig zijn om te werken aan een goede ademhalingstechniek.
- Houding: Let op je houding. Zorg voor een ontspannen en rechte houding waardoor je goed kunt ademen. Maar ook dat er minder spanning op je keel en nekspieren staat zodat je goed kunt slikken.
- Spreek rustig: Praat op een rustig tempo zodat je niet ongemerkt achter je adem aan gaat spreken. En de neiging krijgt lucht in je slikken.