meer klachten in de ochtend

Waarom heb je in de ochtend meer klachten zoals paniek en onrust bij hyperventilatie?

Meer klachten in de ochtend, waarom heb je juist dan meer last van paniek, hartkloppingen, onrust of negatieve gevoelens? Meteen als je wakker wordt dan giert de onrust en paniek al door je lichaam. Hierdoor zie je vaak als een berg tegen de dag op, want als de dag nu alweer zo begint…

Waarom meer klachten in de ochtend?

Je hebt ochtend en avond mensen wat betekent dat je je altijd al beter voelt in de ochtend of juist in de avond. Als jij last hebt van stressklachten zoals hyperventilatie of een depressie dan kan het zijn dat je dit veel meer merkt en dat je in de ochtend veel meer klachten hebt. Vaak verminderen deze klachten in de loop van de dag en voel je je in de avond stukken beter.

Heb jij juist in de ochtend minder klachten? Lees dan de uitleg hier

Hyperventilatie in je slaap

Als wij veel stress ervaren (ook onbewuste stress) dan gebeurt er veel in ons lichaam. Ons lichaam maakt bijvoorbeeld stresshormonen aan. En deze stresshormonen zijn dominant op andere hormonen en gooien de boel dus flink door de war. Normaal zou je ontspannen slapen en uitgerust wakker worden maar als jij veel spanning in je lichaam hebt dan kan je in je slaap hyperventileren. Dit zorgt ervoor dat je niet goed kan ontspannen in je slaap en dus ook niet goed uitgerust raakt. Lees hier meer uitleg over hyperventilatie in je slaap

Paniek in de ochtend

Als jij al veel spanningen in je lichaam hebt overdag dan kan dit er dus direct in de ochtend uit komen met paniek. Wat vooral weer veel frustratie geeft, want hoe moet je de dag doorkomen als je al weer zo gespannen en met paniek de dag start. Een paniekaanval kan plotseling opkomen, je kan beginnen te zweten, je hart bonkt, je voelt je heel onrustig en angstig. De aanleiding voor paniek kan je vaak niet direct herkennen en zeker voelt het vreemd als je gewoon veilig en rustig in bed ligt en je raakt in paniek.

Verkrampt wakker worden

Wordt je met veel spierspanning en verkrampt wakker? Handen als vuisten, kramp in je spieren en helemaal stijf? Dan bouw je in de nacht veel spierspanning op. Dit kan komen doordat je veel droomt in je slaap maar ook omdat je zoveel spanning in je lijf hebt dat je niet kan ontspannen. Ook een verkeerde slaaphouding, slecht matras of hoofdkussen kan hier een rol in mee spelen.

Meer klachten in de ochtend door stresshormonen

In de ochtend maakt je lichaam cortisol aan, dit is een stresshormoon. Dit is een natuurlijke en normaal proces wat ervoor zorgt dat jij wakker wordt en energie hebt. Maar als jouw lichaam te vaak cortisol aanmaakt overdag dan is de spiegel van dit stresshormoon dus al hoog. Je lichaam gaat dan reageren alsof je stress hebt terwijl je eigenlijk alleen maar hoeft wakker te worden door dit beetje extra hormoon. Dit geeft dan dus klachten als meer onrust, hartkloppingen, paniek gevoelens maar ook enorm tegen de dag opzien, geen fut hebben en het liefste weer je bed in duiken.

Cortisol kan er ook voor zorgen dat je bloedsuiker spiegel verstoort raakt, waardoor die in de ochtend te laag kan zijn. Ook dit kan klachten als duizeligheid en onrust uitlokken.

Tegen de dag opzien

Wat ook vaak meespeelt is dat je (onbewust) heel erg tegen de dag op kan zien wat dus ook stress geeft. Je start de dag meteen met piekeren, denken over wat je allemaal moet gaan doen of waar je tegen op ziet. Dat denken zorgt dan meteen voor een slecht gevoel en stressgevoelens.  

Meer klachten in de ochtend | Tips

  • Probeer overdag meer rust te nemen en te zorgen voor meer ontspanning dit zorgt ervoor dat je vaak beter gaat slapen.
  • Doe voor je gaat slapen een ontspanningsoefeningen zoals bijvoorbeeld een geleide meditatie zodat je rustiger in slaap valt.
  • Start je dag ook met het doen van ontspannings- of ademhalingsoefeningen zodat je de dag rustiger begint.
  • Het is ook belangrijk dat je gaat werken aan je gedachten. Positievere gedachten zullen zorgen voor minder piekeren en dus negatieve gedachten. Vaak wordt je wakker en komt de gedachtestroom meteen op gang met alles waar je tegenop ziet en wat er mis kan gaan. Dit zorgt weer voor stress. Positieve affirmaties kunnen je hierbij goed helpen. Wil je hier actief mee aan de slag gaan? Start dan met de online cursus “gedachten leren ombuigen”

Lees hier meer over

4 reacties op “Waarom heb je in de ochtend meer klachten zoals paniek en onrust bij hyperventilatie?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen