Pijn borstkas bij stress en chronische hyperventilatie

Pijn borstkas door stress, chronische hyperventilatie en het verkeerde ademen is iets waar heel veel mensen last van hebben. De pijn op je borstkas, het drukkende gevoel, een benauwd gevoel kan heel beangstigend zijn. We associëren de klachten op de borstkas eigenlijk altijd met iets heel ergs en engs zoals een hartaanval. Dat pijn borstkas bij stress en chronische hyperventilatie eigenlijk spierkramp is daar denken we vaak niet aan. Vooral niet als eenmaal onze gedachten op de loop gaan en je in paniek raakt…. Hoe het komt dat je hier last van hebt en wat je hieraan kunt doen leg ik je hieronder uit.

Pijn borstkas door stress en chronische hyperventilatie

Als wij stress ervaren dan versnelt de ademhaling zich. Dit is een normaal en natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat we in een acute stress situatie kunnen vluchten of vechten. Heel handig dus want hierdoor kan je overleven. Maar als wij chronische stress hebben en langere tijd verkeerd ademen dan ontstaat er een onbalans in ons lichaam. En deze onbalans geeft heel veel klachten. Misselijkheid, tintelingen, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid maar ook spierpijn en spierkrampen. En dan vooral vaak in de borstkas.

Spierpijn door chronische hyperventilatie

Spierpijn door langdurend verkeerd ademen en chronische hyperventilatie, hoe dat kan leg ik je hieronder uit want er is een heel duidelijk verband tussen verkeerd ademen en spierpijn. Pijn in je borstkas, borstbeen, ribben, tussen je schouderbladen maar ook spierpijn in je middenrif wat pijn bij je maag geeft.

Spierpijn, spierkramp, drukkend gevoel, steken

We noemen het spierpijn maar dit is een ruim begrip. Je kan het heel verschillend maar ook wisselend voelen bijvoorbeeld als een stekend gevoel of kleine steekjes voelen, een drukkend gevoel, kramp, een benauwd gevoel alsof je niet goed ademen. Het idee dat er iets in je longen zit waardoor je niet goed kunt ademen voor je gevoel. Maar ook pijn of druk bij je ribben of bij je borstbeen. Aan de voorzijde maar ook in je rug tussen je schouderbladen. Deze ademhalingsspieren zitten in je hele borstkas. Maar hoe kan dit, dat ga ik je nu uitleggen.

Hoe ontstaat spierpijn door chronische hyperventilatie?

Als je last hebt van chronische hyperventilatie ontstaat er doordat je teveel ademt ten opzichte van wat je verbruikt een onbalans in je lichaam. Deze onbalans zorgt ervoor dat je verzuurd en dit geeft spierklachten zoals spierpijn en spierkramp.

Korte uitleg:

Door deze onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt je PH waarde van je bloed. Het bloed wordt zo meer alkalisch, minder zuur. Als reactie hierop gaan je lichaamscellen meer melkzuur produceren om op deze manier de PH waarde van je bloed weer te herstellen. En dit veroorzaakt de pijnlijke en vermoeide spieren, de spierpijn. En het koolzuur/CO2 (dat wat je uitademt) is een natuurlijke spierontspanner, en door deze onbalans gaan je spieren samentrekken, ook dit geeft dus extra spierpijn en vermoeidheid. Dit verklaart dus de spierpijn en het vermoeide gevoel, vaak ook in je benen.

Spierpijn door chronische hyperventilatie- waarom deze spieren in je borstkas, middenrif en nek/schouders?

Veel mensen die hyperventileren hebben ook last van pijn op de borstkas, ribben, borstbeen, middenrif, zere nek en schouder spieren en pijn tussen de schouderbladen.

De oorzaak van de spierpijn heb ik hierboven beschreven, maar dat juist deze spieren extra gevoelig en pijnlijk zijn is ook te verklaren.

Doordat je te vaak en te hoog ademt, en daarmee bedoel ik dat je in je borstkas ademt in plaats van in je buik, zijn deze spieren overbelast. Vergelijk het met dat je ongetraind een heel eind bent gaan wandelen, dan heb je de volgende dag ook zere benen en voeten. En jij overbelast je ademhalingsspieren door te hoog en te snel te ademen. Zo overbelast je ook je middenrif, dat kan je voelen ter hoogte van je maag.

Tussenribspieren raken overbelast

Tussen je ribben zitten hele kleine spiertjes, de tussenribspieren, als je dus te hoog ademt gebruik je die meer dan waar ze voor bedoeld zijn en dit geeft spierpijn. Deze spieren kunnen naast een continue beurs gevoel ook venijnig steken en krampen. Deze steken en kramp in je tussenribspieren kan echt heel heftig zijn! Je kunt dit voor jezelf testen dat als je beweegt die pijn erger wordt dan weet je zeker dat het je spieren zijn die krampen.

Als je teveel en te hoog ademt trek je vaak ook onbedoeld steeds je schouders omhoog, ook deze spieren belast je dus ook veel meer dan waar ze voor bedoeld zijn. De opgetrokken schouders hebben weer een directe invloed op je ademhaling. Heel belangrijk om hier aan te werken en met goede tips en oefeningen is dit snel te verminderen!

Pijn borstkas zorgt voor angst

De klachten op en rond je borstkas zijn heel beangstigend. Wat een terechte angst is want als je twijfelt over de oorzaak is het verstandig om voor verder onderzoek langs je dokter te gaan. Maar juist die angst en twijfels zorgen weer voor stress waardoor je weer hoog en sneller gaat ademen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het is dus belangrijk dat jij het gaat herkennen en jezelf leert gerust stellen. Heb jij veel spanningen gehad de afgelopen dagen, heb je veel je spieren belast door in een verkeerde houding te zitten of heb je je heel druk gemaakt dan kan het dus goed zijn dat je hierdoor weer last hebt. Waardoor je altijd blijft twijfelen of de oorzaak toch niet wat anders is lees je hier.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Pijn borstkas door chronische hyperventilatie – Wat kan je hieraan doen?

1 gedachte over “Pijn borstkas bij stress en chronische hyperventilatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen