Is hyperventilatie gevaarlijk

Is hyperventilatie gevaarlijk? Als je last hebt van hyperventilatie klachten, een acute hyperventilatie aanval of paniekaanvallen hebt dan kan dat zo heftig zijn dat je je afvraagt; is hyperventilatie gevaarlijk? Wat doet zo’n aanval met je en kan er blijvende schade zijn?

Laat ik je meteen gerust stellen; hyperventilatie is niet gevaarlijk!

Maar ik snap je twijfels en vraag. Want iets wat je zo laat twijfelen aan je eigenlijk lichaam, zo heftig kan zijn en je leven zo beperkt is gewoon heel beangstigend en dit maakt je onzeker.

Wat is hyperventilatie

Laat ik eerst nog even uitleggen wat hyperventilatie is. Als wij stress ervaren dan wil je lichaam je helpen. Hiervoor worden er stresshormonen aangemaakt die je helpen om die stress situatie aan te kunnen. Je bloed gaat sneller pompen, je spieren krijgen extra zuurstof, je spijsvertering veranderd en je ademhaling versnelt zich onder anderen. Er gebeurt heel veel zodat jij kunt vluchten of vechten. Lees hier de uitgebreide uitleg over chronische hyperventilatie

Verbruiken wij die extra energie niet die vrij komt dan ontstaat er een onbalans in je lichaam. Je gaat dan meer ademen ten opzichte van wat je verbruikt, dit noemen we dan hyperventilatie.

Stress situaties waarbij je die extra energie die vrijkomt niet gebruikt zijn bijvoorbeeld je irriteren in de file, onzeker voelen op je werk, je zorgen maken om een geliefde, ruzie met een goede vriend etc etc.

Chronische stress en hyperventilatie

Als we chronische stress hebben dan kan er chronische hyperventilatie ontstaan. Je kunt dan heel veel verschillende klachten ervaren. Hoofdpijn, duizeligheid, maag en darmklachten, tintelingen, spierpijn, wazig zien en heel veel meer.

Maar je kunt ook last krijgen van acute hyperventilatie. Dan overvalt uit het niets je een hevige aanval. Meestal ervaar je dan hartkloppingen, zweten, wazig gevoel en vooral een intense angst.

En al die klachten maken je heel onzeker over je eigen lichaam. Dat het niet zo gek is dat je je gaat afvragen of het toch niet gevaarlijk is…

Is hyperventilatie gevaarlijk?

Maar hyperventilatie zelf is niet gevaarlijk! Die onbalans die ontstaat in je lichaam geeft je dan wel vervelende klachten het geeft geen schade en is hierdoor dus niet gevaarlijk.

Alleen weten we natuurlijk wel dat langdurende en chronische stress niet goed voor ons is. En door je zo te voelen gaat vooral de kwaliteit van je leven flink achteruit. Je kunt niet goed meer genieten, vermijd dingen, bent angstig, maakt je zorgen en vooral voel je je niet jezelf meer.

Als je last hebt van chronische stress dan kan je hier ook veel klachten en symptomen van krijgen. Deze heb ik in dit artikel voor je beschreven over symptomen van stress.

En daarom is het dus zo belangrijk om het wel aan te pakken! Want het is dan wel niet gevaarlijk goed voor je is het niet. Omdat het je zo beperkt en ongelukkig laat voelen.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen