Slikken en veel speeksel door hyperventilatie en stress

Stress en hyperventilatie zijn twee veelvoorkomende problemen die vaak hand in hand gaan. Eén van de symptomen die vaak worden ervaren bij deze aandoeningen is een overmatige productie van speeksel en het gevoel veel te moeten slikken. In dit artikel leg ik je uit waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat ons lichaam onder stress reageert door adrenaline en andere hormonen vrij te geven. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam in staat is om snel te reageren op een gevaarlijke situatie, door bijvoorbeeld te vluchten of te vechten. Een van de bijwerkingen van deze reactie is dat de speekselproductie toeneemt. Dit gebeurt omdat speeksel helpt bij het smeren van de mond en keel, waardoor we gemakkelijker kunnen praten en slikken.

De behoefte om veel te slikken

Maar waarom voelen je dan de behoefte om te slikken? Dat heeft te maken met de manier waarop ons lichaam reageert op stress. Wanneer we gestrest zijn, hebben we de neiging om onze adem in te houden of oppervlakkiger te ademen. Dit kan leiden tot hyperventilatie, waarbij het lichaam te veel zuurstof binnenkrijgt en te weinig koolstofdioxide uitademt. Dit kan leiden tot het gevoel dat er een brok in de keel zit en dat er voortdurend moet worden geslikt om de keel te klaren.

Het gevoel dat er wat in je keel zit | Globus gevoel

Een globus gevoel, ook wel bekend als globus sensatie of globus hystericus, is het gevoel alsof er een brok of een knoop in de keel zit. Dit gevoel kan vaak gepaard gaan met het gevoel veel te moeten slikken en een overmatige productie van speeksel, wat ik eerder heb besproken als symptomen van stress en hyperventilatie.

Er wordt gedacht dat het globus gevoel wordt veroorzaakt door een verhoogde spanning of overactiviteit van de spieren in de keel, waaronder de spieren van de slokdarm, het strottenhoofd en de tong. Deze spieren kunnen gespannen raken als gevolg van stress en angst, waardoor de keel strakker aanvoelt en het slikken moeilijker wordt.

Hoge spierspanning

Een hoge spierspanning in de nek kan zorgen voor het gevoel veel te moeten slikken. Wanneer de spieren in de nek gespannen zijn, kan dit leiden tot een verstoring van de normale spieractiviteit in de keel en de slokdarm. Dit kan op zijn beurt leiden tot een gevoel van een brok in de keel, moeite met slikken en het gevoel dat er iets vastzit in de keel.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een hoge spierspanning in de nek is stress en spanning. Wanneer we gestrest zijn, hebben we de neiging om onze schouders op te trekken en onze spieren te spannen, waaronder die in de nek. Dit kan leiden tot een overmatige spierspanning en het gevoel van een brok in de keel.

Het is dus heel erg belangrijk om jezelf aan te leren om deze spieren in je schouders, nek en keel te leren ontspannen als je last hebt van deze klachten.

Focus op het slikken

Wanneer je het gevoel hebt dat je veel moeten slikken, kan dit erg vervelend zijn en leiden tot veel frustratie en angst. Dit gevoel kan soms zo sterk zijn dat het moeilijk wordt om te praten of te eten, waardoor je je zorgen kan maken over je gezondheid en de kwaliteit van je leven. Je kunt dan heel erg gefocust worden op het gevoel te moeten of willen slikken. Of zelfs het gevoel te krijgen dat je niet meer goed kunt slikken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht want dit gevoel geeft weer stress en zal dus de klachten in stand houden.

Wat kan je eraan doen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze symptomen te verminderen. Allereerst is het belangrijk om de ademhaling onder controle te houden. Door bewust diep en langzaam te ademen, kun je de koolstofdioxide in het lichaam op peil houden en de hyperventilatie verminderen. Daarnaast kan het helpen om te ontspannen door middel van meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken. Dit kan helpen om de adrenaline en andere stresshormonen in het lichaam te verminderen en zo de speekselproductie te verminderen.

Tips

  • Ontspanningstechnieken: Yoga, meditatie en andere ontspanningstechnieken kunnen helpen om de spieren in de nek te ontspannen en de spanning en stress te verminderen. Het regelmatig beoefenen van deze technieken kan ook helpen om de spierspanning op de lange termijn te verminderen.
  • Massages en fysiotherapie: Massages en fysiotherapie kunnen helpen om de spieren in de nek te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Dit kan op zijn beurt leiden tot een vermindering van de spierspanning en het gevoel van een brok in de keel.
  • Hydratatie: Het drinken van voldoende water kan helpen om de keel vochtig te houden en het gevoel van een brok in de keel te verminderen. Zorg ervoor dat je ten minste 8 glazen water per dag drinkt.
  • Vermijd cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen bijdragen aan het verhogen van de spierspanning en het gevoel van een brok in de keel. Probeer deze dranken daarom te vermijden of in beperkte mate te consumeren.
  • Warmte: Het aanbrengen van warmte op de nek, bijvoorbeeld door middel van een warme handdoek of een warme douche, kan helpen om de spieren te ontspannen en het gevoel van een brok in de keel te verminderen. Warmte zorgt er vaak ook voor dat je je schouders minder optrekt wat dus een positief effect heeft op de spierspanning.
  • Goede houding: Een goede houding kan helpen om de spieren in de nek en de schouders te ontlasten en de spierspanning te verminderen. Probeer daarom rechtop te zitten en je schouders te ontspannen.

Wil je leren hoe je je spieren goed kunt leren ontspannen? Met oefeningen voor de spanning in je keel, nek, schouders en rest van je lichaam? En leren hoe je zorgt voor een goede houding? Volg dan de online cursus spierspanning

1 gedachte over “Slikken en veel speeksel door hyperventilatie en stress”

  1. Ik krijg juist extra speeksel ontwikkeling wanneer ik probeer te ontspannen.
    Heel vervelend want dan moet ik constant slikken, kan dan juist niet ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen