Symptomen van stress en hyperventilatie

Last van stress en hyperventilatie? Hier zijn de belangrijkste en meest voorkomende symptomen en klachten die je kunt herkennen bij jezelf.

Stress iedereen heeft er wel last van. Druk op je werk of thuissituatie, irritaties, angsten voor de toekomst zijn slechts enkele voorbeelden die we allemaal wel eens ervaren. Stress is in onze huidige maatschappij een bekend fenomeen, dat kan leiden tot veel klachten en symptomen.

Door de chronische stress die we hebben in ons leven hebben 1 op de 5 Nederlanders burn-out klachten. Je bent dus niet de enige die zich zo slecht voelt met veel verschillende klachten door de stress.

Symptomen stress en hyperventilatie | De klachten lijst

Als wij stress ervaren dan gebeurt er heel veel in ons lichaam. Er worden stress hormonen aangemaakt die veel processen in gang zetten maar ook processen op pauze zetten. Zo versnelt de ademhaling zich maar zal je spijsvertering op pauze gezet worden bijvoorbeeld.

Het versnellen van de ademhaling noemen we hyperventilatie. Als wij die extra energie die vrijkomt door de versnelling van de ademhaling gebruiken door daadwerkelijk te vechten of vluchten dan is er niks aan de hand. Maar in onze huidige maatschappij zitten we voornamelijk stil als we stress hebben en verbruiken we die extra energie niet. Hierdoor ontstaat er een onbalans in ons lichaam die je klachten kan geven. Je kunt hier veel verschillende geestelijken, lichamelijke en psychosomatische symptomen en klachten krijgen.

Heb jij klachten waarvan je vermoedt dat ze veroorzaakt worden door hyperventilatie of stress? Vergelijk jouw symptomen dan met de meest voorkomende klachten door hyperventilatie en stress in de onderstaande checklist:

Vermoeidheid door stress

Word jij ook altijd vermoeid? En voel je je de hele dag uitgeput en moe? Dan is de kans groot dat dit door chronische stress en/of hyperventilatie komt.  Stress kost namelijk ontzettend veel energie. Maar ook door de onbalans die ontstaat in je lichaam kan je je heel vermoeid voelen. Ook is ontspannen en goed slapen vaak lastig door de hoge spiegel van stresshormonen. En juist dat ontspannen en goed slapen heb je nodig om weer op te laden.

Slecht slapen door stress

Niet uitgerust wakker worden, nachtmerries en onrustig slapen, als jij dat regelmatig hebt is de kans groot dat je aan het hyperventileren bent in je slaap. Door overdag veel spanningen en stress te hebben lukt het niet om goed te ontspannen en tot rust te komen. Waardoor je lichaam en brein als het ware aan blijft staan en niet goed tot rust komt. Hierdoor slaap je slecht en rust je onvoldoende uit en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Keelpijn door stress

Een brok in je keel, moeite met slikken of keelpijn door hyperventilatie en stress zijn veel voorkomende symptomen. De hoge spierspanning die ontstaat door de spanning en het verkeerde ademen geeft vaak klachten in en rondom de keel. Ook is stress een van de grootste berdreigers van je immuunsysteem. De focus ligt namelijk op overleven in plaatst van op gezond blijven waardoor je eerder vatbaar wordt voor verkoudheid met keelpijn of hoesten tot gevolg.

Spierpijn door stress

Als wij gespannen zijn, ons irriteren of angstig zijn dan spannen we onze spieren aan. En als je last hebt van hyperventilatie komt daar de onbalans die zorgt voor verzuring bovenop. Spierpijn, vermoeide spieren, tintelingen, slappe benen en krampen kan je in je hele lichaam krijgen. Vooral vaak in je nek, schouders en borstkas.

Darmklachten door stress

Acute diarree, obstipatie en buikpijn, darmklachten en stress gaan vaak samen. Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd omdat ze zoveel neuronen bevatten en stress veel invloed heeft op onze darmwerking. Bij acute stress zal je merken dat je acuut naar de wc moet met diarree en bij langdurende stress zal je vaak merken dat je last hebt van verstoppingen en obstipatie. Daarnaast kan je last krijgen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of spastische darm met klachten als een opgeblazen gevoel, krampen, diarree, obstipatie of slijm bij de ontlasting.

Maagpijn door stress

Maagklachten, maagzuur, misselijk en verminderde eetlust door stress komt veel voor. Dit komt omdat stress je spijsvertering even op pauze zet en dit zorgt voor aangespannen spieren. Met voor sommige mensen een pijnlijk of zeurend gevoel in de buik als gevolg. Hierdoor zal je ook een leeg gevoel in je maag kunnen ervaren , je eetlust verminderen of misselijk zijn. Spanning op je middenrif door de hyperventilatie speelt hier vaak ook een belangrijke rol in.

Hormoon klachten door stress

Chronische stress gooit je hele hormoonhuishouding in de war. Doordat je teveel stresshormonen cortisol en adrenaline aanmaakt kan de rest van je hormonen in de war raken. Hierdoor kan je problemen krijgen met je menstruatie, overgang, en bijvoorbeeld moeite hebben met afvallen of aankomen.  Maar kan ook je schildklier ontregelt raken met een te snelle of een te langzame schildklier als gevolg.

Paniekaanval door stress

Als we te lang met spanningen en stress blijven rondlopen dan kan je last krijgen van paniek en paniekaanvallen. Acute hyperventilatie, duizelig, zweten, snelle hartslag, wazig zicht en het gevoel dat je neer kan vallen en dat er iets heel ernstigs met je aan de hand is. Paniek is niet ernstig maar het is wel verschrikkelijk. Vaak krijg je hierdoor angst voor de angst en ga je dingen vermijden.

Hartklachten door stress

Pijn op de borst, hartkloppingen en een overslaande hartslag laten je twijfelen of er niet iets met je hart aan de hand is. Deze klachten zijn vaak goed te verklaren aan de hyperventilatie. Maar bij twijfel is het belangrijk dat je altijd contact opneemt met je arts!

Duizelingen door stress

Duizeligheid, onstabiel gevoel, draaierigheid kan je heel onzeker maken. Het gevoel niet zeker op je benen te staan zal zorgen voor meer spanningen en stress. Je kunt een continue gevoel van duizeligheid ervaren maar ook aanvallen van draaiduizeligheid. Vaak komt dit samen met vermoeidheid, paniek en vooral een hoge spierspanning in je nek en schouders.

Hoofdklachten door stress

Hoofdpijn, oorsuizen, tinnitus, wazig zien, droge mond, verstopte neus. De klachten in en aan je hoofd kunnen heel divers zijn. Ook hier speelt de hoge spierspanning vaak een belangrijke rol. Maar ook de onbalans die ontstaat door de hyperventilatie. Stress heeft veel invloed op de klachten aan je hoofd.

Negatief denken door stress

Een zwaarmoedig gevoel tot depressie aan toe kan ontstaan door stress. Positief denken helpt dan niet voldoende want dit gevoel ligt als een zware deken over je heen. De focus op lichamelijke klachten, snel boos, concentratie problemen, vergeetachtigheid, niet meer kunnen genieten, twijfelen, hypochondrie zijn allemaal mentale klachten die kunnen ontstaan door stress.

Symptomen stress en hyperventilatie | Is dit de oorzaak van jouw klachten?

Herken jij een of meerdere van de bovengenoemde klachten of symptomen? Neem dan contact op met je huisarts en laat je onderzoeken. Ben je al vaker bij de huisarts geweest en geeft die stress en hyperventilatie als oorzaak? Breng dan veranderingen aan in je levensstijl. Weet je niet goed waar je mee kunt beginnen? Lees dan mijn boek of volg een van de online cursussen.

Alle bovengenoemde klachten staan uitgelegd op mijn website. Via de zoekbalk kan je jouw klacht opzoeken en de uitleg met tips nalezen.

Hier kan je de uitgebreide hyperventilatie symptomen lijst vinden en hier uitleg wat chronische hyperventilatie is

Twijfel je of jouw klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen