Misselijk door de stress en misselijkheid door de hyperventilatie is heel erg vervelend. Angst om te moeten spugen of braken komt daar dan vaak ook bij. Of zomaar acuut misselijk zijn, niet meer durven of willen eten. Het kan je flink beperken in je leven als je hier last van hebt. Daarom hier uitleg over misselijkheid door stress en chronische hyperventilatie.
Misselijk door stress
Maagkramp, maagzuur, misselijk zijn, kokhalzen, angst om te braken/spugen, verminderde eetlust, draaierige maag, een opgeblazen gevoel zijn een aantal van de klachten die je kan krijgen als je maagklachten hebt door de stress en hyperventilatie. Stress kan je veel verschillende klachten geven en maagklachten komt heel vaak voor.
Stress doet veel met ons en gaat als wij langere tijd stress ervaren signalen geven dat er iets niet goed gaat met je en dat je de stress beter kunt verminderen. Het is dus een alarm signaal van je lichaam als je klachten krijgt.
Misselijk door chronische hyperventilatie
Als wij stress ervaren dan versnelt de ademhaling zich, dit is en natuurlijk en normaal proces. Maar als we langere tijd stress hebben kan het zijn dat dit chronische hyperventilatie wordt en je klachten krijgt. Er ontstaat een onbalans in je lichaam die je veel verschillende klachten kan geven. Lees hier meer over wat chronische hyperventilatie is en waardoor je klachten krijgt
Waarom wordt je misselijk bij stress?
Tijdens stress gebeurt er veel in ons lichaam om je te helpen te vluchten of vechten. Je ademhaling versnelt zich, maar er gebeurt nog veel meer. Een van de dingen die gebeurt is dat je spijsvertering in zo’n situatie als ‘niet belangrijk’ wordt bestempeld en dat zorgt ervoor dat er geen of heel weinig energie naar dit proces gaat. Dit heeft namelijk geen prioriteit bij het vechten of vluchten. Dit zorgt ervoor dat het voedsel wat nog in je maag zit een stuk langzamer verwerkt wordt, dit kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt. Wat ook bijdraagt aan het misselijke gevoel is het stresshormoon cortisol. Te veel cortisol in je lichaam heeft namelijk ook invloed op je maag en darmen wat je klachten kan geven. Zo kan je naast het misselijke gevoel ook maagkramp krijgen, acute diarree of andere darmklachten.
Misselijk gevoel door prikkel van je braakcentrum
Veel dingen kunnen je een misselijk gevoel geven. Dit gebeurt als je braakcentrum een prikkel krijgt. Je braakcentrum zit in je hersenen en zorgt ervoor dat je je misselijk voelt en regelt eventueel een braakreactie, als je iets gegeten hebt wat niet goed voor je is. Je braakcentrum ontvangt informatie uit verschillende delen van je hersenen. Het kan zijn dat je iets proeft, ruikt of ziet waardoor je een prikkel krijgt die je misselijk maakt. Verder ontvangt het centrum ook informatie uit je evenwichtsorgaan en je maag-darm kanaal. Vaak als je misselijk bent heb je ook geen eetlust of trek in eten. En kan je het gevoel hebben alsof je moet overgeven of braken. Maar zijn je maagklachten door de stress en/of hyperventilatie dan geef je zelden echt over. Het misselijke gevoel kan je ook pijn in je maag of buik geven, een krampend drukkend gevoel ter hoogte van je middenrif en maag, een draaiende gevoel alsof je maag draait of een flauw gevoel. Ben je echt misselijk door een voedselvergiftiging of een buikgriep dan moet je wel vaak braken en overgeven.
Verminderde eetlust door stress
Een verminderde eetlust is vaak een gevolg van het misselijke gevoel. Je durft niet meer te eten of je hebt echt geen eetlust meer. En heb je minder eetlust dan ga je vaak ook minder eten. Terwijl een lege maag ook een misselijk gevoel kan geven, hiermee wordt het steeds lastiger om dit te doorbreken. Want je bent misselijk omdat je eigenlijk honger hebt maar door de misselijkheid heb je geen trek in eten.
Als je dit langere tijd hebt dan kan je afvallen. Met als vervelende bijkomstigheid dat je ook tekort aan voedingstoffen krijgt. Gezond eten is heel belangrijk om voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen. Door de stress verbruik je al meer en is het dus belangrijk om dit goed aan te vullen met gezonde producten. Waarom gezond eten belangrijk is bij stress en hyperventilatie lees je hier.
Misselijk door spanning middenrif
Maagklachten zoals de misselijkheid kan ook komen door een spanning op je middenrif. Als jij langere tijd verkeerd ademt en stress hebt kan het zijn dat je middenrif overbelast is geraakt. Het middenrif zit aan de onderkant van je ribben en ter hoogte van je maag. Als je veel spanning op je middenrif hebt kan dit ook een misselijk gevoel geven. Een gespannen overbelast middenrif hebben heel veel mensen met chronische hyperventilatie. Je merkt dit niet alleen door de spanning ter hoogte van je maag maar ook aan een benauwd gevoel, het niet goed kunnen doorademen, luchthonger en veel willen zuchten of gapen. Met goede gerichte oefeningen kan je dit snel verminderen. Je fysiotherapeut/kinesist of oefentherapeut hoort je die te kunnen geven. Kijk anders hier voor oefeningen
Angst voor overgeven | Emetofobie
Als je langere tijd of vaak misselijk bent dan ontstaat er vaak een angst voor overgeven of braken, dit heet emetofobie. Niemand vind overgeven waarschijnlijk prettig en daarom hebben ook zo ontzettend veel mensen een fobie voor overgeven ontwikkeld. Vooral de angst om in gezelschap of in het openbaar te moeten braken geeft veel stress. Dan wordt je angst versterkt. Juist deze angst geeft je weer meer stress en kan paniek veroorzaken. En zo weer het misselijke gevoel versterken.
Angst voor overgeven en braken komt bij meer dan 100.000 mensen voor in Nederland en België. Naast de angst voor het spugen kan je ook voeding waar je ooit misselijk van bent geworden gaan vermijden, uit angst dat weer misselijk wordt als je het weer eet of drinkt.
Tips tegen je misselijkheid
- Als de maagklachten en misselijkheid door stress komen dan is het natuurlijk belangrijk om dat aan te pakken. Weet je niet zo goed wat jou stress geeft hou dan een tijdje een dagboek bij en noteer wanneer je misselijk bent.
- Probeer kleine beetjes te eten in plaats van in een keer een grotere hoeveelheid. Dit is rustiger voor je maag.
- Probeer vet en gekruid eten te vermijden. En eet natuurlijk in geen geval voedsel dat bedorven ruikt of over de datum is.
- Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Neem alleen niet heel koud water, dit vind je maag niet fijn. Probeer ook alcohol te vermijden.
- Ook is het beter om alcohol te vermijden zolang het misselijke gevoel voortduurt. Tevens vallen koude dranken zwaar op een misselijke maag. Je kunt dan beter iets drinken dat warm is of op kamertemperatuur. Het is wel belangrijk om voldoende te drinken, omdat je anders uitdroogt.