Pijn tussen schouderbladen bij hyperventilatie

Pijn tussen schouderbladen bij hyperventilatie komt net als pijn op de borstkas veel voor. Maar hoe komt dat en wat kan je hieraan doen?

Spierpijn door hyperventilatie

Door de hyperventilatie kan je veel verschillende klachten krijgen. Spierpijn is iets wat heel veel voor komt.

Dit heeft 2 redenen, de onbalans die ontstaat door het verkeerde ademen en door overbelasting van bepaalde spiergroepen.

Als je langere tijd verkeerd ademt dan ontstaat er een onbalans in je lichaam. Je ademt meer ten opzichte van wat je verbruikt hierdoor verandert de balans in je lichaam en kan je last krijgen van spierpijn. Lees hier meer over wat hyperventilatie is

Doordat je lichaam verzuurd wordt je veel gevoeliger voor spierpijn. Dit kan je merken in al je spieren; je benen, gezicht, buik, nek maar dus ook tussen je schouderbladen en bovenrug.

Pijn tussen schouderbladen en bovenrug bij hyperventilatie

Waarom krijg je juist vaak spierspanningsklachten tussen je schouderbladen en op je bovenrug als je last hebt van hyperventilatie?

Als wij teveel en vooral te vaak te hoog ademen dan raken onze ademhalingsspieren overbelast. Je tussenribspieren krijgen geen rust om te herstellen en worden continue gebruikt. Juist door de pijn en onzekerheid die deze klachten geeft krijg je meer stress in je lichaam en hoofd waardoor je weer nog hoger gaat ademen. Zo kom je in een vicieuze cirkel.

De pijn die je voelt zijn je tussenribspieren en je rugspieren. Deze spier loopt vanaf je schedel naar je schouderkop en dan in een driehoek naar het midden van je rug. Zie afbeelding hieronder. Bij elke in en uitademing beweeg je deze spier.

En net als dat je een vermoeid pijnlijk gevoel krijgt als je een te lange wandeling in de heuvels hebt gemaakt als je dit niet gewend bent gaan ook deze spieren pijn doen. Het lastige is dat je deze spieren slecht rust kan geven als je de klachten hebt gekregen door de hyperventilatie.

pijn tussen schouderbladen bij hyperventilatie

Spierpijn, tintelingen, doof gevoel

Bij spierpijn denken we vaak aan het gevoel wat je krijgt als je te fanatiek gesport hebt. Een heel vermoeid zeer gevoel in je spieren. Maar spierpijn kan je in veel verschillende vormen ervaren. Ook als een doof gevoel, een drukkend gevoel, tintelingen, prikkelend, als heel moe en zwaar, drukkend, stekend of als kramp.

Niet goed kunnen doorademen

Juist dit gevoel tussen je schouderbladen kan je het gevoel geven dat er iets is met je longen. Ook omdat dit verkrampende en pijnlijke gevoel ervoor kan zorgen dat je niet goed kunt doorademen en inademen.

Ook kan elke inademing gevoelig zijn omdat je steeds deze overbelaste spieren blijft gebruiken en dus overbelasten. Hierdoor raakt ook je middenrif overbelast en hierdoor krijg je dat gevoel dat je niet helemaal kunt doorademen en dat je ademhaling stopt.

Twijfel je of je klachten komen door de hyperventilatie? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Pijn tussen schouderbladen | Wat kan je hieraan doen

Doordat deze spieren verkrampt zijn geraakt kom je in een vicieuze cirkel. Deze kan je op 2 manieren doorbreken. Zorgen voor meer rust waardoor je ademhaling rustiger wordt. Maar makkelijker is het om eerst te zorgen dat deze spieren minder pijn doen waardoor je zo meer ontspanning en rust krijgt. Dit kan je doen door gericht te gaan oefenen. Je fysiotherapeut of kinesist hoort je hier goede oefeningen voor je geven die snel resultaat hebben. Wil je zelfstandig aan de gang om hier blijvend vanaf te komen? Volg dan mijn online cursus spierspanning door hyperventilatie. Waarin je duidelijke uitleg krijgt hoe deze klachten ontstaan en wat je eraan kunt doen. Met veel verschillende soorten oefeningen en tips. Klik hier voor meer informatie over deze uitgebreide cursus

Meer lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen