Piekeren doen we allemaal wel eens, als je last hebt van veel stress of hyperventilatie kan je hier extra gevoelig voor worden. Niet kunnen slapen doordat je ligt te piekeren, focus op je lichamelijke klachten, niet meer kunnen genieten en overal tegen opzien. Hoe kan het dan we door stress en hyperventilatie gaan piekeren en wat doe je eraan?
Piekeren door stress en hyperventilatie
Piekeren en stress gaan vaak hand in hand. Wanneer we veel stress ervaren, kunnen onze gedachten gemakkelijk vastlopen in een negatieve spiraal van zorgen en negatieve gedachten, wat leidt tot meer stress en spanning. En hierdoor hyperventilatie. Zo kom je in vicieuze cirkel terecht. Want door de onbalans die ontstaat door de hyperventilatie word je gevoeliger voor piekeren en negatieve gedachten. Maar door het piekeren zal je weer meer stress ervaren waardoor je ademhaling zich kan versnellen.
Bovendien kan stress het moeilijker maken om te ontspannen en te kalmeren, waardoor je piekergedachten kunnen blijven doorgaan, zelfs wanneer je probeert te ontspannen of te slapen.
Piekeren als manier om met stress om te gaan
Ten eerste kan piekeren een manier zijn om met stress om te gaan. Wanneer we piekeren, proberen we voor uit te denken op mogelijke uitkomsten van een situatie en ons voor te bereiden op wat er kan komen. Dit kan ons helpen om ons gevoel van controle te behouden en ons minder kwetsbaar te voelen voor onverwachte gebeurtenissen.
Piekeren wordt versterkt door stresshormonen
Ook kan piekeren worden aangewakkerd door ons brein. Als we stress ervaren maakt het lichaam stresshormonen aan. Hierdoor worden onze hersenen in een staat van verhoogde waakzaamheid gebracht. Hierdoor wordt het moeilijker om te ontspannen en ons te concentreren op andere dingen. Je kunt niet de controle loslaten omdat je dan niet alert zou zijn op naderend gevaar. In plaats daarvan blijven onze hersenen zich richten op de bron van stress en de mogelijke gevolgen daarvan. Dit kan ertoe leiden dat we blijven piekeren over dezelfde dingen, zelfs nadat de stressor/stressfactor is verdwenen.
Door het piekeren kan je slechter met stress omgaan
Piekeren kan ook een negatieve invloed hebben op ons vermogen om effectief met stress om te gaan. Hoewel het kan helpen om ons gevoel van controle te behouden, kan overmatig piekeren ons ook uitputten en ons vermogen om te denken en te handelen verminderen. Dit kan ons uiteindelijk nog meer gestrest maken en zo blijf je in die vicieuze cirkel van hyperventilatie en stress.
Waardoor ontstaat piekeren?
Biologische reactie: Wanneer we stress ervaren, produceert ons lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, wat kan leiden tot een verhoogde hartslag, verhoogde ademhaling en spanning in de spieren. Dit kan ons gevoeliger maken voor negatieve gedachten en ons vermogen om problemen op te lossen en te redeneren beïnvloeden.
Angst en onzekerheid: Wanneer we gestrest zijn, kan ons gevoel van controle en zekerheid verminderen. Dit kan leiden tot angstgevoelens en onzekerheid, waardoor we ons zorgen gaan maken over de toekomst en ons vermogen om problemen aan te pakken.
Negatieve denkpatronen: Sommige mensen hebben de neiging om automatisch negatief te denken wanneer ze stress ervaren. Ze kunnen bijvoorbeeld denken dat ze niet in staat zijn om een bepaalde taak uit te voeren, of dat er iets verschrikkelijks zal gebeuren als ze niet in staat zijn om een bepaalde taak uit te voeren. Dit kan leiden tot overmatig piekeren en kan de stress verergeren.
Gebrek aan copingvaardigheden: Mensen die niet goed in staat zijn om effectief om te gaan met stress en problemen, kunnen een hoger risico hebben op piekeren. Wanneer we niet weten hoe we onze emoties en gedachten moeten beheersen, kan piekeren een manier worden om ons te helpen omgaan met stress.
Wat als je veel piekert?
Als je merkt dat je veel piekert als gevolg van stress, is het belangrijk om te leren hoe je beter kunt omgaan met stress. Dit kan het leren van ontspanningstechnieken, het ontwikkelen van positieve denkpatronen, en het zoeken van professionele hulp om te leren hoe je beter kunt omgaan met stress en negatieve gedachten
Het is ook mogelijk dat piekeren op zichzelf stress kan veroorzaken. Wanneer je je zorgen maakt over iets, kan dit leiden tot verhoogde angst en spanning, waardoor je stressniveaus toenemen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot meer piekeren, waardoor je in een vicieuze cirkel van stress en piekeren terechtkomt.
Het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen en piekeren onder controle te houden, zoals meditatie, ontspanningsoefeningen, mindfulness, lichaamsbeweging, gezonde voeding en goede slaapgewoonten. Maar vooral natuurlijk het aanpakken van de bronnen van stress.