Long-covid kan veel klachten geven en omdat het nog steeds allemaal relatief nieuw is leren we veel bij. Maar een aantal dingen weten we inmiddels wel al en dat wil ik je hier uitleggen. Veel mensen ervaren na een corona besmetting veel rest klachten en ontwikkelen een overprikkeld zenuwstelsel en hyperventilatie.
Er ontstaat vaak een verstoorde ademhaling, we noemen het dan disfunctioneel ademen als de oorzaak komt na het hebben van een zware griep als covid-19, een longontsteking of astma. Maar naast de verstoring van je ademhaling ervaren veel mensen ook andere klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid, tintelingen, verminderd zicht, oorsuizen, benauwd gevoel en veel krijgen last van hun middenrif.
Hoe komt dit en wat kan je hieraan doen?
Long-covid
Veel mensen hebben na covid een lange nasleep aan klachten. Sommige omdat ze echt goed ziek zijn geweest door het virus en dat het herstel lang duurt. Maar sommige ervaarde tijdens de besmetting slechts lichte klachten maar houden wel lang klachten. We weten nog niet veel over long-covid omdat het allemaal relatief nieuw is. Maar inmiddels leren we veel bij en is er al veel al wel bekend.
Veel klachten na covid
Je kunt veel verschillende klachten ervaren die variëren van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst, POTS, PEM en chronische vermoeidheid. Niet al deze symptomen hoeven aanwezig te zijn. De klachten kunnen wisselend in rust en bij inspanning optreden. En het veroorzaakt veel onzekerheid en angst over je lichaam. Dit kan daardoor veel effect hebben op de kwaliteit van je leven.
Niet alleen mensen met een slechte conditie en overgewicht hebben deze klachten. Zeker niet, de meeste mensen die contact met mij hebben opgenomen sinds het begin zijn juist de sportieve mensen die hiervoor weinig of geen last hadden van klachten zoals hyperventilatie, angsten of paniek.
Disfunctioneel ademen
Door covid kan je last krijgen van disfunctioneel ademen wat letterlijk betekend; verkeerd ademen of een verstoorde ademhaling. We herkennen dit vaak als hyperventilatie (over-ademen), wat bijna altijd ontstaat door langdurende mentale stress en angst. Lees hier meer over wat hyperventilatie is.
Maar disfunctioneel ademen is een breder beeld van verkeerd ademen en heeft dus vaak een andere oorzaak dan chronische hyperventilatie maar de klachten kunnen veel op elkaar lijken. Opvallend hierbij zijn vooral een onregelmatige ademhaling, veel zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen).
Disfunctioneel ademen kan net als hyperventilatie leiden tot vervelende en langdurige klachten. Langdurend disfunctioneel ademen kan hyperventilatie worden omdat er angst en onzekerheid over je eigen lichaam bij komt kijken wat extra stress geeft!
Oorzaak disfunctioneel ademen
Disfunctioneel ademen ontstaat vaak naast of ten gevolge van een ander probleem bijvoorbeeld door covid-19, een doorgemaakte longontsteking of longembolie, astma of COPD. Het kan ook na een operatie of een trauma optreden. Het is dus heel belangrijk dat goed gekeken wordt wat de oorzaak is hiervan en dat je hier goed aan behandelt wordt.
Onderzoek disfunctioneel ademen
Klachten van disfunctioneel ademen worden vaak net als hyperventilatie niet goed herkend. Mensen komen dikwijls terecht op de eerste (hart) hulp, of afdeling KNO, neurologie, longgeneeskunde, waar dan onderzoeken gedaan worden ter uitsluiting van een onderliggende ziekte. Twijfel je of je klachten komen door long-covid ga dan altijd ter controle naar je dokter!
Middenrif klachten na covid
Je kunt veel verschillende klachten ervaren door de long covid maar veel hebben last van het middenrif gekregen. Dit kan klachten geven van een benauwd gevoel, niet goed kunnen doorademen, pijn ter hoogte van je maag, veel oprispingen/boeren, moeite met praten. Maar kan ook ervoor zorgen dat de verstoring van je ademhaling blijft omdat je door de spanning op je middenrif niet goed kunt ademen.
Je middenrif raakt namelijk geblesseerd. Het is dan echt aan te raden om gericht hiervoor te gaan oefenen zodat je middenrif weer ontspant en je hiermee het hersteld bevordert. Lees hier meer over je gespannen middenrif
Hoe komt het dat er na Covid-19 zoveel mensen hier last van hebben?
Hyperventilatie ontstaat door (langdurende) stress. En ziek zijn is stress voor ons lichaam!
Normaal is ziek zijn al vervelend maar als jij de diagnose of verdenking van corona hebt gehad dan is dit een grote mentale stress belasting geweest. Continue werden wij geconfronteerd met hoe ernstig en dodelijk het virus is. Je zult je hierdoor (onbewust) meer zorgen hebben gemaakt dan als je het jaar daarvoor de “normale” seizoensgriep hebt gehad. Dus naast de lichamelijke belasting en nasleep van het virus speelt dit ook een rol.
Stress en onzekerheid
Daarnaast leven we al sinds begin 2020 in stress en onzekerheid wat geen goed effect heeft natuurlijk op ons mentale en lichamelijke welbevinden. We kunnen minder sporten, moeten een mondkapje dragen, discussies over wel of niet vaccineren. Maar vooral zullen de meeste van ons veel minder ontspanning hebben omdat er veel niet kan en mag. Gezellig even afspreken met vrienden, uit eten gaan, vakanties alles gaat minimaal en niet zo spontaan en gemakkelijk als voor deze tijd. Dit alles geeft stress.
Long-covid en hyperventilatie | Wat kun je eraan doen?
- Zorg heel goed voor jezelf, eet gezond, drink voldoende water. En zorg voor rust en ontspanning.
- Het duurt een tijd voordat je weer hersteld bent, en gun jezelf die tijd. Te snel weer beginnen en over je grenzen gaan zal zorgen dat je langer nodig hebt om weer de oude te worden.
- Veel fysiotherapie praktijken bieden een covid-19 revalidatie traject aan speciaal gericht op herstellen hiervan. Ik raad je dan ook aan om hier mee te starten.
- Ga je liever zelfstandig aan de slag? In de middenrifspanning door hyperventilatie cursus deel ik ademhalingsoefeningen die zorgen voor het ontspannen van je middenrif en daarmee het herstellen van je ademhaling. Deze kan je direct starten.
- Twijfel je welke cursus het beste geschikt is voor je dan kan je me mailen en dan denk ik graag met je mee!