Stress en je ademhaling | Wat is de invloed van stress op je ademhaling en hyperventilatie | Tips

Waarom adem je sneller bij stress? En hoe komt het dat dit problemen geeft?

Als wij gestresst zijn dan gebeurt er veel in ons lichaam. En gelukkig gebeurt dat ook want dat zorgt ervoor dat we bij echte stress namelijk gevaar kunnen overleven. Als wij stress ervaren dan wil je lichaam je helpen om het gevaar, de bedreiging, aan te kunnen. Het zorgt ervoor dat je kunt vechten, vluchten of bevriezen. Hier voor zijn er verschillende dingen nodig in je lichaam om dit te kunnen doen.

Stress en je ademhaling

En een van die processen is het versnellen van je ademhaling. Hierdoor wordt er extra energie vrij gemaakt om te kunnen vechten of vluchten. Heel handig als je daadwerkelijk moet vluchten uit het brandende huis of het gevecht aan moet gaan als je portemonnee wordt gestolen.

Maar in de meeste gevallen van onze stress blijven we stil zitten en verbruiken we die extra vrij gekomen energie niet. Hierdoor ontstaat er een onbalans in ons lichaam wat je veel klachten kan geven. Klachten als duizeligheid, hoofdpijn, spierpijn, concentratieproblemen en depressieve gevoelens

We ademen dus sneller met stress om er voor te zorgen dat er meer energie vrijkomt om de situatie goed aan te kunnen.

Hebben we echter chronische stress dan wordt het een probleem.

Een gespannen thuis situatie, een baan waar je met tegen zin naar toe gaat, elke dag in de file in de auto naar je werk, een perfectionistische aard of onzeker zelfbeeld zijn allemaal voorbeelden van factoren die kunnen zorgen voor chronische-stress.

Je hoeft dus niet eens heel bewust te merken dat je stress hebt maar het kunnen ook verschillende kleine dingen zijn die steeds jouw stresssysteem activeren.

Ook als we langere tijd stress hebben gehad maar nu in een rustige fase zitten kan het zijn dat je lichaam nog steeds in de stress stand blijft staan. Tijdens de stressvolle tijd had je die extra energie nodig en was die versnelling van je ademhaling heel nuttig en bruikbaar. Doordat je zoveel stresshormonen hebt aangemaakt langere tijd, blijven die in je systeem ook al is de situatie weer rustiger. De stresshormonen zoals cortisol zorgen ervoor dat je lichaam in de stressstand blijft staan met als gevolg dat je ademhaling dus ook sneller blijft. Daarnaast merk je dat je dan bijvoorbeeld slecht kunt ontspannen en alert blijft en dus snel schrikt.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Tips bij stress en hyperventilatie

Helaas leven we in een tijd waarin er veel prikkels en stress zijn, toch is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden. Kijk bijvoorbeeld minder nieuws en vermijd negatieve mensen. Doe regelmatig ontspanning en ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. En probeer juist de blije hormonen en stofjes te stimuleren, door de dingen te doen die je plezier geven. Daarnaast is het ook belangrijk om een gezonde levensstijl erop na te houden, dus gezond eten, voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen. Lees hier mijn tips om acute hyperventilatie te stoppen

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen