Middenrifbreuk en hyperventilatie

Wat is de relatie tussen een middenrifbreuk en hyperventilatie

Een middenrifbreuk, wat is dit? En wat is de relatie met hyperventilatie en stress?

Spanning op het middenrif is een bekende en heel veel voorkomende klacht door de hyperventilatie. Dit merk je vaak aan het gevoel niet goed kunnen doorademen, veel zuchten, luchthonger. Maar ook bijvoorbeeld door een pijnlijk gespannen gevoel ter hoogte van je maag.

Middenrifbreuk

Een middenrifbreuk, ook bekend als een hiatus hernia, is een aandoening waarbij een deel van de maag door de opening in het middenrif (de hiatus) omhoog komt in de borstholte. Het middenrif is een spier die de borst- en buikholte van elkaar scheidt en een belangrijke rol speelt in de ademhaling.

Hyperventilatie is een aandoening waarbij je teveel ademt ten opzichte van wat je verbruikt. Je ademt sneller of dieper dan normaal, waardoor er meer kooldioxide (CO2) uit het lichaam wordt verwijderd dan zou moeten. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die klachten kan geven zoals duizeligheid, hartkloppingen, licht gevoel in het hoofd, gevoelloosheid en tintelingen.

Is er een relatie tussen hyperventilatie en een middenrifbreuk?

Er is een indirecte relatie tussen een middenrifbreuk en hyperventilatie. Een middenrifbreuk kan druk uitoefenen op het middenrif, waardoor het moeilijker wordt om normaal te ademen. Dit kan leiden tot ongemak, pijn en ademhalingsproblemen. In sommige gevallen kunnen deze ademhalingsproblemen bijdragen aan hyperventilatie, vooral als je angstig wordt of je zorgen maakt over de ademhalingsproblemen die je ervaart.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel er een relatie kan zijn tussen een middenrifbreuk en hyperventilatie, het niet altijd zo is dat mensen met een middenrifbreuk ook hyperventileren. De relatie tussen de twee aandoeningen varieert per individu, en de behandeling moet altijd worden afgestemd op de specifieke situatie. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd een arts voor advies en behandeling.

Wat is de oorzaak van een middenrifbreuk

De exacte oorzaak van een middenrifbreuk (hiatus hernia) is niet altijd bekend, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Enkele mogelijke oorzaken en risicofactoren zijn:

  • Verhoogde druk in de buikholte: Factoren die de druk in de buikholte verhogen, zoals zwaar tillen, langdurig hoesten, overgewicht, obesitas of zwangerschap, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een middenrifbreuk.
  • Verzwakking van de middenrifspier: Met de leeftijd kan het middenrif verzwakken, waardoor het risico op een middenrifbreuk toeneemt. Ook aangeboren afwijkingen of verwondingen aan het middenrif kunnen bijdragen aan de verzwakking van de spier.
  • Roken: Roken kan het risico op het ontwikkelen van een middenrifbreuk vergroten, omdat het de bloedtoevoer naar de spieren en weefsels rondom het middenrif kan verminderen, waardoor ze verzwakken.
  • Erfelijkheid: In sommige gevallen kan een middenrifbreuk erfelijk zijn. Mensen met familieleden die middenrifbreuken hebben, lopen mogelijk een groter risico om er zelf een te ontwikkelen.
  • Bindweefselstoornissen: Aandoeningen die het bindweefsel verzwakken, zoals het Marfan-syndroom en het Ehlers-Danlos-syndroom, kunnen het risico op het ontwikkelen van een middenrifbreuk verhogen.

Hoewel deze factoren het risico op het ontwikkelen van een middenrifbreuk kunnen verhogen, is het belangrijk op te merken dat niet iedereen met deze risicofactoren een middenrifbreuk zal krijgen. Bovendien kunnen sommige mensen een middenrifbreuk ontwikkelen zonder duidelijke oorzaak.

Is er een relatie met stress?

Er is geen directe relatie tussen stress en het ontstaan van een middenrifbreuk, maar stress kan wel een indirecte invloed hebben op het ontstaan of verergeren van een middenrifbreuk. Stress kan leiden tot een aantal fysiologische reacties in het lichaam die het risico op het ontwikkelen van een middenrifbreuk kunnen vergroten. Enkele manieren waarop stress in verband kan worden gebracht met een middenrifbreuk zijn:

  • Spierspanning: Stress kan leiden tot spierspanning in het lichaam, inclusief de spieren rond het middenrif en de buikholte. Langdurige spierspanning kan bijdragen aan het verzwakken van de spieren en het bindweefsel rond het middenrif, wat het risico op een middenrifbreuk kan verhogen.
  • Verhoogde druk in de buikholte: Stress kan leiden tot een verhoogde productie van maagzuur, wat kan resulteren in zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Beide aandoeningen kunnen de druk in de buikholte verhogen, waardoor het risico op het ontwikkelen van een middenrifbreuk toeneemt.
  • Ongezonde gewoonten: Mensen die gestrest zijn, kunnen de neiging hebben om ongezonde gewoonten te ontwikkelen, zoals overeten, roken of overmatig alcoholgebruik. Deze gewoonten kunnen bijdragen aan het ontstaan van een middenrifbreuk door verhoogde druk in de buikholte of verzwakking van de middenrifspier.

Zijn er oefeningen die je beter niet kan doen?

Er zijn bepaalde oefeningen die mensen met een middenrifbreuk beter kunnen vermijden, terwijl er ook oefeningen zijn die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen en het versterken van de spieren rond het middenrif. Het is belangrijk om met een arts of fysiotherapeut te overleggen voordat je met een oefenprogramma begint, vooral als je een middenrifbreuk heeft of symptomen ervaart.

Oefeningen om te vermijden:

  • Zware gewichten tillen: Het tillen van zware gewichten kan de druk in de buikholte verhogen, wat kan leiden tot een verergering van de middenrifbreuk. Probeer zware gewichten te vermijden, vooral oefeningen die de druk op het middenrif vergroten, zoals squats, deadlifts en zware bankdrukken.
  • Intense buikspieroefeningen: Sommige buikspieroefeningen, zoals sit-ups, crunches en leg raises, kunnen de druk op het middenrif verhogen. Vermijd deze oefeningen als je last heeft van een middenrifbreuk of GERD-symptomen.
  • Oefeningen waarbij u voorover buigt: Oefeningen waarbij je voorover buigt, zoals toe touches en sommige yoga-houdingen, kunnen de druk op het middenrif verhogen en de symptomen van een middenrifbreuk verergeren.

Helpende oefeningen:

  • Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen, zoals diafragmatische ademhaling (ook bekend als buikademhaling), kunnen helpen bij het versterken van het middenrif en het verbeteren van de ademhalingsfunctie. Deze oefeningen kunnen ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Deze deel ik in de online cursus middenrifspanning
  • Bekkenbodemoefeningen: Oefeningen die de bekkenbodemspieren versterken, zoals Kegeloefeningen, kunnen helpen bij het ondersteunen van de buikorganen en het verminderen van de druk op het middenrif.
  • Low-impact cardio: Lichtere vormen van cardiovasculaire oefeningen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele conditie en het versterken van de spieren zonder overmatige druk op het middenrif uit te oefenen.
  • Yoga en stretching: Sommige yoga-houdingen en stretching-oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit, het versterken van de spieren en het verminderen van stress. Zorg ervoor dat je houdingen en oefeningen kiest die geen overmatige druk op het middenrif uitoefenen en vermijd houdingen waarbij je voorover buigt.

Behandeling middenrif breuk

Behandeling: De behandeling van een middenrifbreuk hangt af van de ernst van de symptomen en het type breuk. Voor mensen zonder symptomen of met milde symptomen kan de behandeling bestaan uit leefstijlveranderingen, zoals het aanpassen van het dieet, gewichtsverlies, stoppen met roken, het vermijden van bukken en tillen, en het gebruik van kussens om het hoofdeinde van het bed te verhogen. Medicijnen, zoals antacida, H2-receptorblokkers en protonpompremmers, kunnen ook worden voorgeschreven om symptomen te verlichten. In ernstigere gevallen of wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie worden overwogen om de middenrifbreuk te corrigeren.

In de cursus middenrifspanning krijg je veel tips en oefeningen om de klachten rondom het middenrif te verminderen. Al deze oefeningen zijn veilig om te doen met een middenrif breuk. En zullen de druk en spanning rondom en op het middenrif verbeteren. Klik hier voor meer informatie over de cursus

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen