Tussenribspieren | Pijn bij ademen en hyperventilatie

Tussenribspieren gebruik je tijdens elke in en uitademing, maar wat zijn tussenrib spieren en waardoor kan je pijn klachten krijgen van deze spieren. Tijdens het ademhalen gebruik je veel verschillende spieren, ook de spieren tussen je ribben.

Chronische hyperventilatie

Veel mensen met hyperventilatie ervaren pijn of steken op de borstkas. Hier spelen de tussenribspieren een belangrijke rol in. Het zijn kleine spiertjes die een gemene scherpe pijn kunnen geven maar ook kunnen zorgen voor een drukkend gevoel. Hoe het kan dat je van deze spieren pijn krijgt leg ik je in dit artikel uit.

Tussenribspieren

Wij hebben 12 ribben en tussen elke rib hebben wij tussenribspieren. De Latijnse naam is intercostale spieren. Bij elke in en uitademing bewegen ze en ze spelen dus een belangrijk rol bij de ademhaling.

Tussenribspieren | Waar liggen deze intercostale spieren?

Intercostaal betekent tussen de ribben. Wij hebben 2 soorten tussenribspieren. De interne en de externe, oftewel de binnenste en de buitenste tussenribspieren. De binnenste tussenribspieren of de interne intercostale spieren liggen als een ring aan de binnenkant van je ribbenkast. De buitenste tussenribspieren of externe intercostale spieren liggen aan de buitenkant van je ribben.

De externe/buitenste tussenribspieren gebruiken wij bij het inademen. En bij het uitademen gebruiken we de interne/binnenste tussenribspieren.

Alle spieren in ons lichaam hebben de functie van samentrekken en ontspannen. Zo dus ook bij het ademen. Bij het inademen worden de ene tussenribspieren aangespannen waardoor er ruimte komt in de borstkas. Bij het uitademen spannen de andere spieren zich dus aan om de ruimte in de ribben weer te verkleinen waardoor de lucht uit de borstkas geperst wordt. Een hele mooie samenwerking dus.

De binnenste tussenribspieren | Interne intercostale spieren

Deze spieren lopen vanaf je borstbeen schuin naar beneden naar je ribben. Je binnenste tussenribspieren trekken je borstkas naar beneden. Deze spieren gebruik je tijdens een diepe of lange uitademing. Ook bij het zuchten, de uitademing gebruik je deze spieren heel actief. Normaal gebeurt dit vooral onder invloed van de zwaartekracht, als je een rustige “normale” ademhaling hebt. Adem je echter actief uit of zucht je veel dan span je deze spieren dus extra en bewust aan omdat je je borstkas extra naar beneden duwt.

De buitenste tussenribspieren |  Externe intercostale spieren

Je buitenste tussenrib spieren lopen ook schuin naar beneden maar dan vanaf de buitenkant naar je ribben toe. Deze spieren trekken je borstkas omhoog en naar buiten toe. Hierdoor zet je borstkas uit waardoor er lucht naar binnen kan stromen. Ze helpen je dus bij het inademen. Als je buitenste tussenribspieren zich ontspannen dan zakt je borstkas weer naar beneden onder invloed van de zwaartekracht. Inademen kost dus meer energie dan uitademen omdat het uitademen onder invloed van de zwaartekracht vanzelf gaat en bij het inademen moeten je spieren tegen de zwaartekracht aanspannen.

Chronische hyperventilatie | Pijn tussenribspieren en borstkas

Als jij last hebt van veel stress of chronische hyperventilatie dan kan het zijn dat je pijn klachten hebt aan je tussenribspieren. Dit kan je merken door een stekende pijn bij je ribben, als je beweegt of inademt. Maar het kan ook een drukkend gevoel geven op je borstkas. Net als spierpijn in al je spieren kan je het dus heel verschillend ervaren, ook als een brandend gevoel, tintelend, benauwd gevoel, krampend, stekend en beklemmend.

Heb je veel en vaak pijn bij je ribben dan kan het zijn dat je het symdroom van Tietze hebt. Lees hier wat het is en wat het verband met hyperventilatie is.

Pijn tussen schouderbladen, bovenrug of nek

Bij pijn aan de tussenribspieren denk je eerder aan de voorzijde van je borstkas. Maar je tussenribspieren zitten natuurlijk ook aan de achterzijde. Hierdoor kan je pijn ervaren van je tussenrib spieren tussen je schouderbladen of bovenrug. Maar je ribben hechten ook aan bij je borstbeen, sleutelbeen en aan de achterzijde aan je nek. Dus je gehele borstkas en ribben kunnen pijn klachten geven.

Hyperventilatie en spierpijn

Door de hyperventilatie kan je heel veel verschillende klachten krijgen. Er ontstaat namelijk een onbalans in ons lichaam door het verkeerde ademen. Deze onbalans zorgt voor veel verschillende klachten; duizeligheid, vermoeidheid, negatieve gedachten, darmklachten maar ook spierpijn. Je wordt dus gevoeliger voor spierpijn. Spierpijn is een ruim begrip want je kunt het heel verschillend ervaren. Steken, krampen, tintelingen, vermoeid gevoel, brandend, beklemmend bijvoorbeeld. Net als de spierpijn in je benen, armen, kaken en onderrug die je kunt krijgen door de verstoring van je ademhaling en hyperventilatie.

Tussenribspier pijn bij ademen

Dit komt omdat je spieren overbelast raken door het hyperventileren. Als jij hyperventileert dan adem je meer dan nodig is. En net als je je been spieren overbelast raken ook deze spieren als je ze teveel of te intensief gebruikt overbelast.

Vaak merk je als je diep inademt dat het dan pijn doet. Maar je kunt ook een benauwd gevoel ervaren waardoor je steeds de neiging hebt om diep te willen inademen, lucht te happen of te zuchten. Je komt zo in een vicieuze cirkel want je gaat door het benauwde of pijnlijke gevoel meer of dieper inademen. Waardoor je deze spieren verder overbelast.

Wat kan je hieraan doen?

  • Veel stress zal er voor zorgen dat je te hoog en te veel blijft ademen. Probeer dus zoveel mogelijk stress te vermijden voor zover dat mogelijk is. En natuurlijk zoveel mogelijk te ontspannen. Doe zeker 2 keer per dag adem en/of ontspanningsoefeningen.
  • Als je een benauwd gevoel ervaart dan heb je vaak de neiging om diep te willen inademen of te zuchten. Maar dit zal er juist voor zorgen dat je deze spieren verder belast. Probeer deze neiging dus te weerstaan. Of zie het veel zuchten en lucht happen als een signaal dat je te hoog zit te ademen en pak even je rust of doe je oefeningen.
  • Door de verkramping van je spieren is er minder ruimte om goed te ademen. Het helpt dan goed om te zorgen voor meer ruimte in je borstkas en tussenribspieren. Je therapeut hoort je hier goed mee te kunnen helpen. Als je liever zelfstandig aan de slag gaat met duidelijke uitleg en goede oefeningen die snel resultaat hebben dan kan je mijn online cursus spierspanning volgen.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen