Restless legs en rusteloze onrustige benen

Rusteloze benen oftewel Restless legs syndroom (RLS) geeft een onrustig gevoel vooral in je benen tijdens je slaap. Restless leg syndroom, het rusteloze benen syndroom is een bewegingsdrang in je benen. Iedereen ervaart en noemt het ook anders, wiebelbenen, schietbenen, kriebel, tintelingen bijvoorbeeld. Je hebt dit vooral in de avond en nacht maar kan ook overdag voorkomen als je rustig zit.

Restless legs | Wat zijn die onrustige benen en armen?

De naam is dan wel restless legs maar je kunt het ook in andere lichaamsdelen voelen zoals in je armen. En je hoeft het ook niet perse in beide benen of armen te hebben maar het kan ook 1 been zijn. Het kan echt heel vervelend zijn, want dit zorgt er voor dat je niet kunt inslapen of het maakt je wakker.

Restless legs syndroom (RLS)

Het syndroom van rusteloze benen is een bewegingsdrang die je vooral hebt in de benen. Die drang om te bewegen wordt veroorzaakt door een onplezierig gevoel, kriebel, tinteling, schokjes of een kramp gevoel. Het doet geen pijn maar het is wel heel erg irritant en hinderlijk.

Door te bewegen verdwijnt het hinderlijke gevoel, maar helaas is dat vaak maar tijdelijk.  Zodra je weer stopt met bewegen komen de prikkels weer terug en wil je weer bewegen. Het gevoel begint vaak in rust en vooral vaak voor het inslapen. Dit zorgt ervoor dat je dan lastig in slaap kunt komen.

Rusteloze benen

Ongeveer 10 -15 % van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. En vrouwen hebben dit vaker dan mannen. Het is ook heel onvoorspelbaar omdat je het vaak een paar dagen achter elkaar hebt en dan weer een tijdje niet.

Oorzaken van RLS, restless legs

Het is niet duidelijk hoe het restless leg syndroom ontstaat. Wel weten ze inmiddels dat het erfelijk is. Ook komt het vaak samen met andere aandoeningen. Sommige mensen hebben er last van als bijwerking van medicatie, een doorbloedingsprobleem of een vitamine tekort.

Restless legs en hyperventilatie

Tot nu toe wijzen wetenschappelijke onderzoeken er niet op dat stress de klachten verergert of doet ontstaan. Maar vaak als je het hebt krijg je er wel stress van! Je ademhaling versnelt zich en het frustreert. Maar we weten inmiddels wel dat chronische hyperventilatie kan zorgen voor spiertrekkingen, tintelingen, kriebels en een beweegdrang. Dus het lijkt wel logisch dat het ene het andere versterkt.

Waarschijnlijk heb je ook al eens gemerkt dat als je het hebt je ademhaling versnelt is. Maar of dan eerst de ademhaling zich versnelt waardoor je dit krijgt of dat je ademhaling zich versnelt door de beweegdrang dat is niet helemaal duidelijk. Wel helpt het om ademhalingsoefeningen te gaan doen. Zeker die gecombineerd met een beweegoefening want dan kan je meteen bewegen wat de beweegdrang doet verminderen!

Andere oorzaken of dingen die de onrust kunnen versterken of veroorzaken zijn

Tips bij onrustige rusteloze benen en restless legs

Doen van ademhalingsoefeningen preventief maar ook op het moment dat je er last van hebt. Dit verlaagt vaak de spanning en stress waardoor jij en je spieren ontspannen.

Het schijnt te helpen als je vlak voor het slapen wat volle yoghurt eet ( zonder smaakje of toevoegingen) of andere eiwitten.

Drink een glas (lauw) water, want vocht tekort kan ook een rol spelen. Lees hier meer over waarom water drinken zo belangrijk is bij hyperventilatie

Hou een tijdje een dagboek bij waarin je ook noteert wat je hebt gegeten in de avond. Kijk of je een patroon kunt herkennen. Belangrijke punten zijn dan; voldoende rust overdag, beweging overdag, stresslevel, voeding, genoeg gedronken, hormoonspiegel/menstruatiecyclus etc

Twijfel jij of je klachten door chronische hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen