Koud en een koorts gevoel door stress en hyperventilatie

Koude rillingen, het opeens heel warm of juist koud hebben, kippenvel, beginnen te zweten zijn symptomen die we met griep associëren. Maar ook door de hyperventilatie en stress kan je deze gevoelens  en sensaties krijgen. Hoe kan dat?

Stress

Als wij stress hebben dan gebeurt er veel in ons lichaam. Bij stress maakt ons lichaam stresshormonen aan die ervoor zorgen dat we paraat worden gemaakt om te vluchten of vechten voor het gevaar. Een aantal processen in je lichaam worden geactiveerd hierdoor zal je hartslag en je ademhaling die zich versnellen en je spieren zich aanspannen. En andere processen worden vertraagd of stil gelegd zoals onder andere je vertering.

Heel handig om te overleven bij acuut gevaar maar als wij chronische stress hebben dan kan dat voor klachten zorgen. Chronische stress kan komen door een gespannen privé situatie, een baan waar je niet gelukkig in bent, je zorgen maken om een dierbare of een hoog verantwoordelijkheidsgevoel bijvoorbeeld.

Chronische hyperventilatie

Zo kan je door de chronische stress gaan hyperventileren omdat je meer gaat ademen dan wat je verbruikt. Je gaat dan ademen om het gevecht aan te kunnen of te vechten terwijl we deze extra vrijgekomen energie niet verbruiken. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die voor klachten kan zorgen. En een van die klachten is een koortsig gevoel, periodes met zweten, opvliegers, kippenvel of koude rillingen, het koud hebben of juist heel warm. Lees hier meer over chronische hyperventilatie

Twijfel je of de klachten komen door chronische hyperventilatie? Vraag dan hier de GRATIS vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Kippenvel en koude rillingen door stress

Bij koude rillingen heb je last van een koud, huiverend gevoel in je lichaam, waarbij kippenvel kan ontstaan. Kippenvel betekent dat je huid strakker wordt en je haartjes rechtop gaan staan. Koude rillingen en kippenvel kan je zowel overdag als in de nacht ervaren. Meestal voel je die vooral in je nek, schouders en op de rug.  Meestal komen de koude rillingen in korte periodes van een paar seconden tot minuten en keren ze steeds terug. Je kunt ook echt klapperen van de kou, waarbij je tanden klapperen en je spieren kunnen schokken en trillen.

Klapperen van de kou

Het klapperen, tandenklappen, schokken door de kou of koude rillingen is vaak een uiting van stress. Tenminste als je geen koorts erbij hebt. Je spieren spannen zich aan en willen zich ontspannen hierdoor ga je klapperen en rillen.

Koude handen en voeten door stress

Ook kan je het steeds maar koud hebben. Koude handen en voeten of een algeheel koud gevoel waarbij je ondanks dikke kleding koud blijft. Ook dit kan komen door de stresshormonen.

Koude handen en voeten kan je krijgen doordat de adrenaline die vrijkomt bij stress er voor zorgt dat de bloedvaten in je handen en voeten zich vernauwen. Dit doet je lichaam om energie te besparen zodat er meer energie in andere delen van je lichaam  is om actie te kunnen ondernemen door te vechten en/of vluchten.

Koud gevoel in je lichaam

Een koud gevoel in je lichaam kan ook komen door de stresshormonen. Er gaat zoveel energie naar de delen van je lichaam die nodig zijn om te kunnen vechten en/of vluchten dat er  dan minder energie over blijft om jezelf warm te houden. En als jij gestrest bent,  zijn je spieren gespannen. Er is dan minder doorstroming in je bloedvaten doordat je je spieren aanspant en verkrampt waardoor vooral handen en voeten koud kunnen zijn.

Als je het vaak heel koud hebt kan het ook zijn door een te lage bloedsuikerspiegel hebt bijvoorbeeld of dat je schildklier niet goed werkt. Laat het daarom altijd even checken door je huisarts

Opvliegers en zweten

Naast dat je het heel koud kunt hebben kan je ook last hebben van hitte aanvallen, zweten en opvliegers. Ook dit heeft enigszins dezelfde oorzaak als het koude gevoel. Want als je stress hebt, dan krijg je meer adrenaline in je bloed. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding verhoogt en daardoor stijgt je temperatuur.  Je doorbloeding wordt verhoogd zodat er meer bloed naar de belangrijke delen gaat om te vluchten en vechten zoals je spieren. Dit zorgt er voor dat je het warm krijgt. Om die warmte weer kwijt te raken gaan je bloedvaten wijd open en kan je gaan zweten om weer af te koelen. Dit gaat vaak samen met paniek.

Lees hier meer over zweten bij stress en hyperventilatie

Wat te doen?

  • Meer ontspannen zodat je minder stresshormonen hebt die dit gevoel kunnen geven. Neem elke dag even de tijd voor jezelf, doe adem en/of ontspanningsoefeningen. En probeer stress zoveel mogelijk te vermijden
  • Gezond eten zodat je lichaam genoeg energie heeft om je lichaam warm te houden
  • Voldoende water drinken zodat je je stresshormonen kwijt raakt maar ook zodat je lichaamsprocessen optimaal kunnen verlopen

1 gedachte over “Koud en een koorts gevoel door stress en hyperventilatie”

  1. klopt wat je schrijft ik moet juist stress vermijden maar dat lukt niet altijd en veel herkening te lezen hierboven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen