Een pijnlijke opgeblazen buik kan heel pijnlijk en vervelend zijn. Hoe kan het dat je buik opgeblazen is, pijnlijk gespannen aanvoelt als je last hebt van hyperventilatie en stress. En hoe haal je die spanning uit je buik?
Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik? Een opgeblazen buik merk je doordat je buik hard(er) en ronder aanvoelt en ook echt zichtbaar boller kan zijn dan normaal. Een opgeblazen buik voelt alsof je veel teveel gegeten hebt en je lijkt wel zwanger.
Naast dat wij het vaak ongemakkelijk vinden als onze buik dikker is dan normaal voelt het ook echt vervelend en onaangenaam omdat je kleding kan knellen. Sommige hebben dit af en toe en anderen kunnen dit elke dag hebben.
Stress als oorzaak opgeblazen buik
Als wij stress ervaren wil je lichaam je helpen om dit goed te doorstaan. Er worden stresshormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat jij die stress goed aankunt. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten en/of te vluchten. Heel handig als we moeten vluchten uit een brandend huis bijvoorbeeld. Maar ervaren wij langere tijd stress dan kan dat ervoor zorgen dat we klachten krijgen. Een van die klachten is dat je last kunt krijgen van je buik, bekkenbodem, onderrug en darmen. Maar ook dus een opgeblazen buik.
Darmklachten door stress
Als wij stress hebben dan gebeurt er heel veel in ons lichaam. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Dit zorgt er onder andere voor dat onze ademhaling zich versnelt. Maar er gebeurt ook veel in onze spijsvertering. Je kunt last krijgen van acute diarree tijdens paniek. Maar bij chronische stress kan je spijsvertering juist op een laag pitje gezet worden. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie of verstopping. Je buik kan hierdoor dus voller komen te zitten wat ook heel pijnlijk kan zijn.
Ademhaling en buik klachten
Onze ademhaling hoort als we ontspannen en rustig zijn in onze buik te zitten. Het grootste deel van de dag zitten wij en dan zou in een ideale situatie de ademhaling in de buik horen te zitten. Die natuurlijke beweging in de buik zorgt voor een massage aan de darmen. Als wij te hoog ademen, dus in onze borstkas dan mist je buik deze natuurlijke massage beweging. Ook dit kan zorgen voor een verminderde darmwerking en dus pijn. Door de obstipatie maar ook doordat je lichaam en spieren deze natuurlijk beweging missen. Er ontstaat een soort contrabeweging en dit geeft een verkrampt gevoel. In buik, bekkenbodem of onderrug.
Teveel lucht binnenkrijgen
Een opgeblazen gevoel kan ook ontstaan doordat je door de hyperventilatie teveel lucht hapt. Je kunt dit merken als je naast dit opgeblazen gevoel ook veel gas hebt wat via boeren of windjes je lichaam uit wilt. Vaak ben je door de hyperventilatie veel aan het zuchten, naar lucht happen, voel je je benauwd of heb je luchthonger. Hierdoor komt er meer lucht mee wat ook in je maag en darmen komt.
Heb jij vaak last van een opgeblazen gevoel of pijnlijke buik door de hyperventilatie?
Let dan ook goed op wat je eet en drinkt. Want je voeding kan ook een belangrijke rol spelen. Vermijd bijvoorbeeld veel suiker en frisdrank. En heel erg belangrijk; drink voldoende water.
En zorg ervoor dat jij weer goed leert ademen naar je buik. Want je zult dan snel merken dat je klachten minder gaan worden. Heb je geen goede oefeningen? Kijk dan eens naar de online cursus “buikademhaling” waarin je van mij veel verschillende oefeningen krijgt waardoor ook jij weer naar je buik kunt ademen.