Niet kunnen ontspannen door onrust

Waarom kan ik zo slecht ontspannen, vraag jij jezelf dat ook af?

Je probeert het wel maar als je gaat zitten voel je je zo opgejaagd, onrustig, nerveus en ga je liever weer wat doen. Terwijl je weet dat het belangrijk is maar het lukt gewoon niet. Dit is heel herkenbaar en waardoor dat komt en wat je eraan kunt doen leg ik je hier uit.

Onrust gevoel

Een heel onrustig gevoel, zenuwen die door je lichaam gieren net alsof je examen moet doen, een gejaagd gevoel en geen rust kunnen vinden. Dit gevoel komt door de stresshormonen. Je staat de hele tijd op alert. Rusten betekend dat je niet alert bent voor dat dreigende gevaar.

Als je last hebt van chronische stress en/of hyperventilatie dan adem je meer dan wat je verbruikt. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam en maakt je lichaam stresshormonen aan. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten en/of te vechten.

Maar omdat wij in onze huidige maatschappij en leven niet of zeer zelden hoeven te vluchten en vechten verbruiken we deze extra vrij gekomen energie niet. En die energie wil wel je lichaam uit. Dit voel je dus als onrust.

Niet kunnen ontspannen

Omdat je lichaam door de stress alert wil blijven voelt ontspannen dus als gevaarlijk en ongemakkelijk. Als jij ontspant zal je namelijk minder alert zijn voor gevaar. Je zult daarom alert willen blijven, klaar om in actie te komen. Daarom zal ontspannen dus niet goed en prettig voelen.

Waarom voel je die onrust pas als je wilt ontspannen?

Vaak merk je niet veel van je klachten of de onrust als je bezig bent. Maar ga je dan stil zitten of is het tijd om naar bed te gaan dan begint het. Die onrust was er de hele tijd al maar zolang je bezig bent heb je afleiding en zal je het niet bewust merken. Of je wordt al wakker met deze onrust na een nacht van slecht slapen.

Nuttig willen voelen

De meeste hyperventilanten houden graag de controle, zijn perfectionistisch en voelen zich graag nuttig. Stil zitten en niks doen voelt dan ook vaak niet goed. Er ligt nog was, je werk is nog niet klaar, er staan nog spullen op het aanrecht die opgeruimd moeten worden, je kent het vast wel. En dit geeft ook mentaal onrust. Door de stress en hyperventilatie wordt je ook gevoeliger voor dit soort gedachten wat ook onrust zal geven.

Hoe kan je wel ontspannen?

Vaak denken we dat ontspannen niks doen is. Maar soms kan het juist goed zijn om bezig te blijven. Alleen niet met klusjes, je werk of het huishouden en alles wat je stress geeft. Maar handwerken, knutselen of een rondje wandelen kan ook ontspannend zijn.

Belangrijk is dat je voor jezelf duidelijker weet wat de onrust veroorzaakt. Ga jij altijd maar door en door en neem je tekort rust dan is het heel belangrijk om meer rust te nemen. Hou het daarom eens een tijdje bij om te kijken wat het patroon is in je dagboek.

Meer tips, uitleg en oefeningen om wel te kunnen ontspannen? Kijk dan eens bij de online cursus “beter leren ontspannen”

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen