Symptomen hyperventilatie

Door de hyperventilatie kan je heel veel verschillende klachten krijgen en ervaren. Je kunt meerdere klachten ervaren en ook steeds last hebben van wisselende of andere klachten. Hier heb ik de symptomen lijst onderverdeeld in verschillende klachten. Als de tekst gekleurd is dan kan je erop klikken en krijg je uitgebreide uitleg te lezen over deze symptomen. Bij twijfel ga je natuurlijk langs je arts!

Wat is hyperventilatie?

Als je last hebt van hyperventilatie dan adem je meer dan wat je verbruikt hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die allemaal verschillende klachten geeft. Dit komt doordat die onbalans zorgt voor een veranderde pH-waarde, dit kan voor zowel mentale als lichamelijke klachten zorgen. Lees hier wat hyperventilatie is.

Je arts kan een diagnose hyperventilatie laten stellen. Lees hier hoe de diagnose hyperventilatie gesteld wordt

Symptomen hyperventilatie | Lichamelijk

Lichamelijke klachten door de hyperventilatie kunnen heel divers zijn. Vaak heb je last van verschillende klachten die elkaar afwisselen. Juist dit maakt je vaak onzeker en angstig, wat er vaak voor zorgt dat je klachten in stand gehouden worden. Onrust gevoelens, tintelingen, pijnen of krampen door je hele lichaam met als oorzaak de verstoring van je ademhaling en stress.

Hyperventilatie klachten ter hoogte van het hart:

Juist die hartklachten maken je erg onzeker en laten je twijfelen over je lichaam. Ook kunnen deze klachten je het gevoel van angst en paniek geven. Maar deze klachten zijn te verklaren.

Hyperventilatie klachten ter hoogte van je luchtwegen:

Ook door de verstoring van je ademhaling en hyperventilatie kan je klachten aan je luchtwegen krijgen. Veel zal je zeker herkennen of ooit zelf eens ervaren hebben. Klachten die je kan merken tijdens de inademing of uitademing. Maar ook rondom je luchtwegen zoals je keel of mond.

Hyperventilatie klachten in en aan je hoofd

Klachten in en bij je hoofd lijken vaak nog meer aanwezig en afleiding zoeken als je hier last van hebt is lastig. Pijn in of aan je hoofd maar ook gevoelens als duizeligheid of een wazig gevoel komen heel vaak voor. Dit komt ook door de onbalans die ontstaat bij hyperventilatie maar spierspanning speelt ook een grote en belangrijke rol bij deze klachten.

Hyperventilatie klachten aan en bij je spieren

Spierpijn en spierkramp komen heel vaak voor maar ook een vermoeid gevoel terwijl je amper wat gedaan hebt. Net als tintelingen, spiertrekkingen of trillingen. Ook dit komt door de verzuring die ontstaat door de onbalans. Maar ook doordat je door de spanning je spieren teveel aanspant en niet gunstig gebruikt. Vooral je ademhalingsspieren in je borstkas, nek/schouders maar ook je beenspieren.

Hyperventilatie klachten in en bij je buik

Buikklachten, maagproblemen en darmklachten komen vaak voor. Ook dit ontstaat door de onbalans van het hyperventileren maar vaak ook doordat we tekort naar onze buik ademen en vaak te hoog ademen. Hierdoor gebruiken we onze ademhalingsspieren niet optimaal wat klachten geeft in de buikregio. Maar acute diarree is vaak iets wat je krijgt bij acute paniek bijvoorbeeld. Veel verschillende klachten met verschillende oorzaken.

Hyperventilatieklachten bij je huid

Huidproblemen koppel je niet snel aan de hyperventilatie, toch kan dit ook hierdoor ontstaan. Het meeste bekend is jeuk, die heel alles overheersend kan worden.

Symptomen hyperventilatie | Mentaal: op psychisch en emotioneel vlak

Mentale problemen door de hyperventilatie zal je vast herkennen. Vaak denken we dat dit de oorzaak is van de hyperventilatie maar juist de verstoring van de ademhaling kan deze gevoelens en klachten versterken! Je komt hierdoor vaak in een vicieuze cirkel omdat de angst gevoelens weer stress geven wat weer zorgt voor hyperventilatie. Welke klachten hier allemaal aan gelinkt kunnen worden lees je hier.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

1 gedachte over “Symptomen hyperventilatie”

  1. Dat zijn hele lijsten van verschijnselen van chronische hyperventilatie!
    Ik word geplaagd door meer dan een jaar heesheid gepaard met nu keelpijn en het ophoesten van slijm met bloed. Ik dacht dat de oorzaak van dat ophoesten in mijn longen zat, maar dat wees onderzoek niet uit. Dus nu weer op afspraak bij de KNO arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen