Waarom blijf je twijfelen, ook al heeft de dokter al tig keer gezegd dat je niks mankeert?
Heb je al verschillende onderzoeken gehad waar niks uit kwam, maar voelt het toch alsof er iets niet klopt? Elke keer lijkt het nét even anders. Misschien hebben ze iets over het hoofd gezien? Want hoe kunnen ál deze klachten echt alleen door hyperventilatie komen?
Twijfelen over je gezondheid kan ontzettend vermoeiend zijn. Je brein blijft zoeken naar antwoorden, en ondertussen voel jij je steeds onzekerder. Maar waarom gebeurt dit? En hoe kun je hier grip op krijgen?
Waarom twijfel je steeds over je klachten?
Laten we eerst kijken naar de functie van twijfelen.
Ons lichaam en brein zijn erop gericht om ons veilig te houden en te zorgen dat we zo lang mogelijk overleven. Zodra jij iets voelt—een tinteling, een pijntje, een vreemd gevoel—gaat je alarmsysteem af. Dit is een gezonde, normale reactie. Want als er écht iets mis is, moet je lichaam je waarschuwen.
Maar bij hyperventilatie en langdurige stress raakt dat alarmsysteem overactief. Jouw brein registreert elk ongemak alsof het iets ernstigs is. Dat zorgt ervoor dat je je klachten nóg bewuster ervaart. Hoe vaker je twijfelt, hoe beter je erin wordt. Je hersenen trainen zich om continu op zoek te gaan naar signalen van gevaar—ook als er geen echt gevaar is.
Je brein vergeet pijn en ongemak (en dat versterkt de twijfel)
Ons lichaam heeft een bijzonder mechanisme: negatieve ervaringen worden afgezwakt in ons bewuste geheugen. Dit is een beschermingsmechanisme, zodat we niet constant blijven hangen in pijn en ongemak.
Het gevolg? Je vergeet hoe heftig een bepaalde klacht de vorige keer voelde. En wanneer het opnieuw optreedt, lijkt het anders. Misschien erger. Dat maakt dat je opnieuw begint te twijfelen. Is dit echt hetzelfde als vorige keer? Of is dit tóch iets nieuws?
💡 Lees hier waarom je klachten steeds wisselen en hoe dat je twijfels versterkt.
Stress en hyperventilatie maken twijfel nóg sterker
Als je langere tijd stress ervaart, ontstaat er een onbalans in je lichaam door de combinatie van hyperventilatie en stresshormonen. Eén van de gevolgen hiervan is dat je gevoeliger wordt voor angstige en negatieve gedachten.
En die gedachten wakkeren op hun beurt weer nieuwe stress aan. Zo beland je in een vicieuze cirkel:
- Lichamelijke sensatie → 2. Twijfel en angst → 3. Meer stress → 4. Verergering van klachten → 5. Nog meer twijfel
Dit kan ervoor zorgen dat je blijft hangen in een patroon van continue onzekerheid over je gezondheid.
Wat kun je eraan doen?
💡 Train je ‘geruststel’-spier
Twijfelen is een gewoonte geworden. Hoe vaker je twijfelt, hoe sterker die ‘twijfel’-spier wordt. Maar dat betekent ook dat je de ‘geruststel’-spier kunt trainen!
- Herhaal 100 keer per dag: Ik ben gezond. Dit is spanning. Ik hoef me geen zorgen te maken.
- Komen je klachten opzetten? Spreek jezelf dan direct toe: Dit is een bekende sensatie, ik heb dit eerder gehad, en ik weet dat het overgaat.
- Vraag aan je behandelaar een briefje met uitleg over je klachten. Dit kun je erbij pakken op momenten van twijfel.
💡 Neem voldoende rust
Blijf je steeds over je grenzen gaan en ben je uitgeput? Dan wordt twijfelen alleen maar erger. Je brein raakt gevoeliger voor negatieve gedachten als je oververmoeid bent. Zorg daarom voor voldoende rustmomenten op de dag.
💡 Werk actief aan je klachten
Twijfelen is een signaal dat je brein op zoek is naar zekerheid. In plaats van te blijven piekeren, kun je hier actief mee aan de slag.
In de online cursus “Gedachten leren ombuigen” help ik je stap voor stap om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Je krijgt:
✅ Diepgaande uitleg over hoe je brein werkt bij twijfel en angst
✅ Praktische opdrachten om je gedachten om te buigen
✅ Concrete oefeningen om je focus te verleggen en rust te vinden
Wil jij eindelijk af van die continue twijfel? Klik hieronder voor meer info over de cursus!
Hoe meer rust en ontspanning jij hebt hoe minder stress en dus minder twijfels!