Opvliegers bij stress en hyperventilatie

Opvliegers, wat zijn dat? Plotseling heb je het heel warm, het zweet breekt je uit en je hartslag versneld zich. Hoe kan dit en wat is het verband met stress en chronische hyperventilatie?

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers zorgen voor een plots gevoel van warmte in vooral je gezicht en in je bovenlichaam, gevolgd door zweten en het versnellen van de hartslag. Zo een opvlieger kan aanleiding zijn voor andere klachten zoals duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en bijvoorbeeld een gevoel van zwakte of de neiging tot flauwvallen.

Het gevoel bij een opvlieger kan variëren in snelheid van het optreden en in intensiteit. Meestal zijn opvliegers de voorbode van de menopauze, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn die het systeem beïnvloeden zoals hyperventilatie, stress en paniek.

Hoe ontstaat een opvlieger

Opvliegers zijn een reactie van je lichaam op de manier waarop het omgaat met een toename van warmte. Meestal is de oorzaak een daling in het oestrogeen niveau in het bloed. Oestrogeen heeft namelijk een invloed op de hypothalamus,  dit is een deel van de hersenen die de temperatuur van je lichaam regelt.

Opvliegers door oestrogeen

De hypothalamus wordt door een gebrek aan oestrogeen zeer gevoelig voor veranderingen in de temperatuur van het lichaam. De kleinste veranderingen kan dan al deze warmte opwellingen in het lichaam veroorzaken. Zoals je misschien als eens gelezen heeft spelen hormonen een hele belangrijke rol in alle processen in je lichaam. Hormonen zorgen ervoor dat je honger krijgt, in slaap valt en onder andere dat je naar de wc moet.

Stress als oorzaak van opvliegers

Stresshormonen zijn dominant op alle andere hormonen, want stresshormonen zorgen ervoor dat je kunt overleven bij gevaar daarom krijgen deze altijd voorrang. Door invloed van stress hormonen maakt je lichaam zich klaar om te vluchten of te vechten en zal je lichaam zich hier klaar voor maken. Hierdoor zal de doorbloeding verhoogd worden met als gevolg daarvan een stijging van de temperatuur.

Twijfel je of je klachten door de chronische hyperventilatie komen? Vraag dan de GRATIS vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatie als oorzaak opvliegers

Als je langere tijd stress ervaart kan je hyperventilatie krijgen. Hierbij adem je teveel ten opzichte van wat je verbruikt wat zorgt voor een onbalans in je lichaam die je klachten kan geven. Deze onbalans kan invloed hebben op je hormonen maar ook andere klachten geven. Zo kan je door de hyperventilatie gevoeliger worden voor paniek en angsten waarbij je vaak ook opeens kan gaan zweten en dezelfde sensaties kan geven.

Vicieuze cirkel

Opvliegers kunnen een reactie zijn op een stijging van de temperatuur, zo kan stress op deze manier ook opvliegers veroorzaken. Want bij stress komt er adrenaline vrij wat zorgt voor een stijging van de temperatuur. De opvliegers hebben dan weer als functie om de temperatuur van het lichaam te doen dalen. Zo kunnen de opvliegers je stress geven doordat je je schaamt dat je een rood gezicht krijgt of gaat zweten. Het plotseling heel warm krijgen en gaan zweten is heel ongemakkelijk wat ook een gespannen gevoel kan geven. Zo kom je in een vicieuze cirkel.

Meer lezen?

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen