Twijfelen over je klachten | Waarom doe je dit bij hyperventilatie | Tips

Waarom blijf je twijfelen ook al heeft de dokter je al tig keer gezegd dat je niks mankeert? En heb je al verschillende onderzoeken gehad waar niks uit kwam? Want elke keer lijkt het toch weer net even anders. Of misschien hebben ze wel wat over het hoofd gezien? Want al deze klachten kunnen toch niet echt alleen door de hyperventilatie komen?

Twijfelen waarom doe je dat?

Laat ik eerst uitleggen wat de functie van twijfelen is over je gezondheid. Ons lichaam en brein wil er alles aan doen dat jij overleeft en zo oud mogelijk wordt. Ze willen je veilig houden. En als jij dus wat voelt dan gaan de alarmbellen af. En gelukkig maar! Want als jouw alarmsysteem helemaal niet zou werken dan is dat ook niet goed. Alleen door stress en hyperventilatie is jouw alarmsysteem overactief dus bij elk pijntje, tinteling, ongemak gaan bij jou meteen alle bellen en sirenes af.

Als wij iets vaak gebruiken dan wordt dat sterker. Dus hoe vaker jij twijfelt hoe beter je daar in wordt. Komt daar nog bij dat je alarmsysteem je veilig wil houden dus die sirenes en bellen ga je steeds harder horen. Je bent dus super getraind geraakt om al dat lichamelijk ongemak en die pijntjes te registreren.

Twijfelen door vergeten van pijn en lichamelijk ongemak

Daarnaast werkt ons lichaam heel mooi, want negatieve ervaringen die worden afgezwakt in ons bewuste waarneming. Wat betekent dat we vergeten hoeveel pijn iets deed of hoe ongemakkelijk het was toen we ergens last van hadden. Ook dit is een beschermingsmechanisme. Maar dat versterkt ook juist die twijfels, want dit keer lijkt het wel toch echt anders of doet het toch meer pijn, denk je.

Lees hier waarom je klachten steeds wisselen wat ook weer zorgt voor meer twijfels

Versterken gevoelens door stress en hyperventilatie

Als wij langere tijd stress ervaren dan krijgen we een onbalans in ons lichaam door het hyperventileren en de stress hormonen. Een van die klachten door de onbalans die ontstaat bij  hyperventilatie is dat je gevoeliger wordt voor angstige en negatieve gedachten. En die gedachten geven je weer stress, zo beland je dus in een vicieuze cirkel.

Tips | Wat kan je er aan doen?

Zorgen dat je “geruststel” spier sterker wordt dan je “twijfel” spier. Train jezelf er dus in om je continue gerust te stellen. Zeg 100x per uur tegen jezelf dat je gezond bent en niks mankeert. Komen je klachten weer opzetten spreek jezelf dan weer toe dat er niks aan de hand is en je gezond bent. Vraag bijvoorbeeld aan je behandelaar om een briefje met de uitleg van je klachten wat je als extra ondersteuning kan lezen als je twijfelt.

Ga jij steeds over je grenzen heen en ben je oververmoeid? Neem dan meer rust. Het twijfelen is echt een signaal dat je goed aan jezelf en je klachten mag werken.

Daarnaast is het belangrijk dat je aan je klachten gaat werken. In de online cursus “gedachten leren ombuigen” ga ik je hier mee helpen. In deze uitgebreide cursus deel ik veel uitleg, opdrachten, tips en oefeningen.

Hoe meer rust en ontspanning jij hebt hoe minder stress en dus minder twijfels!

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen