Strakke beha | Hoe dit hyperventilatie en een benauwd gevoel kan veroorzaken

Veel vrouwen ervaren klachten van hyperventilatie en een benauwd gevoel bij het dragen van een strakke beha. Dit heeft te maken met de invloed van de beha op het middenrif, de ademhaling en de houding.

Het middenrif

Het middenrif is een belangrijke spier die betrokken is bij de ademhaling. Deze spier scheidt de borstholte van de buikholte en beweegt op en neer tijdens het ademhalen. Bij een inademing trekt het middenrif samen en beweegt het omlaag, waardoor de longen meer ruimte krijgen om zich met lucht te vullen. Bij een uitademing ontspant het middenrif en beweegt het omhoog, waardoor de lucht uit de longen wordt geduwd.

Invloed van een strakke beha op het middenrif

Een strakke beha kan de beweging van het middenrif belemmeren. Dit komt doordat de band van de beha strak om de borstkas zit en druk uitoefent op de ribben en het middenrif. Hierdoor kan het middenrif minder goed naar beneden bewegen bij een inademing, wat leidt tot een oppervlakkige ademhaling. Deze oppervlakkige ademhaling kan bijdragen aan hyperventilatie, omdat het lichaam minder goed in staat is om kooldioxide uit te ademen en zuurstof in te ademen.

Ademhaling en hyperventilatie

Bij hyperventilatie adem je sneller en dieper dan normaal, wat leidt tot een onbalans in je lichaam. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, zoals duizeligheid, tintelingen in handen en voeten, en een benauwd gevoel. Wanneer een strakke beha de ademhaling belemmert, kan dit hyperventilatie uitlokken of verergeren, omdat je onbewust sneller en oppervlakkiger gaat ademen.

Houding en ademhaling

Een strakke beha kan ook de houding beïnvloeden. Veel vrouwen trekken hun schouders omhoog of naar voren om de druk van de beha te verlichten, wat kan leiden tot een verkromming van de rug en een verminderde borstkasbeweging. Deze houding kan de ademhaling verder belemmeren en bijdragen aan een benauwd gevoel.

Strakke beha | Tips om klachten te verminderen

  • Draag een goed passende beha: Zorg ervoor dat de beha goed past en niet te strak zit. Laat je eventueel adviseren door een specialist in een lingeriewinkel.
  • Ademhalingsoefeningen: Leer en oefen ademhalingstechnieken die je helpen om beter en rustiger te ademen. Dit kan helpen om hyperventilatie te voorkomen of te verminderen. Vooral oefeningen die je middenrif ontspannen geven een heel positief effect op deze klacht. Klik hier voor oefeningen
  • Verbeter je houding: Let op je houding en probeer je schouders ontspannen te houden. Dit kan helpen om de druk op de borstkas te verminderen en de ademhaling te verbeteren.
  • Neem pauzes: Als je merkt dat je benauwd wordt of gaat hyperventileren, neem dan even pauze en focus op rustige ademhalingen.

Door aandacht te besteden aan de pasvorm van je beha, je ademhaling en je houding, kun je de klachten van hyperventilatie en een benauwd gevoel verminderen.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen