Oorzaken hyperventilatie

Wat zijn de verschillende oorzaken van hyperventilatie. Is er een verschil met acute en chronische hyperventilatie bij de oorzaken? In de meeste gevallen zal stress, spanningen en angst de grootste oorzaak zijn van hyperventilatie. Maar er kunnen ook lichamelijke factoren een (mede)rol spelen. Maar ook karakter eigenschappen kunnen je klachten versterken of zelfs veroorzaken.

Hier heb ik een aantal mogelijke oorzaken voor je opgesomd die een oorzaak kunnen zijn van je hyperventilatie. Vaak spelen meerdere factoren een rol.

Oorzaken hyperventilatie- wat is acute hyperventilatie?

Acute hyperventilatie komt acuut opzetten zoals de naam al zegt. Dit is een aanval waarbij je acuut verschillende klachten kan ervaren. Paniek, benauwdheid, angst, gevoel alsof je flauwvalt etc. Voor je gevoel komen de klachten uit het niets opzetten.

Oorzaken hyperventilatie- wat is chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie komt veel vaker voor maar is veel minder bekend. Ook omdat de klachten meer sluimeren en constant aanwezig kunnen zijn. Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, maag en darm klachten, tintelingen en spierpijnen bijvoorbeeld. Bij chronische hyperventilatie adem je langere tijd verkeerd en daardoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die deze klachten kan geven.

Lees hier meer over wat hyperventilatie is en waardoor je klachten ontstaan

Oorzaak hyperventilatie- is het altijd stress?

Stress en spanningen zijn vaak de oorzaak van hyperventilatie, maar niet altijd. We denken vaak wel dat dit de enige oorzaak is. Of zelfs dat het “tussen de oren zit” en je het zelf doet. Maar dat is zeker niet het geval. Vaak is de oorzaak dat je langere tijd over je grenzen gaat, maar ook karakter eigenschappen kunnen een rol spelen.

Bij acute hyperventilatie kunnen ook bepaalde omstandigheden (bv. veel mensen, veel drukte, een gesloten ruimte, veel licht) een aanval uitlokken.

Daarnaast is het vaak zo dat als je eenmaal een aanval van hyperventilatie hebt gehad, je vaak bang bent om dit nog eens mee te maken. Door deze angst en de daarbij behorende spanningen, neemt de kans op herhaling echter alleen maar toe.

Als een aanval steeds in dezelfde omstandigheden plaatsvindt, kan dit leiden tot een fobie, waarbij men angstvallig een aantal plaatsen of situaties tracht te vermijden

Oorzaken van hyperventilatie kunnen zijn:

Factoren van buiten af

  • Hoge werkdruk
  • Moeizame (familie) relatie
  • Rouw en verdriet
  • Scheiding van jezelf maar ook van je ouders
  • Ontslag of een reorganisatie op je werk
  • Onbegrip vanuit je omgeving
  • “Er alleen voor staan”
  • Geld zorgen of andere zorgen over de toekomst
  • Slecht slapen
  • Traumatische ervaring

Karakter eigenschappen

Maar ook lichamelijke oorzaken als:

Ben je benieuwd of jouw klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Oorzaak hyperventilatie – Hoe herken je ze bij jezelf?

Zoals je kan lezen zijn er veel verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij je hyperventilatie. En deze lijst is zeker nog verder aan te vullen. Maar het is dus zeker niet altijd stress. Maar wat de oorzaak ook is het is belangrijk om deze voor jezelf te gaan herkennen. Want pas als je voor jezelf weet wat de oorzaak of oorzaken zijn dan kan je hier wat aan doen. Voor meer inzicht in je klachten en vooral de acute klachten raad ik aan om een tijdje een dagboek bij te houden. Lees hier meer over het dagboek om inzicht te krijgen in je hyperventilatie klachten

Red je dit niet alleen? Zoek dan goede hulp bij een therapeut of coach die hier ervaring mee heeft! Zoek iemand die gespecialiseerd is in dat wat de oorzaak is van jouw hyperventilatie.

Herken je bij jezelf al de oorzaak en wil je hieraan werken? Start dan vandaag nog met een van de online cursussen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen