Veel plassen bij hyperventilatie, paniek en stress

Veel plassen als je angstig of gespannen bent, hoe kan dit? Als we nerveus zijn en ergens tegen op zien moeten we heel vaak plassen. Of na paniek moet je heel veel naar de wc. Herken jij dit? Lees dan verder

Waarom plassen we veel bij stress?

Gemiddeld moet je zo’n zes à zeven keer per dag plassen op een dag. Maar als jij last hebt van angst, paniek en hyperventilatie kan dat op sommige dagen veel hoger liggen. Plassen heeft als functie om de afvalstoffen via urine uit ons lichaam te verwijderen. Gemiddeld plassen we 1000 tot 1500 ml uit per 24 uur. De rest van het vocht wat we binnen krijgen verlaat ons lichaam via zweet en via de ontlasting.

Veel plassen door stress

Stress en hyperventilatie zorgt voor veel verstoring in je lichaam. Dit kan als resultaat hebben dat je veel moet plassen. Als we nerveus zijn en stress ervaren dan gaan onze hersenen veel signalen uitsturen dat je de drang voelt om naar de wc te gaan. Je herkent het vast wel, je moet iets spannends doen zoals bijvoorbeeld naar de tandarts en je hebt continue het idee dat je moet plassen.

De oorzaak van veel plassen en stress

Er zijn verschillende oorzaken die veel plassen tijdens en na de stress kunnen verklaren. Dit heeft vooral met de stress hormonen te maken. Je lichaam is continue alert en gefocust om te reageren op gevaar. Je lichaam maakt je klaar om te vechten en of te vluchten met als doel overleven.

En met een lege blaas is je overlevingskans groter. Wegrennen met een volle blaas is namelijk heel ongemakkelijk en tijdens een gevecht je blaas legen is ook niet zo handig. Vandaar dat je lichaam dit uit voorzorg doet.

Maar ons brein ziet tegenwoordig in veel dingen gevaar terwijl die niet heel erg bedreigend zijn. Zoals in de rij van de supermark, het sollicitatie gesprek of in de wachtkamer bij de tandarts. Toch zal je lichaam hetzelfde reageren onder invloed van de stresshormonen. En een van de gevolgen hiervan is het veel moeten plassen.

Oorzaak van veel plassen en stress

Naast het willen legen van je blaas gebeurt er nog veel meer. Je spieren zullen zich ook gaan aanspannen waardoor je makkelijker in actie kunt komen bij gevaar. Hierdoor kan je echter meer druk voelen op je blaas wat het gevoel geeft dat je moet plassen. Heb je langere tijd stress dan kan je een continue gevoel op je blaas ervaren en zelfs het idee hebben dat je een blaasontsteking hebt.

Stress hormonen

Na de angstige periode of paniek wil je lichaam opruimen, oftewel het wil alle stresshormonen zo snel mogelijk uit je lichaam hebben. Ook dit zal er dus voor zorgen dat je veel naar de wc moet.

Maar ook je hersenen spelen een belangrijke rol als het gaat om veel moeten plassen. Het limbisch systeem, wat onderdeel is van de grote hersenen, staat in verbinding met de blaas, maar ook met emotieregulatie. Als je veel stress ervaart krijgt dit gedeelte van de hersenen namelijk te veel signalen door wat voor verwarring kan zorgen in je brein. Dit kan er ook voor zorgen dat je dus vaker aandrang voelt om naar de wc te gaan als je stress hebt.

Andere oorzaken van veel moeten plassen zijn

Voldoende water drinken is belangrijk

Het is dus ontzettend belangrijk om voldoende water te drinken, juist als je veel naar de wc moet. Zoals je kon lezen gebruikt je lichaam het veel moeten plassen ook om de stresshormonen uit je lichaam af te voeren. Hiervoor is dan wel voldoende vocht nodig. Grote kans dat jij denkt, ik drink maar niet zoveel want anders moet ik nog meer plassen. Maar het is echt heel belangrijk om voldoende te drinken. Lees hier meer waarom water drinken zo belangrijk is

Lees hier meer:

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen