Waarom heb je in de ochtend meer klachten zoals paniek en onrust bij hyperventilatie?

Meer klachten in de ochtend, waarom heb je juist dan meer last van paniek, hartkloppingen, onrust of negatieve gevoelens? Meteen als je wakker wordt dan giert de onrust en paniek al door je lichaam. Hierdoor zie je vaak als een berg tegen de dag op, want als de dag nu alweer zo begint…

Waarom meer klachten in de ochtend?

Je hebt ochtend en avond mensen wat betekent dat je je altijd al beter voelt in de ochtend of juist in de avond. Als jij last hebt van stressklachten zoals hyperventilatie of een depressie dan kan het zijn dat je dit veel meer merkt en dat je in de ochtend veel meer klachten hebt. Vaak verminderen deze klachten in de loop van de dag en voel je je in de avond stukken beter.

Heb jij juist in de ochtend minder klachten? Lees dan de uitleg hier

Hyperventilatie in je slaap

Als wij veel stress ervaren (ook onbewuste stress) dan gebeurt er veel in ons lichaam. Ons lichaam maakt bijvoorbeeld stresshormonen aan. En deze stresshormonen zijn dominant op andere hormonen en gooien de boel dus flink door de war. Normaal zou je ontspannen slapen en uitgerust wakker worden maar als jij veel spanning in je lichaam hebt dan kan je in je slaap hyperventileren. Dit zorgt ervoor dat je niet goed kan ontspannen in je slaap en dus ook niet goed uitgerust raakt. Lees hier meer uitleg over hyperventilatie in je slaap

Paniek in de ochtend

Als jij al veel spanningen in je lichaam hebt overdag dan kan dit er dus direct in de ochtend uit komen met paniek. Wat vooral weer veel frustratie geeft, want hoe moet je de dag doorkomen als je al weer zo gespannen en met paniek de dag start. Een paniekaanval kan plotseling opkomen, je kan beginnen te zweten, je hart bonkt, je voelt je heel onrustig en angstig. De aanleiding voor paniek kan je vaak niet direct herkennen en zeker voelt het vreemd als je gewoon veilig en rustig in bed ligt en je raakt in paniek.

Verkrampt wakker worden

Wordt je met veel spierspanning en verkrampt wakker? Handen als vuisten, kramp in je spieren en helemaal stijf? Dan bouw je in de nacht veel spierspanning op. Dit kan komen doordat je veel droomt in je slaap maar ook omdat je zoveel spanning in je lijf hebt dat je niet kan ontspannen. Ook een verkeerde slaaphouding, slecht matras of hoofdkussen kan hier een rol in mee spelen.

Meer klachten in de ochtend door stresshormonen

In de ochtend maakt je lichaam cortisol aan, dit is een stresshormoon. Dit is een natuurlijke en normaal proces wat ervoor zorgt dat jij wakker wordt en energie hebt. Maar als jouw lichaam te vaak cortisol aanmaakt overdag dan is de spiegel van dit stresshormoon dus al hoog. Je lichaam gaat dan reageren alsof je stress hebt terwijl je eigenlijk alleen maar hoeft wakker te worden door dit beetje extra hormoon. Dit geeft dan dus klachten als meer onrust, hartkloppingen, paniek gevoelens maar ook enorm tegen de dag opzien, geen fut hebben en het liefste weer je bed in duiken.

Cortisol kan er ook voor zorgen dat je bloedsuiker spiegel verstoort raakt, waardoor die in de ochtend te laag kan zijn. Ook dit kan klachten als duizeligheid en onrust uitlokken.

Tegen de dag opzien

Wat ook vaak meespeelt is dat je (onbewust) heel erg tegen de dag op kan zien wat dus ook stress geeft. Je start de dag meteen met piekeren, denken over wat je allemaal moet gaan doen of waar je tegen op ziet. Dat denken zorgt dan meteen voor een slecht gevoel en stressgevoelens.  

Meer klachten in de ochtend | Tips

 • Probeer overdag meer rust te nemen en te zorgen voor meer ontspanning dit zorgt ervoor dat je vaak beter gaat slapen.
 • Doe voor je gaat slapen een ontspanningsoefeningen zoals bijvoorbeeld een geleide meditatie zodat je rustiger in slaap valt.
 • Start je dag ook met het doen van ontspannings- of ademhalingsoefeningen zodat je de dag rustiger begint.
 • Het is ook belangrijk dat je gaat werken aan je gedachten. Positievere gedachten zullen zorgen voor minder piekeren en dus negatieve gedachten. Vaak wordt je wakker en komt de gedachtestroom meteen op gang met alles waar je tegenop ziet en wat er mis kan gaan. Dit zorgt weer voor stress. Positieve affirmaties kunnen je hierbij goed helpen. Wil je hier actief mee aan de slag gaan? Start dan met de online cursus “gedachten leren ombuigen”

Lees hier meer over

33 gedachten over “Waarom heb je in de ochtend meer klachten zoals paniek en onrust bij hyperventilatie?”

 1. Hoi, wat ik tegenwoordig ervaar is dat ik op zich redelijk rustig wakker wordt. Maar zodra ik opsta krijg ik spanning en dan ga ik naar beneden, brood smeren, thee zetten en heb ik nog veel spierspanning en trillerig. Dan ga ik zitten en begin ik te zweten, beetje dizzy en daarna hoofdpijn… Kan dit met hyperventilatie te maken hebben?

  1. Dit is heel herkenbaar voor mij Eefje! Bij het wakker worden gaan het redelijk en vrij kort daarna begint het onprettige gevoel in mijn lijf en blijft dit vaak tot in de middag aanhouden.. daarna ebt het weg en voelt het alsof er weer lucht en ruimte in mijn hoofd komt…

  1. Ik sta ook elke dag op met een gespannen onrustig gevoel. Dit is al maanden zo. Ik word er gek van. Heb jij al gevonden wat je hieraan kan doen?

   1. Allemaal herkenbaar, sta op en (ja ik weet het, niet prettig) ga koud douchen! Minimaal 3 minuten. Douche eventueel warm af. Je lichaam wordt wakker geschud. Het voelt alsof je herboren wordt. Echt waar. Geef het gewoon een kans

  2. Yvonne Van scheppingen

   Hoi
   Ik heb dat ook vooral in de ochtend als ik wakker word dan begint het met zweten en onrust paniek, en als ik dat weer heb blijft het in me hoofd zitten en denk ik er weer de hele dag aan , maar soms kan het ook ineen keer weer heel goed gaat en voel ik me top en vol energie , maar dat kan dus ineen keer weer omslaan en begint met hyperventilatie terwijl ik geen zorgen heb ik het dus niet snap waar het steeds vandaan komt , ben wel een heel gevoelig persoon , die nu ook accunpuntuur en Loop bij de Psygoloog hoop de oorzaak hiervan te vinden

 2. Ik heb last can onrust als ikbwakker word piekeren zit tegen de dag op komt niks uit handen en krijg dan negatiefe gedachtens en in de middag gaat het beter pff wat kan je hieraan doen

  1. Zo herkenbaar Ria, ik word op een gegeven moment wakker en dan begint meteen de onrust. Mijn therapeut zegt dat dan ik eruit moet gaan of gaan lezen. Maar dat krijg ik dan niet voor elkaar. Als ik er uit ga, duurt de ochtend zo lang…..

   1. Lezen kan ik niet mijn gedachtens gaan al vanuit dalijk krijg ik dit of dat dan ga.ik maar op de computer een spel doen gaat ook niet snap.niet hoe je aan de negatieve gedachtens komt en er van af komt de dagen duren dan zolang en de angst blijf ook tot in de middag pff

   2. Ik heb precies hetzelfde in de ochtend tintelingen hartkloppingen , cortisol wat omhoog schiet schrikachtig angstig neem wel ocepam maar dat helpt ook niet echt om de namiddag begint het wel te zakken en in de avond gaat het meestal goed , soms is het ook weer helemaal weg en kan ik me weer heel lekker en gelukkig voelen , en dan ineen keer heb ik het weer en is weer niet binnen een dag weg , ik doe nu ook accunpuntuur maar of het helpt ???

    1. Heb ik ook. De ene dag gaat het beter dan de andere dag. Probeer s,morgens zo rustig mogelijk te blijven. S,middags is het een stuk beter.

 3. Jeetje wat herkenbaar, zodra ik me bed uitstap heb ik gelijk die onrust (zenuwachtig gevoel)
  En heb dan ook totaal geen eetlust, pas eind middag is het gevoel weg en voel ik me goed.

