Na een paniekaanval

Na een paniekaanval voel je je vaak uitgeput, emotioneel en heel erg vermoeid. Hoe kan het dat je je zo voelt na een paniekaanval of acute hyperventilatie?

Tijdens paniek en paniekaanvallen gebeurt er heel veel. Je lichaam maakt zich klaar om voor de stress situatie te vechten of te vluchten. Er komen stresshormonen vrij die zorgen voor het activeren van je lichaam om te overleven. Maar er worden ook processen op pauze gezet omdat je die op dat moment niet nodig hebt.

Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of vluchten tijdens paniek

Je ademhaling versnelt zich, je spieren krijgen extra bloed, je zicht veranderd zodat je beter het gevaar kunt zien onder andere. Maar je spijsvertering wordt bijvoorbeeld op pauze gezet omdat die energie op dat moment nodig is om te overleven.

Maar in onze huidige maatschappij hebben we heel veel stress maar hoeven we zeer zelden te vechten of te vluchten. Echter maakt je lichaam wel zich daar klaar voor. Al die extra energie die dus vrij komt verbruik je dan niet. Denk aan het gevoel wat je hebt in de rij van de supermarkt, het gevoel dat je niet uit de rij kunt, kan zorgen voor paniek gedachten en een paniekaanval. Maar je blijft staan op de plek dus al die processen die op gang komen om te vluchten verbruik je niet.

Deze energie wil wel je lichaam uit. Dit zal je merken aan veel zweten, hartkloppingen, onrust, wazig zien, suizende oren en vooral de gedachten dat je neer kan vallen en weg wilt.

Na een paniekaanval kan je je dan heel erg moe, uitgeput, emotioneel en zelfs ziek voelen. Hoe kan dat?

Na een paniekaanval moeten de stresshormonen je lichaam uit

Door de stress maakt je lichaam stresshormonen aan, cortisol en adrenaline zijn hierbij de belangrijkste. Deze zullen na de paniek weer je lichaam uit moeten. Dit merk je vaak doordat je na de paniek veel moet plassen. Maar ook het onrustige gevoel wat je kunt houden komt daardoor. Daarom is het ook heel belangrijk dat je voldoende water drinkt zodat je ook de stresshormonen kunt afscheiden door veel te plassen.

Na een paniekaanval ben je heel moe

Ook zal je merken dat je vaak heel erg moe bent na een paniekaanval. Zo een aanval kost namelijk ontzettend veel energie. Vaak ben je al vermoeid door de chronische stress en hyperventilatie dus als zo een aanval erbovenop komt dan voel je je uitgeput. Het aanspannen van je spieren, het alert zijn, de negatieve angst gedachten dit alles kost zoveel energie! Het is dus niet gek dat je na een paniekaanval moet bijkomen. Gun jezelf die tijd en rust dan ook.

Angst voor de angst

Door de angst voor de angst die vaak ontstaat als je last hebt van paniekaanvallen zal je ook slecht kunnen ontspannen. De gedachten wat als de paniek me weer overvalt speelt daar een belangrijke rol in. Vaak ga je dan ergens ontzettend tegenop zien of zelfs vermijden. Ook dit geeft weer veel spanning en kost dus ook veel energie. Ook de twijfels of je niet iets ernstigs mankeert komt daar vaak bij kijken. Als de paniek je uit het niets overvalt is dat heel beangstigend. De hevige klachten zoals de druk op je borstkas, de duizelingen, het gevoel flauw te vallen dat wil je liever nooit meer mee maken. Doordat je hier bang voor gaat worden zal dit weer stress geven en ben je eerder vatbaar voor een nieuwe paniekaanval, zo kom je dus in een vicieuze cirkel.

Spierspanning en spierpijn

Doordat je lichaam zich klaar heeft gemaakt om te vluchten en of vechten heb je veel spierspanning opgebouwd. Maar ook de angst en spanningen zorgen ervoor dat je je spieren aanspant. Je maakt vuisten van je handen, spant je gezicht en kaken aan, trekt je schouders op. Ook dit kost weer veel energie. Ook door de chronische hyperventilatie wordt je gevoeliger voor spierpijn en spierkramp. Alles kan je dus zeer doen na een paniekaanval, net als dat je hebt na een zware griep of verkoudheid

Hoofdpijn na een paniekaanval

Veel mensen hebben na een paniekaanval last van hoofdpijn. Dit komt eigenlijk door alle hierboven genoemde factoren. De hoge spierspanning in je nek, schouders en gezicht spelen hier een belangrijke rol. Maar ook de stresshormonen die je lichaam uit moeten en het vele plassen. Als jij dan niet genoeg water drinkt dan zal je een vocht te kort krijgen wat je hoofdpijn zal geven. Ook de vermoeidheid kan zorgen voor hoofdpijn na een paniekaanval.

Huilen, boos en emotioneel

Ook kan je heel emotioneel zijn na de paniek. Boos op je lichaam dat het je deze paniek heeft gegeven en je gefaald hebt. Maar je kunt ook gaan huilen. Ook dit komt weer door de vermoeidheid en de stresshormonen. Vaak helpt het om aan de huilbui toe te geven en zal dit opluchten.

Lees hier meer over het ontstaan van paniek en tips voor tijdens acute paniek

Twijfel je of je klachten door de chronische hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

1 gedachte over “Na een paniekaanval”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen