Stress en hyperventilatie veel invloed hebben op hoe we ons voelen. Zo kan veel stress ook zorgen voor een onstabiele bloedsuiker spiegel. Wat hypoglykemie, hyperventilatie en stress met elkaar te maken hebben leg ik je hier uit.
Hypoglykemie, een onstabiele bloedsuikerspiegel
Hypoglycemie betekent letterlijk: een te lage bloedsuikerspiegel. De problemen die jij kan ervaren door de hyperventilatie en stress passen meer bij een bloedsuikerspiegel die te sterk wisselt. De klachten treden dan vooral op wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is.
Om beter te snappen wat er gebeurt in ons lichaam is het goed om eerst wat te weten over voeding en hoe dit verteerd wordt. Als we voeding tot ons nemen, dan wordt dat via de spijsvertering en stofwisseling omgezet in glucose en opgenomen in het bloed. Daarna wordt dit bloedsuiker via het bloed vervoert naar de cellen, waar je het dan als brandstof kan gebruiken. Door deze brandstof kunnen we bewegen, blijft onze lichaamstemperatuur op peil en blijf je onder andere ademen. De hoeveelheid glucose in het bloed noemen we ‘de bloedsuikerspiegel’.
Een aantal factoren hebben invloed op de bloedsuikerspiegel:
Factoren die invloed hebben op onze bloedsuikerspiegel zijn eten, inspanning en stress. Als we eten, wordt de bloedsuiker spiegel hoger, afhankelijk wat we eten ( of drinken) zal dit sneller en hoger stijgen.
Maar ook inspanning heeft invloed, omdat je kort gezegd bij inspanning brandstof nodig hebt en dit wordt uit glucose gehaald. Stress en de invloed op je bloedsuikerspiegel
Stress, stresshormoon cortisol en je bloedsuiker spiegel
Zoals je weet gebeurt er heel veel als wij stress ervaren. Je lichaam maakt stresshormonen aan zodat jij die stresssituatie aan kunt. Er komt energie vrij zodat jij kunt vechten of vluchten. Hiervoor hebben onder andere je spiercellen veel brandstof nodig. Je lichaam zorgt daarvoor door veel glucose vrij te maken uit de reservevoorraden in het lichaam. Dit gebeurt met behulp van de stresshormonen adrenaline en cortisol.
Heel handig bij acuut gevaar waarbij je daadwerkelijk moet vluchten of vechten. Maar in onze huidige maatschappij hebben we veel stress maar bewegen we hierbij niet. Denk hierbij aan piekeren over iets wat je moet gaan doen, een ruzie met je partner of je baas maar ook bij een spannend televisie programma gaat je lichaam ook adrenaline aanmaken en glucose voor de spieren vrijmaken.
In zo’n situatie blijf je echter meestal gewoon op je stoel zitten en gebruik je dus niet de vrijgemaakte brandstof.
Vicieuze cirkel van lekkere trek en je niet goed voelen
Hierdoor wordt je lichaam erg geprikkeld door die hoge bloedsuikerspiegel en worden er anti hormonen aangemaakt, op den duur te veel, om je bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. Hierdoor zakt je bloedsuikerspiegel te vaak en te sterk en voel je je daarna slap en moe.
Je voelt dan vaak de behoefte om je lichaam op te peppen met koffie, een koekje of snoepje. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel weer snel en krijg je dus weer daarna zo een daling van je bloedsuikerspiegel. Zo kan je dus in een vicieuze cirkel terecht komen. Je voelt steeds de behoefte om wat te eten ( snoepen), voelt je dan weer snel moe en slap etc
Stress verergert dit gevoel dus vanwege de stresshormonen.
Hypoglycemie syndroom
Het woord “hypoglycemie” wordt ook wel gebruikt voor als de bloedsuikerspiegel te snel wisselt tussen hoog en laag, waarbij vooral de periodes dat het te laag is de klachten veroorzaken. Medisch gezien is hypoglycemie (een te lage bloedsuikerspiegel) dus een onjuiste benaming voor een verschijnsel van wisselende bloedsuikerniveaus, maar vooral in kringen van alternatieve geneeswijzen is dit woord ingeburgerd geraakt.
Bij hypoglycemie is er zo vaak een snelle verhoging geweest van de bloedsuikerspiegel (door voeding en/ of stress), dat de systemen die de bloedsuikerspiegel moeten reguleren overprikkeld zijn geraakt en niet meer optimaal functioneren. Vooral de alvleesklier (pancreas) en de bijnieren maken de hormonen aan die reageren op stress en die de bloedsuikerspiegel reguleren. Als je langere tijd hier last van hebt dan raken deze organen uitgeput en dit geeft een verlaagde tolerantie voor suikerrijke producten en voor stress. Je kunt dan steeds slechter tegen suiker. Je merkt dan dat je na het eten van suiker je meer hyperventilatie klachten krijgt, hartkloppingen, onrust, duizelig, darmklachten etc. Het is dan heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je alvleesklier en bijnieren niet verder uitgeput raken dus is het nodig om je stress en/of voeding te veranderen.
Hypoglycemie, wisselende bloedsuiker spiegel en hyperventilatie
De klachten van hyperventilatie en het hypoglycemie syndroom lijken erg op elkaar en kunnen elkaar dus versterken.
- Vermoeidheid
- Slap gevoel in je spieren, vooral je benen
- Gevoel van flauwvallen
- Honger tussen de maaltijden door
- Veel zweten
- Hartkloppingen
- Beven/ trillen van bijvoorbeeld de handen, met name vlak voor een maaltijd
- Duizeligheid
- Veel gapen, geeuwen
- Slapeloosheid of juist heel veel kunnen slapen
- Hoofdpijn
- Concentratiestoornissen
- Geïrriteerdheid, woede aanvallen, huilbuien
- Hyperventilatie
Angst, paniek en hyperventilatie na het eten van suiker
Stress heeft dus invloed op je bloedsuikerspiegel. En de klachten die je hiervan kunt krijgen kunnen weer zorgen voor stress. De angst om flauw te vallen als je je slap voelt, opvliegers, de hartkloppingen of de duizeligheid bijvoorbeeld kunnen dan weer een trigger zijn voor angst, paniek en hyperventilatie.
Want door de stress hiervan zal je ademhaling zich versnellen, ga je hyperventileren, kan je dus weer last krijgen van die bloedsuikerspiegel maar ook klachten krijgen die hier sterk op lijken.
Belangrijk is het dus om gezond en regelmatig te eten. Maar ook is het belangrijk om voldoende water te drinken. En natuurlijk zoveel mogelijk stress te vermijden en zoveel mogelijk te ontspannen.
En laat het natuurlijk altijd nakijken door je arts! Een te hoge bloedsuikerspiegel kan namelijk ook andere klachten geven dus het is belangrijk om dit te laten nakijken.
Hier heb ik dus ook last van kan ook niet tegen suiker als ik dat eet wordt ik moe en ga ik gapen