Lief voor jezelf zijn, zelfzorg, hoe doe je dat bij hyperventilatie?

Mij hoor je het heel vaak zeggen: wees lief voor jezelf. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Daarom hier tips om liever voor je zelf te zijn als je last hebt van hyperventilatie

Moet jij ook altijd veel van jezelf, tijd voor jezelf nemen is heel erg lastig en er is ook altijd wel iets anders wat prioriteit lijkt te hebben. Veel hyperventilanten zijn ontzettend lief voor anderen en vergeten zichzelf daar vaak bij. Daarom hier tips hoe ook jij liever voor jezelf kan zijn!

Waarom is het zo lastig om aan jezelf te denken en tijd voor jezelf te nemen?

Het voelt vaak als egoïstisch om aan je zelf te denken. Even niks doen en op de bank hangen terwijl er nog een berg wasgoed ligt voelt vaak niet goed. Je denkt dan eerst die huishoudelijke klusjes afmaken en dan mag ik even niks doen. Maar die klusjes blijven komen en voor je het weet is de dag om….

Vaak als je dan wel even stil gaat zitten dan voel je van alles, onrust die door je lichaam giert of lichamelijke klachten die niet aanwezig lijken als je bezig blijft. De neiging om dan maar door te gaan is dan vaak groot.

Maar lief zijn voor jezelf is misschien ook wel iets wat je niet hebt geleerd en daardoor ook niet goed weet hoe dat moet. Lief zijn voor een ander is gewoon veel makkelijker…

Misschien gun je het jezelf niet of vind je anderen belangrijker dan jezelf?

9 tips om liever voor jezelf te zijn

Vraag jezelf eens af waarom het zo lastig is om tijd voor jezelf te nemen? Of om eens iets voor jezelf te doen? Gun jij het jezelf niet? En waar komt dat dan vandaan? Hou het eens een tijdje bij in je dagboek om hier meer inzichten in te krijgen.

1 Doe iets echt voor jezelf

Waar wordt jij blij van? En bosje bloemen op je tafel? Onder de douche met een lekker ruikende douchegel? Kopje koffie en even uit het raam staren? Doe minimaal elke dag 1 ding die jou een glimlach geven. Vaak denken we dan aan de grote dingen maar juist die kleine dingen doen je zo goed.

Vind je het lastig om wat te bedenken? Pak dan pen en papier en maak eens een lijstje. Noteer gewoon eens alles wat je leuk vind om te doen. Zo krijg je overzicht en een blij gevoel ?

2 Lief zijn voor jezelf door je tijd in te plannen

De dag is alweer om voordat je er erg in hebt, niet? En die tijd voor jezelf is er weer niet van gekomen. Maak daarom een afspraak met jezelf wanneer je tijd voor jezelf neemt. Hou je bijvoorbeeld aan vaste tijden. Bijvoorbeeld rond 10 uur neem ik een kopje koffie, leg mijn telefoon even weg en ga uit het raam staren of een tijdschrift lezen. Vaste tijden helpen je hier echt in. Want als je tijd voor jezelf gaat nemen als je klaar bent of als je tijd hebt dan gebeurt het niet.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

3 Lief zijn voor jezelf door minder te moeten

Vaak moeten we van onszelf heel veel. Maak eens een prioriteitenlijstje voor jezelf. Schrijf voor jezelf eens op wat je nu echt moet. Geef bijvoorbeeld de verschillende taken een rapportcijfer in prioriteit en bepaal dan de noodzaak van deze taak. Of je het echt nu moet doen of misschien zelfs wel kan laten zitten of uit handen kan geven.

Zeg in plaats van ‘ik moet’ eens: ik mag, ik ga, ik wil of ik kies ervoor om…. Voel je het verschil?

4 Praat over je gevoelens

Zit je ergens mee? Blijf er dan niet alleen mee rond lopen en praat erover. Je bent gerust niet de enige met deze gevoelens, klachten en angsten.

Vind je het spannend om te delen hoe jij je voelt? Of ben je bang voor onbegrip? Kies dan voor mensen waarvan je zeker weet dat ze goed reageren op je. Heb je niemand in je omgeving die begrip voor je verhaal hebben? Dan kan je lid worden van de besloten facebook groep waar je veel lotgenoten kan vinden

5 Accepteer jezelf zoals je bent

Jezelf accepteren met je minnen en plussen, talenten en leerpuntjes. Iedereen heeft zijn zwaktes en sterktes. Perfect bestaat niet en dit nastreven kost ontzettend veel energie!

Natuurlijk kun je werken aan jezelf en zo leren om beter met bepaalde situaties om te gaan. Maar we mogen in mijn ogen af van het idee dat we alleen maar positieve eigenschappen moeten hebben en koste wat het kost aan alles moeten werken. Er zijn nou eenmaal dingen waar je wel en niet goed in bent. En omgaan met stress is waarschijnlijk een “zwak” punt bij jou, misschien heb je eerder snel van prikkels of ben je eerder vermoeid. Dit is ook iets wat bij jou hoort.

Accepteren dat jij deze klachten hebt is zo belangrijk.

Accepteren en vanuit daar kijken waar je aan kunt werken om meer rust te krijgen en je beter te voelen.

Wanneer je een negatieve  of angstige gedachte hebt, veroordeel jezelf dan niet maar aanvaardt dat dit is wat je denkt. Wordt niet boos op jezelf maar wees mild naar jezelf toe.

Jezelf als een slachtoffer neerleggen bij de situatie is trouwens niet hetzelfde. Je aanvaardt enkel de situatie, je angst, vermijding, je gedachten of bijvoorbeeld je emoties. Daarna kun je altijd kijken wat je met de situatie/gedrag/gedachte/emotie wil.

6 Rust nemen

Stress, negatieve gedachten en hyperventilatie kosten heel veel energie! Daarom is het belangrijk om meer rust en hersteltijd te nemen.

Hoe meer onrust jij ervaart als je rust neemt hoe  meer je het nodig hebt!

Rusten hoeft niet altijd slapen te zijn. Maar kan ook een wandeling maken, tijdschrift of boek lezen, voor je uit staren, handwerken of knutselen, ademhaling of ontspanningsoefening doen.

Vermijd wel zoveel mogelijk scherm gebruik, dus je telefoon, tv of tablet. Je hersenen rusten beter uit zonder deze prikkels. Speel jij graag een spelletje op je telefoon doe dat dan nu eens op de ouderwetse manier, met een legpuzzel of een kruiswoordpuzzel bijvoorbeeld.

Lees hier waarom je juist zo onrustig voelt als je stil gaat zitten

7 Zorg goed voor je lichaam

Gezond leven is iets wat zeker valt in het rijtje lief voor jezelf zijn. Stress en hyperventilatie kosten veel energie. Hierdoor heb je hard alle gezonde stofjes zoals vitamine en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Eet daarom gezond, drink voldoende water en zorg regelmatig voor ontspannen beweging. Lees hier meer over de invloed van gezond eten op hyperventilatie

8 Vraag om hulp

Dit is vaak lastig zeker als je een hoog verantwoordingsgevoel hebt. Maar je hoeft echt niet alles alleen te doen en steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Bovendien weten 2 (of meer) meer dan 1. Dus waarom zou je het jezelf lastiger maken dan nodig is? Dus vraag eens vaker om hulp.

Je kunt hulp vragen aan je huisgenoten of omgeving. Maar denk ook eens aan bijvoorbeeld online boodschappen doen. Veel supermarkten kan je boodschappen laten bezorgen maar hebben ook click en collect. Dan staan de boodschappen klaar en hoef je alleen op te halen.

Dit levert je meteen wat extra tijd voor jezelf op die je op een leuke manier kunt besteden.

Belangrijkste tip is werk aan je gedachten!

Wees mild naar jezelf toe, welk verhaal je jezelf vertelt. Wordt jij boos op jezelf als je iets niet durft of doet? Weet dat dit heel veel stress geeft als je negatief tegen jezelf spreekt. Probeer dus je interne dialoog positiever te maken. Spreek jezelf bemoedigend toe. Stel jezelf gerust en zeg lieve woorden tegen jezelf.

Vind je dit lastig? Start dan met mijn online cursus “gedachten leren ombuigen”

1 gedachte over “Lief voor jezelf zijn, zelfzorg, hoe doe je dat bij hyperventilatie?”

 1. Reeds veel ervaring met CHV, toch komen er (onverwacht) altijd nieuwe zaken
  om de hoek kijken. Is het niet de corona dan is het wel een familielid.
  Gezinssituatie (vrouw woont nog steeds in Indonesie) , werksituatie (sinds vorig
  jaar februari bij Sandd (postbezorging) moeten stoppen omdat deze organisatie
  op ging in PTTpost+ en een maand later door corona-maatregelen bij DPG (persgroep,
  dagbladenbezorging) , functie als leidinggevende komen te vervallen ( 600 euro,
  erop achteruit per maand).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen