Overprikkeld zenuwstelsel en hyperventilatie

Een overprikkeld zenuwstelsel kan je allemaal klachten geven net als chronische hyperventilatie. Is er een verband tussen beide en wat is dat verband dan?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je ademhaling versnelt of oppervlakkig wordt wanneer je gestrest of angstig bent? Dit kan het gevolg zijn van hyperventilatie, een aandoening waarbij je meer ademt dan nodig is. Hoewel hyperventilatie op zichzelf geen gevaarlijke aandoening is, kan het wel leiden tot een overprikkeld zenuwstelsel en andere ongemakken en klachten als het niet wordt behandeld.

Wat is een overprikkeld zenuwstelsel?

Een overprikkeld zenuwstelsel is het gevolg van een langdurige blootstelling aan stressvolle situaties. Dit kan leiden tot een verstoring van de balans tussen de sympathische en parasympathische delen van het autonome zenuwstelsel, die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van lichaamsfuncties zoals ademhaling, hartslag en spijsvertering.

Waaraan merk je een overprikkeld zenuwstelsel?

Er zijn verschillende symptomen en tekenen die kunnen wijzen op een overprikkeld zenuwstelsel. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Angst en paniekaanvallen. Een overprikkeld zenuwstelsel kan leiden tot gevoelens van angst en paniek. Dit kan zich uiten in symptomen zoals een snelle hartslag, kortademigheid en zweten.
 • Chronische pijn. Een overprikkeld zenuwstelsel kan leiden tot spierspanning en chronische pijn, vooral in de nek, schouders en rug.
 • Vermoeidheid. Een overprikkeling van het zenuwstelsel kan leiden tot chronische vermoeidheid en een verminderd vermogen om te herstellen van stressvolle gebeurtenissen.
 • Slaapproblemen. Een overprikkeld zenuwstelsel kan leiden tot slaapproblemen, zoals moeite met in slaap vallen of doorslapen.
 • Overgevoeligheid. Een overprikkeling van het zenuwstelsel kan leiden tot overgevoeligheid voor geluiden, licht of aanraking.
 • Maag- en darmproblemen. Een overprikkeld zenuwstelsel kan de spijsvertering verstoren en leiden tot symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree.

Wat is hyperventilatie?

Bij hyperventilatie adem je meer ten opzichte van wat je verbruikt. Als wij stress ervaren dan zal de ademhaling zich versnellen. Hierdoor ga je meer ademen. Heel handig bij acute stress want dan kan je die extra energie goed gebruiken. Maar bij chronische stress kan dit leiden tot een onbalans in je lichaam. Dit kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, en hartkloppingen. Hyperventilatie kan worden veroorzaakt door stress, angst en bijvoorbeeld paniekstoornissen.

Wat is de relatie tussen een overprikkeling van het zenuwstelsel en hyperventilatie?

Een overprikkeld zenuwstelsel kan leiden tot hyperventilatie doordat het de regulatie van de ademhaling verstoort. Wanneer het sympathische deel van het autonome zenuwstelsel overactief is, kan dit leiden tot een snellere en oppervlakkigere ademhaling. Dit kan op zijn beurt leiden tot hyperventilatie.

Hyperventilatie kan op zijn beurt het zenuwstelsel overprikkeling versterken. Wanneer je hyperventileert, vermindert het koolstofdioxidegehalte in je bloed. Dit kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid en tintelingen, die op hun beurt weer angst en paniek kunnen veroorzaken, wat het overprikkeld zenuwstelsel nog verder kan versterken. Zo kan je dus in en vicieuze cirkel terecht komen.

Tips bij een overprikkeld zenuwstelsel

Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het verminderen van een overprikkeld zenuw stelsel:

 • Verminder stress. Het verminderen van stress kan helpen bij het verminderen van overprikkeling. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld het verminderen van werkdruk, het nemen van pauzes en het doen van ontspanningsoefeningen.
 • Slaap voldoende. Slaap is essentieel voor een gezond zenuwstelsel. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en probeer een regelmatig slaapritme aan te houden.
 • Eet gezond. Eet voedzame voeding om het zenuwstelsel te ondersteunen. Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne en suiker en eet meer voeding die rijk is aan magnesium, zoals groene bladgroenten en noten.
 • Beweeg regelmatig. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en spanning en het bevorderen van de gezondheid van het zenuwstelsel.
 • Doe ontspanningsoefeningen. Ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie, en ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van overprikkeling en het bevorderen van ontspanning.
 • Ademhalingsoefeningen. Met ademhalingsoefeningen kan je zowel de hyperventilatie als de overprikkeling van het zenuwstelsel verbeteren. Kijk hier voor de online cursus met ademhalingsoefeningen.

Twijfel je of je klachten komen door de hyperventilatie? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen