Niet goed kunnen uitademen

Het gevoel van niet goed kunnen uitademen, alsof je uitademing blokkeert kan je een heel benauwd gevoel geven. Maar ook het gevoel dat je je ademhaling wilt of moet controleren en dat het niet vanzelf gaat. Hoe kan dit en wat kan je eraan doen?

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie adem je teveel ten opzicht van wat je verbruikt. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die voor klachten kan zorgen. Klachten zoals duizeligheid, spijsverteringklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, tintelingen en nog heel veel meer. Een benauwd gevoel is een van die klachten die veel voorkomt.

We krijgen dan vaak het advies dat je minder moet gaan inademen en meer of langer moet gaan uitademen. De focus verplaatsen naar de uitademing. Maar wat als dit niet goed lukt?

Niet goed kunnen uitademen | Focus op de ademhaling

Als jij het advies hebt gekregen of ergens hebt gelezen dat het beter is om langer uit te ademen. Willen we dit vaak gaan controleren en krijgen we een focus op de ademhaling. Terwijl de ademhaling volledig automatisch gaat en we dit niet hoeven te sturen. Toch willen we dit wel vaak, zeker als je klachten hebt die zijn ontstaan door disfunctioneel ademen. Juist het willen controleren en forceren zal ervoor zorgen dat er veel spanning ontstaat en je dus minder goed kan ademen. En het gevoel kunt krijgen van luchthonger, niet goed kunnen doorademen of dus niet goed kunnen uitademen.

Hoge spierspanning ademhalingsspieren

Als we langere tijd disfunctioneel ademen, oftewel hyperventileren dan overbelast je je ademhalingsspieren. We ademen namelijk teveel maar ook vaak te hoog in de borstkas in plaats van naar de buik.

Hierdoor raken je ademhalingsspieren overbelast wat klachten kan geven. Druk of steken op de borstkas, zere tussenribspieren, gevoelig borstbeen, pijn tussen de schouderbladen, zere nek en spanning op je middenrif.

Gespannen middenrif

Het middenrif speelt een hele belangrijke rol bij de in en uitademing. Als we veel spanning op het middenrif hebben door de hyperventilatie dan kan dat ervoor zorgen dat je niet goed kunt door, in of uitademen. Doordat het middenrif gespannen is mist de kracht en ruimte om goed te kunnen ondersteunen bij de ademhaling. Het is dus heel belangrijk dat je leert hoe je je middenrif kunt ontspannen zodat die weer goed functioneert en je dus weer goed kunt ademen.

Benauwd gevoel en niet goed kunnen uitademen

Een van de symptomen van hyperventilatie is een benauwd gevoel. We hebben dan veel de neiging om meer in te ademen. Terwijl dit juist ervoor zorgt dat we in een vicieuze cirkel terecht komen. Door de onbalans die ontstaat van het hyperventileren kan je een benauwd gevoel krijgen.

Onze hersenen registreren namelijk dat er iets mis is met de ademhaling. En als reactie hierop wil je lichaam je helpen door juist extra te gaan ademen. Maar hierdoor hou je juist die onbalans.

Hoe merk je dat je verkeerd ademt

Naast dat je verschillende klachten kunt krijgen van het hyperventileren zijn er ook andere dingen waar je dat aan kunt merken. Zo zal iedereen anders reageren en zal je dus ook andere symptomen kunnen ervaren, en deze kunnen ook wisselen.

Zo kan je luchthonger krijgen waardoor je extra wilt in of uitademen. Maar ook veel zuchten, naar lucht happen, geforceerd willen uitademen, gapen, boeren, oprispingen zijn signalen dat de ademhaling verstoort is. Maar ook je ademhaling vastzetten of inhouden kan een signaal zijn.

Niet goed kunnen uitademen | Wat kan je hieraan doen?

Realiseer je dat je de ademhaling niet hoeft te sturen of helpen. Je ademt volledig automatisch en je hoeft dit niet te sturen. Ook de uitademing niet. Laat dit dus los. Als je veel focus op de ademhaling hebt probeer dan afleiding te zoeken.

Of gericht ademhalingsoefeningen te gaan doen zodat je natuurlijke ademhaling weer vanzelf gaat. Hiervoor is het heel belangrijk dat er weer voldoende ruimte ontstaat in je lichaam om goed te ademen.

Het leren ontspannen van je middenrif is dan dus heel erg belangrijk! Start met het doen van oefeningen om je middenrif te ontspannen zodat je weer goed kunt ademen.

Heb of ken je geen oefeningen? En wil je hieraan werken? En wil je naast verschillende oefeningen ook uitleg en tips ontvangen? Start dan met de online cursus middenrifspanning. Klik hier voor meer informatie

Twijfel je of je klachten zijn ontstaan door de hyperventilatie? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

1 gedachte over “Niet goed kunnen uitademen”

  1. Help
    Wanneer ik op mijn rug lig kan ik prima in ademen maar niet uitademen.
    Dan stik ik (naar mijn gevoel) want waar er adem in komt en niets uit gaat, zijn de problemen groot. Ook in zijligging heb ik het probleem, maar dan niet zo ernstig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen