Verschil mannen en vrouwen bij hyperventilatie

Hebben vrouwen meer last van hyperventilatie? Die vraag krijg ik vaker want het lijkt alsof mannen er veel minder last van hebben. Lees hier mijn ervaring met het verschil tussen mannen en vrouwen met hyperventileren.

Mannen en vrouwen hebben net zo vaak last alleen wel anders

Mannen krijgen net zo vaak last van een verstoorde ademhaling als vrouwen. Alleen de manier waarop ze ermee omgaan is vaak heel anders dan vrouwen. De daarnaast zijn de klachten die mannen en vrouwen ervaren ook vaak anders. En durven vrouwen het eerder te benoemen waardoor het lijkt alsof er veel meer vrouwen hier last van hebben.

Verschil mannen en vrouwen | Stresssysteem

Als wij stress hebben of ervaren dan gebeurt er heel veel in ons lichaam. Een van de dingen die gebeurt is dat onze ademhaling zich versnelt om extra energie vrij te maken zodat we kunnen vechten of vluchten. Heel handig maar in onze tijd ervaren we heel veel stress maar blijven we meestal stil zitten.

Mannen en vrouwen ervaren beide stress alleen de vorm of reden van de stress is vaak wel anders. Vrouwen piekeren gemiddeld genomen wat vaker bijvoorbeeld dan mannen. Maar de meeste ervaren net zo veel stress alleen is de oorzaak en de reactie hierop anders.

Wat wel hetzelfde blijft is de lichamelijke reactie met de versnelling van de ademhaling en de stresshormonen. Alleen mannen zijn ( ja even heel zwart-wit gezegd) veel rationeler dan vrouwen, die raken dus minder snel in de stress en paniek.

Verschil mannen

Mannen zijn eerder geneigd te zoeken naar oplossingen. Voor de (meeste) mannen is de oorzaak een verstoorde ademhaling en daar gaan ze dan aan werken, veel meer zonder alle twijfels of dit het wel is en welke therapie dan beter zou zijn. Maar ook piekeren zij gemiddeld genomen minder. En doordat zij zich vaak minder verantwoordelijk voelen nemen ze eerder tijd voor zichzelf.

Maar voor mannen staat er wel een nog groter taboe op het hebben van mentale problemen en dus ook op hyperventilatie. Mannen worden vaak toch gezien als sterker en stoer. Toegeven dat je hier last van hebt is voor de meeste mannen dan nog lastiger dan voor vrouwen. Daarnaast praten vrouwen eerder met elkaar over lichamelijke problemen en klachten en doen mannen dat onderling veel minder.

Verschil vrouwen

De meeste vrouwen voelen zich veel meer verantwoordelijk voor hun omgeving en verliezen daarom vaak hun eigen belangen en behoeften uit het oog en gaan hierdoor veel verder over hun grenzen. Ze kunnen zichzelf veel beter wegcijferen en de belangen van hun naasten; partner, kinderen, ouders etc belangrijker vinden.

Daarnaast spelen bij vrouwen de wisselende hormonen ook een belangrijke rol in de klachten. Lees hier meer over de invloed van de menstruatie cyclus en hier over de invloed van de overgang.

Verschil tussen mannen en vrouwen in mijn praktijk

Inmiddels heb ik al 18 jaar mijn praktijk en heb ik dus heel veel mensen met hyperventilatie gezien en geholpen. Toen ik nog een praktijkruimte had was het percentage mannen ruim meer dan de helft van alle mensen die naar mij toe kwamen voor begeleiding en hulp bij de hyperventilatie. Nu is het 40% mannen om 60% vrouwen die een van de online cursussen starten.

Vrouwen hebben vaak wel andere klachten dan mannen. Maar onderstaand lijstje is natuurlijk niet volledig en iets wat voor iedereen geldt. Want zowel vrouwen als mannen kunnen de hele symptomen lijst ervaren.

Klachten die vrouwen vaker ervaren bij hyperventilatie

Klachten die mannen vaker ervaren bij hyperventilatie

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komt? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct de score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen