Slokdarmkramp

Slokdarmkramp kan heel beangstigend zijn. Omdat de pijn in je borstkas zit en je die vaak associeert met andere ernstige klachten. Wat is slokdarmkramp? En is er een verband met stress en hyperventilatie?

Slokdarmkramp

Slokdarmkramp is een aandoening waarbij de spieren van de slokdarm zich onwillekeurig samentrekken, waardoor je een pijnlijk gevoel kunt ervaren in je borstkas. Hoewel slokdarmkramp vaak wordt geassocieerd met hartproblemen, is het meestal een onschuldige aandoening die geen ernstige gevolgen heeft.

Hoe voelt slokdarm kramp aan?

Slokdarmkramp kan zich op verschillende manieren uiten en de symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Over het algemeen wordt slokdarmkramp beschreven als een pijnlijke, drukkende of beklemmende sensatie in het bovenste deel van de borst, achter het borstbeen. Het kan ook een brandend gevoel veroorzaken dat vaak wordt geassocieerd met brandend maagzuur.

Andere symptomen die kunnen wijzen op slokdarmkramp zijn onder meer:

 • Moeilijk slikken of het gevoel hebben dat voedsel in de slokdarm blijft hangen
 • Een zure smaak in de mond
 • Misselijkheid en braken
 • Gevoel van een brok in de keel
 • Onverklaarbare hoest of heesheid
 • Sommige mensen ervaren ook pijn op andere plaatsen, zoals in de rug, nek, kaak of armen.

Slokdarmkramp en stress

Een veel voorkomende oorzaak van slokdarmkramp is stress. Wanneer je gestrest bent, kan je lichaam reageren door je spieren aan te spannen, wat kan leiden tot slokdarmkramp. Andere oorzaken van slokdarmkramp kunnen zijn: gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), het gebruik van bepaalde medicijnen, een vernauwde slokdarm of hyperventilatie.

Hyperventilatie

Als je last hebt van hyperventilatie dan adem je meer ten opzichte van wat je verbruikt. Hierdoor zal je teveel zuurstof inademen en te veel koolstofdioxide uitademen. Dit kan leiden tot een verstoring van de zuur-basebalans in het lichaam, waardoor de spieren van de slokdarm zich onwillekeurig samentrekken en slokdarmkramp kan ontstaan.

Mensen die lijden aan hyperventilatie ervaren vaak symptomen zoals kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen en tintelingen in de handen en voeten. Soms kan hyperventilatie leiden tot paniekaanvallen, die op hun beurt weer kunnen leiden tot slokdarmkramp.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) wat is dit en wat is relatie met stress?

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), ook wel bekend als refluxziekte, is een aandoening waarbij de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm, wat kan leiden tot irritatie en ontsteking van de slokdarm. Dit gebeurt als de spier aan het einde van de slokdarm, de onderste slokdarmsfincter, niet goed sluit of te zwak is.

GERD kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder brandend maagzuur, zure oprispingen, een zure smaak in de mond, slikproblemen en een pijnlijk of branderig gevoel achter het borstbeen. GERD kan leiden tot ernstige complicaties, zoals slokdarmontsteking of een slokdarmvernauwing.

Er wordt gedacht dat stress een rol kan spelen bij GERD door de spierspanning te verhogen en de maagzuurproductie te stimuleren. Stress kan ook leiden tot slechte eetgewoonten, zoals overeten of het eten van vetrijke en zure voedingsmiddelen, die GERD-symptomen kunnen verergeren. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat mensen hun gezonde leefstijlgewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging en slaap, verwaarlozen, wat ook kan bijdragen aan GERD-symptomen.

Hoewel stress dus niet de directe oorzaak is van GERD, kan het wel bijdragen aan het ontstaan en verergeren van GERD-symptomen. Het verminderen van stressniveaus, het aannemen van gezonde eetgewoonten en levensstijlveranderingen, zoals stoppen met roken en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen helpen om GERD-symptomen te verminderen. Indien nodig kunnen er ook medicijnen worden voorgeschreven om GERD te behandelen.

Wat kan helpen als je last van slokdarmkramp hebt?

Als je last hebt van slokdarmkramp, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen:

 • Neem kleine slokjes water: Als de slokdarmkramp wordt veroorzaakt door uitdroging, kan het drinken van kleine slokjes water helpen om de spieren te ontspannen en de kramp te verlichten.
 • Kauwen: Kauw je eten goed zodat het kleiner is en makkelijker door je slokdarm kan zakken
 • Probeer te ontspannen: Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van slokdarmkramp, dus het is belangrijk om te proberen te ontspannen. Je kunt ontspanningsoefeningen doen, zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen. Ook het vermijden van stressvolle situaties kan helpen.
 • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen: Bepaalde voedingsmiddelen kunnen slokdarmkramp verergeren, zoals koffie, thee, chocolade, alcohol, koolzuurhoudende dranken, vette voedingsmiddelen en gekruid voedsel. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden en kies voor licht verteerbare voedingsmiddelen.
 • Zorg voor een goede houding tijdens het eten: Het aannemen van een goede houding tijdens het eten kan ook helpen om slokdarmkramp te verminderen. Zorg ervoor dat je rechtop zit en langzaam en goed kauwt op je voedsel.
 • Raadpleeg je huisarts: Als de slokdarmkramp regelmatig voorkomt of ernstige klachten veroorzaakt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Je huisarts kan bepalen wat de oorzaak is van de slokdarmkramp en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist voor verdere behandeling. Onthoud dat slokdarmkramp meestal geen ernstige aandoening is en dat het goed te behandelen is. Door gezonde leefgewoonten aan te nemen en stress te verminderen, kun je de kans op slokdarmkramp verkleinen en je algehele gezondheid verbeteren.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen