Logopedie en hyperventilatie | Wat kan een logopedist voor je betekenen?

Als je last hebt van hyperventilatie klachten dan kan de huisarts je doorverwijzen naar logopedie. Maar wat doet een logopedist en bij welke hyperventilatie klachten kan het helpen. Dit vroeg ik Nicole van Logopediepraktijk Stemzorg Assen. Lees haar antwoorden hier in deze gastblog.

Bij logopedie denken we vaak aan kinderen die moeite hebben met leren praten, stotteren of spreekproblemen na een CVA bijvoorbeeld. Maar ook bij hyperventilatie en ademhalingsproblemen kan je naar logopedie voor behandeling. Wat doet een logopedist bij hyperventilatie klachten zoals keelklachten, ademhalingsproblemen, benauwdheidsklachten bij het praten of een globusgevoel?

Wie is Nicole van logopediepraktijk Stemzorg Assen?

Ik ben Nicole Mensen-Kuijpers, sinds 2012 werk ik als logopedist en de laatste jaren ben ik mij gaan specialiseren in logopedische klachten gericht op ademhaling, stemgeven en spreken. Begin van dit jaar heb ik mijn logopediepraktijk Stemzorg Assen geopend waar ik met name volwassenen behandel. Deze cliënten worden vaak via bijvoorbeeld een KNO-arts of longarts aangemeld met een hulpvraag gericht op bijvoorbeeld een hese stem, problemen in de ademhaling en/of een globusgevoel in de keel. Wanneer er sprake is van verhoogde spierspanning in het hals/keelgebied, kan manuele larynx facilitatie (strottenhoofdmassage) verlichting van klachten geven.

Wat doet een logopedist?


Als logopedist kan je allround behandelen, wat wil zeggen dat je alle problematieken in het logopedische werkveld behandeld. Daarbij kan je denken aan problemen gericht op spraak, taal, adem, stem en slikken. Een logopedist kan werkzaam zijn op een school, in een gezondheidscentrum, in het ziekenhuis/verpleeghuis of in de vrije vestiging. Een logopedist behandeld mensen van 0 tot 100 in iedere levensfase.

Er zijn ook logopedisten die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde problematiek, bijvoorbeeld in stotteren of adem- en stem.

Wanneer ga je naar een logopedist of word je doorgestuurd?

Indien je problemen ondervindt ten aanzien van de ademhaling en/of het stemgeven. Regelmatig verwijst een longarts of KNO-arts een cliënt naar logopedie. Maar je kan ook zonder verwijsbrief bij de logopedist terecht. Logopedische behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar.

Je kunt terecht bij een logopedist met onderstaande klachten:

  • stemproblemen, een hese stem, een krakerige stem, een stem die wegvalt enz.
  • hyperventilatie
  • verkeerde spreekademhaling
  • astma/COPD
  • Long-covid

Wat kan logopedie betekenen voor iemand met hyperventilatie?

Door middel van onderzoek worden de mogelijkheden en moeilijkheden wat betreft het ademen/stemgeven in kaart gebracht. Na aanleiding daarvan wordt er samen met de cliënt een behandelplan opgesteld waarbij oefeningen gericht op een functioneel en evenwichtig adempatroon in rust, tijdens spreken en andere lichamelijk inspanning aan bod komen. Tijdens de behandeling wordt er ook aandacht besteed aan het inzicht krijgen gericht op de problemen die met hyperventilatieklachten samenhangen. Verder kunnen mensen waarbij een verstoord adempatroon aan de orde is, veel baat hebben bij een strottenhoofdmassage.

Strottenhoofdmassage bij globusklachten | Wat is dat?

Strottenhoofdmassage, ook wel manuele larynx facilitatie genoemd, is een specialisatie binnen de logopedie die alleen uitgevoerd mag worden door een paramedici.

Tijdens de strottenhoofdmassage worden manuele technieken op het hoofd/halsgebied en de larynx (strottenhoofd) toegepast (denk hierbij aan masseren en stretchen). Deze techniek wordt onder meer gebruikt met als doel het spreken te vergemakkelijken. Tijdens deze vorm van behandeling ga je liggen op een in hoogte verstelbare behandelbank. In uitzonderlijke gevallen wordt de strottenhoofdmassage zittend uitgevoerd.

Stemproblemen gaan vaak gepaard met teveel spanning in de spieren rondom het strottenhoofd. Deze verhoogde spanning kan de doorbloeding belemmeren en pijn en vermoeidheid veroorzaken. Ook kan er een “globusgevoel” (brok in de keel gevoel) ontstaan en kan het slikken moeilijker worden. Manuele larynx facilitatie is een methode om deze spanning te doen verminderen. De behandeling kan direct al vermindering van de klachten geven, zoals een verbeterde stemkwaliteit, makkelijker slikken en verdwijnen van het globusgevoel. Vaak wordt de strottenhoofdmassage in combinatie met oefeningen gericht op ademhaling/stemgeven aangeboden.

Lees hier meer over keelklachten en een globusgevoel door hyperventilatie en stress

Kan je bij elke logopedie praktijk terecht of zijn er specialismes waar je naar kunt vragen of op kunt letten als je last van hyperventilatie hebt?

Indien bovenstaande je bekend voorkomt is het raadzaam om aan te melden bij een logopedist welke gespecialiseerd is in het behandelen van klachten gericht op adem/stem/globus. Zo heeft deze ervaring maar vooral begrip en affiniteit met deze klachten. Neem daarom altijd even contact op met de praktijk en stel je vragen of je hier goed op je plek bent voor behandeling.

Meer lezen over Nicole en haar praktijk? Kijk dan op haar website -> www.stemzorgassen.nl

Of volg haar op socialmedia -> Instagram Of op facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen