Een middagdutje wel of niet doen?

De meningen over een middagdutje of powernap zijn vaak verdeeld als je last hebt van stress klachten zoals hyperventilatie of een burn-out. Meer rust nemen is absoluut nodig voor heel veel dingen als je last hebt van hyperventilatie. Maar wat is voldoende rust?

Hyperventilatie en stress kost ontzettend veel energie, je lichaam werkt op hoge toeren om goed te functioneren. Zeker als je ook nog eens last hebt van paniek en paniekaanvallen. Voldoende slaap en rusten is dus echt belangrijk. Maar vaak als je veel stress hebt slaap je niet zo goed of je hyperventileert in je slaap waardoor je niet goed uitrust.

Middagdutje

Een middagdutje heeft voordelen omdat je even tot rust komt midden op de dag. Je gunt je lichaam tijd om even op te laden. Zie het alsof je je lichaam even laat opladen net als dat je met je telefoon doet.

Belangrijk is alleen wel dat je niet te lang gaat slapen, aangeraden is een powernap van 10-30 minuten. Ben je bang dat je te diep in slaap valt? Zet dan een wekker.

Moet je perse slapen?

Nee dat hoeft niet, een meditatie, ontspanning of ademhalingsoefening doen in de middag kan net zo effectief zijn.

Belangrijk is dat je even rust neemt. Je lichaam maar ook je brein hebben het hard nodig. Niet iedereen kan en wil overdag slapen dat hoeft dus ook niet als jij je rust maar neemt.

Beter slapen

Als je overdag meer rust neemt dan zal de spanning zich gedurende de dag minder hoog opbouwen waardoor je ook beter gaat slapen in de nacht en beter uitgerust wakker wordt. Vaak als we overdag maar door en door gaan en te weinig rust nemen dan ga je hyperventileren in je slaap. Dit merkt je als je verkrampt wakker wordt, veel nachtmerries hebt of in paniek wakker wordt. Lees hier meer over hyperventilatie in je slaap

Nadeel middagdutje

Het went snel als jij elke dag zou gaan slapen overdag. Kan jij dus een keer die rust niet nemen overdag dan is je lichaam hieraan gewend en voel je je vaak heel moe omdat je dit mist.

Als je te laat je rust neemt dan kan het ook zijn dat je daardoor lastiger in slaap komt in de avond. Ga daarom niet na 4-en slapen.

Slaap jij slecht? Lees dan hier mijn tips om beter te slapen

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen