Stress en hyperventilatie zijn vaak met elkaar verbonden en kunnen beide leiden tot spiertrillingen. Maar hoe werkt dit precies? In dit artikel leg ik je uit hoe stress en hyperventilatie kunnen leiden tot spiertrillingen, en wat je kunt doen om deze vervelende symptomen te verminderen.
Hyperventilatie en stress kunnen leiden tot spiertrillingen als gevolg van verhoogde spierspanning. Je kunt de trillingen inwendig voelen maar ook daadwerkelijk zien. Bijvoorbeeld trillende handen of het gevoel van trillende spieren.
Spiertrillingen door stress en hyperventilatie ontstaan vooral door de hoge spierspanning. Deze trillingen kunnen vaak geen kwaad en zijn vooral ongemakkelijk. En verdwijnen meestal vanzelf zodra je ontspant en je ademhaling weer onder controle krijgt. Ze kunnen echter wel heel vervelend zijn of je angstig en onzeker maken.
Stress en het effect op je lichaam
Stress is een normale reactie van het lichaam op bedreigende of uitdagende situaties. Het zorgt ervoor dat je alert en gefocust blijft, en dat je snel kunt reageren op veranderingen in je omgeving. Echter, langdurige of chronische stress je vervelende klachten geven, waaronder spiertrillingen. Dit komt doordat stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, vrijkomen in je lichaam. Deze hormonen kunnen leiden tot spierspanning, wat vervolgens kan resulteren in spiertrillingen of -krampen.
Hyperventilatie en het verband met stress
Hyperventilatie is een vorm van overmatig ademen, waarbij je sneller of dieper ademt dan nodig is voor de huidige situatie. Dit kan optreden als gevolg van stress, angst of paniek, omdat het lichaam zich voorbereidt op een “vecht- of vluchtreactie”. Door hyperventilatie raakt de balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed verstoord, wat kan leiden tot diverse lichamelijke klachten, waaronder spierpijn, spierspanningen en spiertrillingen.
Hoe hyperventilatie leidt tot spiertrillingen
Door de verstoorde balans van zuurstof en koolstofdioxide tijdens hyperventilatie, kan het lichaam een tekort aan calcium ervaren. Dit mineraal speelt een cruciale rol in de spiercontractie. Een verlaagd calciumgehalte kan de spiercellen gevoeliger maken voor prikkels en daardoor sneller samentrekken, wat resulteert in spiertrillingen.
Ook span je door de stress en hyperventilatie je spieren veel meer aan. Je spieren raken hierdoor overbelast en oververmoeid. Hierdoor ontstaat er een hoge spierspanning wat kan leiden tot spiertrillingen.
Welke spieren zijn gevoelig voor stress en hyperventilatie
Bij stress worden er stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, vrijgegeven in het lichaam zoals ik al eerder schreef. Deze hormonen hebben invloed op verschillende spiergroepen en zorgen ervoor dat je lichaam zich voorbereidt op een mogelijke bedreiging of uitdaging. Je lichaam maakt zich klaar voor het gevecht of de vlucht, hiervoor span je je spieren aan.
Nek- en schouderspieren:
Een van de meest voorkomende plekken waar mensen spierspanning ervaren tijdens stress is in de nek- en schouderspieren. Dit komt omdat het lichaam zich in een staat van verhoogde alertheid bevindt en klaarstaat om in actie te komen. De nek– en schouderspieren kunnen verkrampen, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid. Ook trek je vaak je schouders op wat tot verhoogde spierspanning zal leiden.
Ademhalingspieren:
Als je langere tijd te hoog en teveel ademt raken ook je ademhalingsspieren overbelast en kunnen klachten geven. Deze spieren raken overbelast wat je merkt in je nek, schouders, bovenrug en gezicht spieren. En vaak in je borstkas, ribben of middenrif. Door jezelf weer in rust aan te leren hoe je goed naar je buik ademt zal deze spanning en (pijn)klachten verminderen.
Rugspieren:
Ook de rugspieren kunnen gespannen raken door stress. De spieren in de onderrug zijn vaak betrokken bij stressgerelateerde spanning, omdat ze een belangrijke rol spelen bij het handhaven van de houding en het stabiliseren van de wervelkolom. Langdurige stress kan leiden tot chronische rugpijn en stijfheid.
Kaakspieren:
Stress kan ook leiden tot verhoogde spanning in de kaakspieren. Dit kan resulteren in het onbewust op elkaar klemmen of malen van de tanden, wat bekendstaat als bruxisme. Bruxisme kan pijn en tandproblemen veroorzaken. Maar ook zorgen voor hoofdpijn, gezichtspijn en zelfs duizeligheid.
Beenspieren:
Hoewel misschien minder vaak genoemd, kunnen ook de beenspieren gespannen zijn als gevolg van stress. Dit komt omdat het lichaam zich voorbereidt op een “vecht- of vluchtreactie” waarbij de beenspieren klaarstaan om snel te reageren en te bewegen.
De reden dat spierspanning vooral op deze plekken optreedt, is dat we deze spieren dus ongemerkt en vaak onbewust extra aanspannen. Hierdoor raken ze overbelast, gespannen en vaak oververmoeid. Dit kan dan uiteindelijk leiden tot spierpijn en spiertrillingen.
Wat kan je eraan doen?
Ontspanningstechnieken:
Het beoefenen van ontspanningstechnieken, zoals progressieve spierontspanning, meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen, kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een algeheel gevoel van welzijn. De jacobsen ontspanningsoefening kan je hier goed bij helpen. Luister hier gratis in mijn podcast naar een geleide oefening naar de methode van jacobsen.
Regelmatige lichaamsbeweging:
Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende manier om stress te beheren en spierspanning te verminderen. Activiteiten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen kunnen endorfines vrijgeven, wat helpt om stress te verminderen en de spieren te ontspannen. Merk je dat je bewegen je angstig maakt lees dan hier de uitleg en tips
Massage:
Massage kan helpen bij het verminderen van spierspanning, het verbeteren van de bloedcirculatie en het bevorderen van ontspanning. Overweeg om een professionele massage te krijgen of vraag een partner of vriend om je een zachte massage te geven.
Warmtebehandeling:
Het toepassen van warmte op gespannen spieren kan helpen om spierspanning te verminderen en het gevoel van ontspanning te bevorderen. Je kunt warmtebehandelingen toepassen met behulp van een warmwaterkruik, een verwarmingsdeken of door een warm bad of een warme douche te nemen.
Verbeter je slaapgewoonten:
Slaap is essentieel voor het herstel van het lichaam en het verminderen van stress. Zorg voor voldoende slaap door een regelmatig slaapschema aan te houden, een comfortabele slaapomgeving te creëren en ontspannende activiteiten te doen voor het slapengaan, zoals lezen of naar rustgevende muziek luisteren.
Gezonde voeding:
Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan helpen om stressniveaus te verlagen en spierspanning te verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volkoren producten, eiwitten en gezonde vetten eet. Vermijd het overmatig consumeren van cafeïne, alcohol en suikerhoudende voedingsmiddelen, omdat deze stoffen de stressrespons kunnen verergeren. En drink voldoende water!
Praat erover:
Soms kan praten over je stress en zorgen met een vriend, familielid of therapeut helpen om je gevoelens te verwerken en te zoeken naar oplossingen om je stressniveaus beter te beheren.
Doe oefeningen om de spierspanning te verminderen:
Oefeningen doen om de spierspanning die ontstaat door de hyperventilatie kan je snel verlichting en verbetering geven van de klachten. Weet je niet goed hoe en welke oefeningen geschikt zijn om te doen? Start dan vandaag nog met de online cursus spierspanning door hyperventilatie. Deze cursus bevat heel veel duidelijke uitleg, tips en oefeningen! Klik hier voor de cursus
Ha Nicole
Zo herkenbaar wat ik gelezen heb. Ik ben al volop bezig met ontspannen maar dat lukt de ene keer beter dan de andere keer.
Bedankt voor je vele tips.
Gr. Marry
Hallo zijn er veel mensen die BFS hebben ?? En hoe wordt met zekerheid de diagnose gesteld … is bijvoorbeeld een EMG onderzoek betrouwbaar??