  1. Lees bij de tips als je ‘s morgens gespannen en angstig wakker wordt, dat je dan ontspanningsoefeningen moet gaan doen en mediteren.
   Wat een flauwekultip: dat is nou net het probleem, je bent zo onrustig dat je je niet kunt ontspannen, laat staan kunt mediteren.
   Mooie woorden maar daar heb ik niets aan!

 4. Blij dat ik dat hier allemaal lees, die reacties.
  Zo weet ik dat ik niet alleen ben met dat rare gevoel. Altijd misselijk en gespannen opstaan, net alsof je bang bent van de dag die komt.
  Ook bij mij is het rond 2 uur in de namiddag beter.

 5. Hier ook dezelfde ervaring. Zodra ik wakker ben (bewust) bouwt een zenuwachtig en gespannen gevoel op. Dit word als ik in bed blijf liggen alleen maar erger, tot zelfs overgeven aan toe. Bij mij is er een trauma getriggerd waardoor ik deze klachten ervaar, maar het duurt inmiddels al wel een tijdje! De eerste drie uur van de dag zijn echt een drama. Misselijk, gespannen, overgeven of gevoel te moeten overgeven. Rond een uur of 10 lukt het soms om wat te eten en tegen de avond, meestal na het avondeten voel ik me eindelijk weer een beetje mens. Heel vervelend!

 6. Inderdaad fijn om te weten dat ik niet de enige ben. Het is een lichamelijke reactie op overspanning van het lijf. Dwz bij mij is dat het geval. Ik heb veel te veel van mezelf gevraagd en ben te veel tegen mijn eigen gevoel in dingen gaan doen.
  Mijn lijf protesteert. Nu ziek thuis en wachten op psychische hulp. Succes allemaal!

 7. Ik heb een depressie met dwanggedachten. Wordt daarvoor behandeld, maar ik wordt iedere ochtend erg naar wakker. Dan ga ik mij zo snel mogelijk afzonderen, medicatiec innemen wat eten en veel roken. Daarna wordt ik pas iets rustiger. Maar dat wkker worden bijft een hel. Wat kanc ik er aan doen?

  1. Ik heb dit op mijn 19e gehad en nu weer (46). OCD (dwanggedachten) en daardoor veel paniek. Naast de Oxazepam nu begonnen met een antidepressivum (Fluvoxamine). Heeft me op mijn 19e goed geholpen, maar de eerste weken verergert het juist alle klachten. Het is echt een hel ja 🙁 Veel sterkte.

 8. Word wakker met een heel paniekerig en verdrietig gevoel . Mijn hart en linkerarm doen pijn, een soort van verkrampt gevoel.
  Probeer ademhalingsoefeningen te doen en me daar op te concentreren en soms lukt het me om wat rustiger te worden . In de loop van de dag gaat het beter met me Lees een zelfhulpboek, ..het leven dat bij mij past ..
  Hoop dat ik mezelf beter leer begrijpen .

 9. Hier ook eentje met vergelijkbare klachten die na de bevalling van mijn dochtertje (4 maanden terug) zijn begonnen. In het verleden is chronische hyperventilatie vastgesteld en blijk een HSPer te zijn. Optelsom van alles waarbij de grootste boosdoener stress is…

  Ik probeer het te accepteren door er niet meer tegen te vechten en het over mij heen te laten komen door de controle over mijn gedachten los te laten. Ademhalingsoefeningen werken bij mij vaak goed. Ene dag gaat beter dan de andere qua hevigheid van de klachten.

  Omdat ik bekend ben met CHV probeer ik via mijn neus te ademen wat vaak goed gaat, maar merk dat ik de laatste tijd ook meer last heb van klachten (lucht happen, zuchten, niet door kunnen ademen etc..)

  Weet iemand of je met een “neus ademhaling” ook verkeerd kan ademen waardoor je hyperventileert?

 10. Hier ook een met dezelfde klachten, wakker worden en direct een angstig en onrustig gevoel. Zeg wel eens tegen mijn man, het gaat nooit over. Naarmate de dag vordert gaat het beter. Ik moet niet teveel stress hebben. Ik eis meestal teveel van mezelf en dat is niet goed voor mij. Soms voel ik mij zo kloten dat ik de hele dag in bed blijf, krijg dan ook geen eten binnen. Wat doen jullie er aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen