Jeuk door stress en hyperventilatie

Jeuk door stress en hyperventilatie, hoe ontstaat dat? Kriebels, huiduitslag, kleding die kriebelt en de neiging om te krabben. We hebben allemaal wel eens kriebels, maar door stress en hyperventilatie kan je hier heel veel last van hebben.

Wat is jeuk?

Jeuk is een kriebelend gevoel wat je wilt verhelpen door te krabben. Bij normale jeuk merk je dat bij krabben de kriebel verdwijnt. Maar helaas helpt dat niet altijd en kan zelfs het krabben de krniebel en irritatie verergeren. Jeukende huid of irritatie is een van de meest voorkomende huidklachten.

Functie van jeuk

Jeuk heeft een functie, namelijk zelfbescherming. Onze huid zit vol met zenuwen die ons bewust maken van het contact met onze omgeving. Zo zal de jeukzenuw een signaal geven als er iets op jouw huid zit wat gevaar kan geven, zoals bijvoorbeeld de pootjes van een wesp. We ervaren dit als een kriebel die we uit reflex snel weg willen slaan. Hier wordt een kriebel op de huid dus omgezet in jeuk of branderigheid, om ons te attenderen op eventueel gevaar of het feit dat de huid mogelijk wordt aangetast.

Oorzaken van jeuk

Jeuk en kriebels op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan je een kriebeling ervaren over het hele lichaam of een irritatie hebben op een bepaalde plek op het lichaam. Jeukende huid kan je krijgen door een hele droge huid, allergieën, huidaandoeningen, insectenbeten etc.

In dit artikel leg ik je alleen uit waar jeuk door stress en hyperventilatie vandaan komt. Uiteraard ga je natuurlijk langs de dokter als je huiduitslag hebt of hier veel last van ervaart!

Hyperventilatie en een jeukende huid

Als wij last hebben van hyperventilatie dan adem je vaak al langere tijd meer dan wat je nodig hebt en verbruikt. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die veel verschillende klachten kan geven. Zo zijn de klachten als duizeligheid, vermoeidheid, pijn op de borstkas en darmklachten vaak bekend maar ook de huidproblemen kunnen vaak voorkomen door het hyperventileren. Lees hier meer over chronische hyperventilatie

Stress en huidirritaties

Door de hyperventilatie en stress kan je heel veel verschillende klachten krijgen. Jeuk en huidirritaties is een van de symptomen. Jeuk waarbij je de neiging en behoefte hebt om veel te krabben maar het kan ook dat je geen jeukende huid ervaart maar wel steeds aan je huid “pulkt” krabt of wrijft. In dit geval is het meer een gewoonte geworden om te krabben.

Het verband tussen jeuk en stress

Als wij stress ervaren dan gebeurt er heel veel in ons lichaam. Je lichaam maakt zich op om het naderende gevaar aan te kunnen, door te vluchten of te vechten. Bij chronische stress zorgt dit ervoor dat je veel spanning in je lichaam hebt. En deze spanning zorgt ervoor dat je lichaam constant in een staat van paraatheid is en alert voor mogelijke ‘aanvallen’. Hierdoor reageert je lichaam extremer dan normaal.

Cortisol en histamine

Door die stress maakt je lichaam stresshormonen aan waaronder cortisol. Teveel cortisol kan zorgen voor jeuk en huidirritaties. Ook het stofje histamine wordt door stress geactiveerd. Histamine is verantwoordelijk voor allergische reacties en kan dus ook de jeuk veroorzaken. De jeukirritaties, het krabben kan ook weer zorgen voor stress waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kan komen.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Heb je veel last van jeuk en huidirritaties?

Probeer dan om stress te vermijden. Lukt dat niet op het moment? Zorg dan heel goed voor jezelf. Eet gezond en drink voldoende water. Lees hier waarom water drinken zo belangrijk is bij stress. Vermijd kriebelende kleding en wees voorzichtig met wat je op je huid smeert of krijgt, dus ook wasmiddel, deodorant kunnen invloed hebben op je huid.

1 gedachte over “Jeuk door stress en hyperventilatie”

  1. Zwarte en groene thee (eventueel met cranberry) zijn goede water vervangers mits niet sterk,dus donker,getrokken. Zwarte thee moet roodgoud kleurig zijn na het trekken. Beide theesoorten bevatten veel anti oxidanten en goede mineralen.
    Een kop zwarte thee bij stress werkt voortreffelijk. Kijk maar wat de engelsen doen wanneer iemand gestresst is: een kop thee zetten. Zelf heb ik er al heel lang goede resultaten mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen