Negatieve cyclus van stress en je gedachten

Er is een verband tussen stress en je gedachten. Welke invloed heeft dit op elkaar en hoe kan je dit doorbreken?

Wanneer je stress ervaart, kan dit leiden tot een verhoogde activiteit in het deel van de hersenen dat betrokken is bij angst en zorgen maken. Dit kan leiden tot negatieve gedachten en overmatig piekeren. Deze negatieve gedachten kunnen op hun beurt de stress verergeren. Omdat ze je focus leggen op de stressvolle situatie en je gevoelens van machteloosheid en frustratie vergroten.

Deze negatieve gedachten kunnen ook leiden tot vermijdingsgedrag. Waarbij je de stressvolle situatie probeert te vermijden of te ontwijken, waardoor de stress juist verder toeneemt.

Hoe kan het dat je meer negatief gaat denken door en bij stress

Stress kan ervoor zorgen dat je negatiever gaat denken, omdat het de manier waarop je brein informatie verwerkt kan veranderen.

Wanneer je stress ervaart, worden er hormonen zoals cortisol en adrenaline vrijgegeven in je lichaam. Deze hormonen activeren je ‘vecht-of-vlucht’-respons, wat betekent dat je lichaam zich klaarmaakt om te reageren op een bedreiging. Dit kan leiden tot een verhoogde activiteit in het deel van de hersenen dat betrokken is bij angst en zorgen maken.

Als gevolg hiervan kan je brein informatie selectiever gaan verwerken. Waarbij het meer aandacht besteedt aan negatieve informatie en minder aandacht aan positieve informatie. Dit wordt de negativiteitsbias genoemd. Dit kan ertoe leiden dat je meer negatieve gedachten hebt. En dat je de stressvolle situatie als bedreigender en moeilijker ervaart dan het in werkelijkheid is.

Daarnaast kan stress ook leiden tot vermoeidheid en een verminderd vermogen om helder na te denken. Dit kan er ook voor zorgen dat je meer negatief gaat denken. En moeite hebt om positieve aspecten van de situatie te zien.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze gevoelens en gedachten een normale reactie is op stress. En dat het niet betekent dat je zwak of negatief bent. Het is belangrijk om effectieve manieren te vinden om met stress om te gaan. Zodat je de negatieve impact ervan op je denken en emoties kunt verminderen.

Waarom geven negatieve gedachten meer stress, wat gebeurt er in ons lichaam?

Negatieve gedachten kunnen meer stress veroorzaken, omdat ze onze emoties en fysiologie kunnen beïnvloeden. Onze gedachten hebben namelijk een directe invloed op onze emoties en ons lichaam reageert op deze emoties met verschillende fysiologische reacties.

Wanneer we negatieve gedachten hebben, zoals zorgen maken over de toekomst, piekeren over een probleem of onszelf bekritiseren, kan dit leiden tot een verhoogde activiteit in het deel van de hersenen dat betrokken is bij angst en zorgen maken. Dit kan leiden tot een verhoogde afgifte van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, die op hun beurt een aantal fysiologische reacties veroorzaken, waaronder:

  • Verhoogde hartslag: Stresshormonen kunnen de hartslag verhogen om de bloeddruk te verhogen en meer zuurstof naar de spieren te sturen.
  • Verhoogde ademhaling: Stresshormonen kunnen de ademhaling versnellen om meer zuurstof naar het lichaam te sturen. Oftewel je krijgt last van hyperventilatie.
  • Spierspanning: Stresshormonen kunnen de spieren aanspannen om het lichaam voor te bereiden op een actie.
  • Verlaagde immuunfunctie: Langdurige stress kan de immuunfunctie verlagen, wat ons vatbaarder kan maken voor infecties en ziektes.
  • Verhoogde bloedsuikerspiegel: Stresshormonen kunnen de bloedsuikerspiegel verhogen om meer energie beschikbaar te maken voor het lichaam.

Deze fysiologische reacties kunnen op hun beurt weer leiden tot meer stress en angst, waardoor de negatieve gedachtencyclus wordt versterkt.

Het is belangrijk om te beseffen dat onze gedachten en emoties een directe invloed hebben op ons lichaam en dat het beoefenen van positief denken, mindfulness en ontspanningstechnieken kan helpen om de fysiologische reacties op stress te verminderen en ons stressniveau te verlagen.

Hypochondrie

Hypochondrie is een psychische aandoening waarbij je je buitensporig veel zorgen maakt over je gezondheid en constant bezorgd is dat je een ernstige ziekte hebt. Het kan een grote invloed hebben op je leven en kan leiden tot angst, depressie, sociaal isolement en een verminderde kwaliteit van leven.

Wat is verband tussen hypochondrie, stress en hyperventilatie

Er is lijkt een verband te zijn tussen hypochondrie, hyperventilatie en stress. Hypochondrie kan worden verergerd door stress en hyperventilatie. Onder andere omdat stress het immuunsysteem kan verzwakken en het lichaam gevoeliger kan maken voor fysieke symptomen en klachten. Mensen die last hebben van stress en angst kunnen zich vaak zorgen maken over hun gezondheid en zich concentreren op fysieke sensaties en symptomen die ze als bedreigend kunnen ervaren.

Daarnaast kunnen negatieve gedachten en angst over de gezondheid ook stress en spanning veroorzaken, wat kan leiden tot fysieke klachten en symptomen. Dit kan een vicieuze cirkel creëren waarbij jij door de hypochondrie meer stress ervaart door de zorgen over je gezondheid en de fysieke symptomen die je ervaart.

Hoe doorbreek je deze cyclus van negatieve gedachten en stress

Er zijn verschillende manieren om de negatieve gedachten en de negativiteitstendens te doorbreken wanneer je stress ervaart. Hieronder vind je een aantal suggesties:
  • Herken de negatieve gedachten: Het is belangrijk om je bewust te worden van de negatieve gedachten die je hebt wanneer je stress ervaart. Probeer te achterhalen welke gedachten je stress verergeren en welke gedachten je juist helpen om met de stress om te gaan.
  • Daag de negatieve gedachten uit: Vaak zijn de negatieve gedachten die je hebt, niet helemaal waar of niet helemaal accuraat. Probeer deze gedachten uit te dagen door je af te vragen of ze wel echt waar zijn. Je kunt ook proberen om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken.
  • Focus op positieve aspecten: Probeer je aandacht te richten op de positieve aspecten van de situatie. Bedenk wat er wel goed gaat en wat je wel onder controle hebt. Probeer je te richten op de dingen die je kunt doen in plaats van de dingen die je niet kunt doen.
  • Gebruik ontspanningstechnieken: Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of progressieve spierontspanning kunnen helpen om je stressniveau te verlagen en je gedachten tot rust te brengen.
  • Zoek sociale steun: Praat met vrienden, familieleden of een professionele hulpverlener over de stress die je ervaart. Dit kan helpen om de situatie beter te relativeren en je te ondersteunen bij het vinden van oplossingen.
  • Zorg goed voor jezelf: Zorg dat je genoeg slaapt, eet gezond, beweegt voldoende en geniet van ontspannende activiteiten. Dit kan helpen om je stressniveau te verlagen en je mentale veerkracht te vergroten.

Het is belangrijk om te beseffen dat het doorbreken van de negativiteitstendens een proces is dat tijd kost en dat het niet altijd makkelijk is. Maar door te oefenen met bovenstaande technieken kun je stap voor stap je negatieve gedachtenpatronen doorbreken. En hierdoor meer positief en veerkrachtig worden.

Wat voor mentale oefeningen kan je doen om dit patroon te doorbreken

Er zijn verschillende mentale oefeningen die je kunt doen om het patroon van negatieve gedachten en stress te doorbreken. Hieronder vind je een aantal suggesties:
  • Mindfulness meditatie: Mindfulness meditatie kan helpen om je bewust te worden van je gedachten en emoties op een niet-oordelende manier. Hierdoor kun je meer afstand nemen van je negatieve gedachten en deze als gedachten erkennen in plaats van als feiten. Dit kan helpen om de negatieve gedachtencyclus te doorbreken.
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een vorm van therapie die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen die bijdragen aan stress en angst. Door te leren hoe je je negatieve gedachten kunt herkennen en uitdagen, kun je nieuwe, meer positieve gedachten ontwikkelen en deze als vervanging gebruiken voor je oude negatieve denkpatronen.
  • Positieve affirmaties: Positieve affirmaties zijn korte zinnen die je tegen jezelf zegt om je positieve gedachten en emoties te versterken. Door bijvoorbeeld dagelijks positieve zinnen zoals “Ik ben sterk en veerkrachtig”. Of “Ik kan deze uitdaging aan” te herhalen, kun je je geest trainen om meer positief te denken en je stressniveau te verminderen.
  • Visualisatie oefeningen: Visualisatie oefeningen kunnen helpen om je te concentreren op positieve beelden en gevoelens, waardoor je stressniveau kan afnemen. Bijvoorbeeld, stel je voor dat je op een mooie plek bent of denk aan een moment waarop je je heel goed voelde. Deze oefening kan je helpen om je negatieve gedachten en emoties los te laten en meer in het moment te zijn.
  • Journaling: Het bijhouden van een dagboek kan helpen om je negatieve gedachten te verminderen en je gevoelens te uiten. Schrijf bijvoorbeeld elke dag een paar positieve dingen op die zijn gebeurd of schrijf over wat je dankbaar maakt. Deze oefening kan helpen om je te concentreren op positieve aspecten van je leven en stress te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze mentale oefeningen tijd en oefening vergen om effectief te zijn. Probeer een oefening te kiezen die het beste bij jou past en oefen regelmatig om je negatieve gedachtenpatronen te doorbreken en meer positief te denken.

Deze en meer oefeningen krijg je in de online cursus “Rust in je hoofd”. Hierin ga je met de verschillende modules stap voor stap aan de slag om deze gedachten te leren doorbreken zodat je meer rust in je hoofd en daarmee lichaam krijgt!

Tot slot

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de relatie tussen stress en negatieve gedachten. En dat het mogelijk is om deze cyclus te doorbreken. Negatieve gedachten en stress kunnen een negatieve invloed hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Dus het is belangrijk om effectieve manieren te vinden om met stress om te gaan.

Naast de suggesties die ik hierboven heb gegeven, zijn er nog andere manieren om stress te verminderen en een meer positieve mindset te ontwikkelen, zoals:

Regelmatige lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen, je humeur te verbeteren en je mentale veerkracht te vergroten.

Voldoende slaap: Voldoende slaap is essentieel voor onze mentale en fysieke gezondheid. Probeer daarom te zorgen voor een goede slaaphygiëne en voldoende slaapuren. Slaap je slecht door de stress en hyperventilatie klik dan hier

Zorg voor een gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl met een gezonde voeding. Maar ook met voldoende ontspanning en plezier kan helpen om stress te verminderen en je algemene welzijn te verbeteren.

Praat over je stress: Praat met vrienden, familie of een professionele hulpverlener over de stress die je ervaart. Het delen van je gevoelens kan helpen om de situatie beter te relativeren en je te ondersteunen bij het vinden van oplossingen.

Leer ontspanningstechnieken: Leer en oefen ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, tai chi of ademhalingsoefeningen om je stressniveau te verminderen en je geest tot rust te brengen. Lees hier waarom je onrust ervaart als je probeert te ontspannen

Onthoud dat het belangrijk is om tijd te nemen voor jezelf en te zorgen voor je mentale en fysieke welzijn, vooral tijdens stressvolle periodes. Als je merkt dat stress en negatieve gedachten je dagelijkse functioneren verstoren, aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Twijfel je of je klachten komen door de hyperventilatie? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen