Verschil tussen acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie, wat is dat en welke overeenkomsten zijn er?
Grote kans dat toen jij ooit over hyperventilatie hoorde je dacht aan iemand die een benauwdheidsaanval had inclusief paniek. Waarbij de oplossing was om in een zakje te ademen om eruit te komen. En de kans is heel klein dat jij je daarin herkent. Het merendeel van de mensen met hyperventilatie heeft namelijk chronische hyperventilatie en sommige hebben acute aanvallen erbij.
Wat is hyperventilatie
Hyperventilatie betekent letterlijk teveel ademen, waarbij het er overgaat dat je teveel ademt ten opzichte van wat je verbruikt. Als wij stress ervaren denkt ons brein dat je extra energie nodig hebt om te kunnen vechten of vluchten, hiervoor wordt extra energie vrij gemaakt. En versnelt de ademhaling zich. Maar de stress die wij tegenwoordig ervaren betekend zelden dat we ook de extra energie verbruiken. Stress door de lockdown, irritatie aan je familie, zorgen over geld of je werk bijvoorbeeld zijn situatie die je veel stress kunnen geven maar je gaat niet op de vlucht of het gevecht aan.
Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die je allemaal verschillende klachten krijgt. Klachten als vermoeidheid, duizeligheid, onrustig gevoel, spierpijn of darmklachten.
Wat is acute hyperventilatie
Acute hyperventilatie ontstaat bijna altijd door een trigger, erg schrikken of plotseling trauma. Maar kan ook komen door een relatief kleine trigger als de spanning zo hoog is opgelopen dat een klein iets al een hevige reactie kan uitlokken. Een negatieve gedachten, een klein schrik moment of een vervelend berichtje.
Dit kan je dus ook eenmalig ervaren als je bijvoorbeeld zo erg schrikt dat dit een aanval uitlokt.
Hyperventilatie aanval met paniek
Je raakt dan in een soort van paniek, met klachten als; je hart slaat op hol, je ademhaling versnelt zich, krijgt vreemde beangstigende lichamelijke klachten, gaat zweten, gevoel alsof je elk moment out kan gaan of zelf kan sterven.
Zo een aanval kan heel wisselend duren van enkele minuten tot langer. Daarna ben je vaak verschrikkelijk moe en emotioneel. Zo een aanval is heel beangstigend en de angst voor nog zo een aanval komt dan vaak erbij. Angst voor de angst.
Wat is chronische hyperventilatie
Bij chronische hyperventilatie adem je langere tijd verkeerd en krijg je vaak meerdere soorten vage klachten die elkaar afwisselen. Deze klachten kan je langere tijd hebben en maken je vaak heel erg onzeker. Lees hier meer over wat chronische hyperventilatie is
Kan je last hebben van acute en chronische hyperventilatie
Je kunt dus last hebben van zowel acute als chronische hyperventilatie maar je kan ook een van de 2 hebben. Al is de kans dat je alleen last hebt van acute hyperventilatieaanvallen wel heel klein. Acuut hyperventileren gaat vaak samen met paniek en paniekaanvallen. En komt doordat de spanning zo hoog oploopt in je lichaam dat er een ontlading komt in de vorm van een aanval. Lees hier meer over paniek bij hyperventilatie
Verschil tussen acute en chronische hyperventilatie
Het verschil tussen acute en chronische hyperventilatie is dus dat je bij acute hyperventilatie een aanval hebt met hevige klachten. Klachten die zo beangstigend kunnen zijn dat je denkt dat je iets heel ernstigs mankeert en hiervoor bel je of wil je de naar een arts bellen. Bij chronische hyperventilatie kan je ook deze aanvallen hebben maar heb je ook gedurende langere tijd vage klachten.