Mijn omgeving begrijpt en steunt me niet

Heel frustrerend is het dat je het gevoel kan hebben dat niemand je begrijpt en steunt als je met hyperventilatie, angst en/of paniek klachten rondloopt.

Geen begrip, het gevoel alsof ze je niet serieus nemen, misschien krijg je zelfs het gevoel van je omgeving dat je je aanstelt en niet zo moet zeuren. Opmerkingen als; heb je daar nou nog steeds last van, moet je je er niet gewoon overheen zetten, je mankeert toch niks dus waarom blijf je dan zo twijfelen. En van dat goed bedoelde advies als adem dan gewoon even naar je buik, misschien moet je eens yoga proberen of denk er dan gewoon niet aan. Je hebt van een aantal van deze opmerkingen wel al eens gehoord.

Heel irritant en frustrerend is dat want een beetje begrip en steun is alles wat je wilt.

Onbegrip vanuit je omgeving

Mensen die nog nooit deze klachten hebben ervaren snappen niet hoe intens de angst en de twijfels kunnen zijn. Hoe echt de klachten voelen waarmee je het liefste naar de dokter rent. En hoe verschrikkelijk rot je je voelt als die paniek je overvalt.

Misschien ook wel gelukkig dat ze het niet snappen want dit gun je een ander ook niet, maar hoe fijn zou het zijn als ze eens een dag in jouw schoenen zouden staan met jouw twijfels, gedachten en klachten.

Hoe krijg je wel begrip en steun?

Sommige mensen kan je uitleggen wat je voelt. Een boek of website hierover laten lezen en die kunnen zich dan een beetje voorstellen hoe het zou zijn. Maar sommige mensen die gaan het niet snappen of begrijpen. En door ze te willen overtuigen is dat vaak zonde van je energie en moeite en kan je die beter besparen. Als het een collega of buurvrouw is gaat dat makkelijker dan als het je partner of iemand anders is die heel dichtbij je staat. Toch is het soms beter om het los te laten. Lees hier tips voor je omgeving en deel deze met je naaste.

Daarom heb ik ook de facebook groep, daar kan je wel begrip, herkenning en steun vinden voor je verhaal omdat iedereen in de groep wel snapt wat je doormaakt en voelt.

Tegenwerking in plaats van steun

Je omgeving kan je soms ook voor je gevoel een beetje gaan tegenwerken als jij voor jezelf gaat kiezen. Alsof ze niet willen dat je verandert. Ook dit hoor ik heel vaak namelijk. Veranderingen is voor iedereen spannend zeker als jij opeens voor jezelf kan gaan kiezen. Je grenzen gaat aanvoelen en aangeven. Want wat gaat dat betekenen voor jullie relatie, daar gaat de ander dan (onbewust) aan twijfelen.

Dit kan dan vervelende reacties uitlokken van je naaste helaas. Probeer evengoed echt bij jezelf te blijven, goed te voelen wat jij nodig hebt en kies voor jezelf en je herstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen