Paniek in de kerk, tijdens uitvaart, begrafenis, trouwerij of bruiloft kan voor veel stress zorgen. Waardoor komt dit en wat kan je eraan doen?
De kerk, een plek vol bezinning, verbinding, rust en gemeenschap. Maar het kan ook een plek zijn waar je juist veel onrust en paniek ervaart. Het voelt vaak tegenstrijdig en het kan iets zijn waar je je voor schaamt. Of het nou gaat om de wekelijkse bijeenkomst of voor een speciale gelegenheid zoals een uitvaart of trouwerij. Dit is eigenlijk best normaal en het gebeurt bij veel mensen. Het is interessant hoe zo’n plek van vrede voor iedereen anders kan zijn. We gaan samen eens kijken naar waarom je deze gevoelens in de kerk zou kunnen hebben. Dus, als je je wel eens gespannen voelt in de kerk, het liefst wegvlucht of het zelfs bent gaan vermijden, weet dan dat je niet alleen bent en dat we hier samen in duiken om het beter te begrijpen. Het is belangrijk dat we niet oordelen, tegen onszelf of tegen iemand die dit ervaart.
Net als dat je paniek kunt ervaren in de supermarkt, op kantoor of in een sociale situatie komt dit ook veel voor! Maar staat er een taboe op om het erover te hebben.
Oorzaken paniek in de kerk
Het ervaren van paniek in de kerk kan verschillende oorzaken hebben, waarbij het belangrijk is te benadrukken dat iedereen uniek is en de ervaringen kunnen variëren. Hier zijn enkele mogelijke redenen:
- Grote menigten: Kerken kunnen tijdens diensten of evenementen erg druk zijn. Voor sommige mensen kan de aanwezigheid in een grote menigte leiden tot gevoelens van claustrofobie of angst.
- Niet kunnen vluchten: Dit is denk ik de factor die het vaaks meespeelt. Het gevoel van paniek in de kerk dat je tijdens de dienst niet kunt vluchten zorgt voor veel spanningen en hierdoor vaak paniekgevoelens.
- Stilte en reflectie: De stille en reflectieve sfeer in een kerk kan soms leiden tot introspectie, wat oncomfortabele gedachten of gevoelens kan oproepen. Dit kan soms resulteren in angst of paniek.
- Associatie met ernstige onderwerpen: Kerkdiensten behandelen vaak serieuze levensthema’s zoals ziekte, dood, en moraliteit. Deze onderwerpen kunnen sterke emotionele reacties opwekken, inclusief angst of paniek.
- Sociale druk en verwachtingen: Het gevoel van sociale druk of het gevoel te moeten voldoen aan bepaalde normen binnen de kerkelijke gemeenschap kan stress en angst veroorzaken.
- Fysieke omgeving: De architectuur van kerken, die soms groot en overweldigend kan zijn, kan bij sommige mensen een gevoel van nietigheid of overweldiging veroorzaken. Dit kan leiden tot angstgevoelens.
- Verandering in routine: Voor mensen die niet regelmatig naar de kerk gaan, kan het een verandering in hun routine betekenen, wat onzekerheid en angst kan veroorzaken.
- Persoonlijke ervaringen en herinneringen: Je kunt persoonlijke ervaringen of herinneringen hebben die geassocieerd zijn met religieuze settings, die negatief kunnen zijn en angst of paniek kunnen triggeren. Zoals een begrafenis die je je kunt herinneren die ook daar plaats vond.
Tips voor als je paniek ervaart in de kerk
- Focus op je ademhaling: Als je spanning voelt opkomen, concentreer je dan op je ademhaling. Haal diep adem, houd even vast en adem langzaam uit. Dit kan helpen om je lichaam en geest te kalmeren. Behalve als jij veel focus op de ademhaling hebt en dit je juist extra stress geeft!
- Zoek een rustige plek: Als de drukte je overweldigt, zoek dan een rustigere plek in de kerk waar je even tot jezelf kunt komen.
- Stel realistische verwachtingen: Herinner jezelf eraan dat het oké is om niet altijd volledig op je gemak te zijn. Het is normaal om af en toe ongemakkelijk te zijn in sociale situaties. En dat mag ook in een kerk, je bent niet de enige die dit ervaart!
- Ga samen met iemand: Als je iemand kent die je vertrouwt, vraag dan of diegene met je mee wil gaan. Het hebben van een vertrouwd gezicht kan geruststellend zijn.
- Bereid je voor: Lees vooraf over de dienst of het evenement. Als je weet wat je kunt verwachten, kan dat helpen om eventuele angst te verminderen.
- Neem kleine stappen: Als je angst hebt, probeer dan je tijd in de kerk geleidelijk op te bouwen. Begin met korte bezoeken en verleng deze als je je meer op je gemak voelt.
- Online: Ook al voelt het misschien als falen maar als je wel graag de dienst wilt bijwonen hebben veel kerkgemeenschappen een online dienst die je dus vanuit huis kunt volgen
Schaam je niet als je paniek ervaart in de kerk
- Praat erover: Als je er open voor staat, praat dan met iemand over je gevoelens, zoals een vriend, familielid, of zelfs een kerkleider. Soms kan het uiten van je zorgen al veel helpen.
- Zoek aangename activiteiten: Doe iets waar je van geniet voordat je naar de kerk gaat. Dit kan je in een positievere stemming brengen.
- Gebruik positieve zelfspraak: Herinner jezelf aan je eigen kracht en moed. Positief tegen jezelf praten kan je zelfvertrouwen een boost geven.
- Luister naar muziek of podcasts: Voor of na de dienst kan het luisteren naar kalmerende muziek of inspirerende podcasts helpen om je stemming te verbeteren.
- Let op je houding en spierspanning: Probeer een ontspannen rechte houding aan te nemen. Ontspan vooral je schouders en gezicht.
- Neem herstel tijd: Als dit soort situaties zorgen voor veel stress en spanning neem dan daarna goed de tijd om te herstellen en weer op te laden. Dit kost ongemerkt namelijk heel veel energie!