Onrust in rust en ontspannen

Onrust tijdens rust of als je wilt ontspannen, hoe kan dit?

Hoe kan het dat je meer klachten krijgt als je in rust bent? In het weekend of op je vrije dag voel je je opeens heel onrustig en slecht.  Je hebt eindelijk vakantie en opeens heb je veel meer klachten. Of Gewoon overdag als je probeert je rust te pakken dan voel je je opeens heel nerveus worden.

Hoe kan het dat je meer klachten ervaart zoals onrust in rust?

Eindelijk heb je vrij en wil je ontspannen maar als je gaat zitten voel je je heel onrustig, nerveus, opgejaagd of nemen je hyperventilatie klachten toe. Wat ervoor zorgt dat je liever weer wat gaat  doen. Terwijl je best weet dat het belangrijk is om je rust te pakken maar het lukt gewoon niet.

Dit is heel herkenbaar en waardoor dat komt en wat je eraan kunt doen leg ik je hier uit.

Onrust gevoel juist in rust

Als je dan rustig gaat zitten dan overvalt je een heel onrustig gevoel, zenuwen vliegen door je lichaam net alsof je examen moet doen, je hebt een heel gejaagd gevoel in je lichaam en je kunt geen rust vinden. Dit gevoel komt door de stresshormonen en dan vooral de cortisol. Je lichaam in constant in opperste staat van alertheid. Rusten betekend dat je niet alert bent voor dat dreigende gevaar en is dus niet veilig.

Bij stress maakt je lichaam zich klaar om te vluchten of vechten. Hiervoor maakt je lichaam stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen, je hart sneller gaat pompen en onder andere ook dat je ademhaling zich versnelt. Heel handig bij acute stress maar als we chronische stress hebben dan krijg je hier klachten van. Omdat we die energie die vrijkomt om te vluchten en/of vechten niet verbruiken. En deze energie die wil wel je lichaam uit en dit kan je dus ervaren als onrust.

Niet kunnen ontspannen

Door de stress wil je onderbewuste dus alert blijven, hierdoor zal ontspannen dus als gevaar ervaren worden. Want ontspannen maakt dat je niet voldoende alert zou zijn voor naderend gevaar Dat zal er dus voor zorgen dat ontspannen als niet prettig voelt.

Je kunt naast de onrust en opgejaagdheid ook een toename krijgen van je klachten. Zoals duizeligheid, hartkloppingen, overslaande hartslag, spierpijn, misselijkheid.

Maar waarom voel je die onrust dan pas als je wilt ontspannen?

Hoe kan het dat je niet veel van die onrust merkt zolang je bezig bent maar pas voelt als je tot rust wilt komen? Want vaak pas als je stil gaat zitten of is het tijd om naar bed te gaan dan begint het en voel je je onrustig worden.

Echter was die onrust er de hele tijd al maar zolang je bezig bent heb je afleiding en zal je het dus niet bewust merken.

Controle willen houden

De meeste mensen met hyperventilatie willen heel graag de controle houden, zijn perfectionisten en voelen zich graag nuttig. Om dan niks te doen en stil te zitten voelt dan vaak niet goed. Er is nog zoveel wat je moet doen; je werk is nog niet klaar, de was moet nog opgevouwen worden, je aanrecht staat nog vol en eigenlijk moet de kamer ook nodig eens goed gesopt. En dit geeft mentale onrust. Ook wordt je door de stress en hyperventilatie gevoeliger voor dit soort gedachten wat ook de onrust zal doen toenemen.

Wat kan je dan doen om wel te ontspannen?

Bij ontspannen denken we vaak dat dat niks doen is. Maar soms kan het juist goed zijn om bezig te blijven. Alleen dan natuurlijk niet met je werk, die klusjes, het huishouden en alle het andere wat je stress geeft. Maar er zijn ook veel dingen die je bezig houden die wel ontspannen zijn zoals creatief bezig zijn, handwerken, knutselen  maar ook een rondje wandelen kan heel ontspannen zijn.

Mar het belangrijkste is dat je voor jezelf duidelijker weet wat de onrust veroorzaakt. Ga jij altijd maar door en door en neem je tekort rust dan is het heel belangrijk om meer rust te nemen. Hou het daarom eens een tijdje bij om te kijken wat het patroon is in je dagboek.

Meer tips, uitleg en oefeningen om wel te kunnen ontspannen? Kijk dan eens bij de online cursus “beter leren ontspannen

4 gedachten over “Onrust in rust en ontspannen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen