Hypochondrie en hyperventilatie wat is het verband en wat kan je eraan doen?

Hypochondrie en hyperventilatie gaan vaak samen. Het constant twijfelen of je niet iets ernstigs hebt maar ook de focus op je lichaam en klachten hebben waardoor er geen ruimte voor andere dingen is

Wat is hypochondrie?

Mensen met hypochondrie, de zo genoemde hypochonders, zijn constant bang dat zij een (ernstige) ziekte hebben. Je voelt een steekje, kramp, kriebel of pijntje en je ziet dit meteen als bevestiging dat er iets ernstigs mis met je is.

Hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd.

Bevestiging zoeken

Mensen met hypochondrie hebben veel behoefte aan bevestiging en zullen dan ook vaak een bezoek brengen aan hun (huis)arts. Maar ook steeds bevestiging zoeken en vragen aan hun omgeving en regelmatig dokter Google raadplegen.

Als je dan de bevestiging van je arts hebt gehad ben je vaak maar kort gerustgesteld, want zo gauw je dat pijntje weer voelt dan beginnen de twijfels alweer. Want hoe vaak de arts of therapeut je ook verteld heeft dat er niks aan de hand is, je blijft twijfelen.

Gedachten als:

  • Misschien hebben ze wel wat over het hoofd gezien
  • Het onderzoek klopt vast niet, wat ze hebben gedaan en uitgevoerd is vast het verkeerde onderzoek
  • Misschien hebben ze mijn gegevens wel verwisseld
  • Nu lijkt het wel echt anders hoor en mankeer ik echt wat

Frustraties gevoelens omdat je niet serieus genomen wordt

Gevoelens van frustratie komen ook vaak voor, omdat je het gevoel hebt dat je niet serieus genomen wordt met je klachten. De dokter wil niet de onderzoeken doen die jij voorstelt of je wordt weggezet als aansteller. Hierdoor krijg je juist nog meer stress wat ook dit gevoel van onmacht en juist je twijfels in stand houden.

Niet meer naar dokter durven

Niet alle hypochonders zullen steeds naar de dokter gaan. Veel zullen ook juist niet naar de dokter durven uit angst voor het “doodsvonnis” of bevestiging van de doom gedachten. Het idee om echt wat te mankeren is dan zo heftig en intens dat de dokter en juist onderzoeken vermeden worden of uitgesteld

Hypochondrie symptomen

Hypochondrie kan je herkennen aan de volgende hypochondrie symptomen:

  • Veel aandacht voor lichamelijke klachten en gevoelens
  • Continue willen checken of je lichaam goed functioneert. Bijvoorbeeld polsslag, bloeddruk, saturatie
  • Veelvuldig doktersbezoek of de dokter vermijden uit angst
  • Regelmatig en dwangmatig raadplegen van informatie over ziekten, steeds op google zoeken naar bevestiging of een oorzaak van je klachten
  • Zoeken naar bevestiging bij je omgeving. Vaak het erover willen hebben. Wat vaak weer teleurstelling geeft omdat je niet of onvoldoende begrip krijgt.
  • Die twijfel kan je de hele dag hebben sluimeren maar kan ook uitmonden in een paniekaanval. Je kunt veel klachten ervaren door de twijfels en hypochondrie.

Lees hier meer over waarom je blijft twijfelen over je klachten

Op momenten dat de angst voor een ziekte overheerst, kan je de volgende klachten ervaren:

Oorzaak hypochondrie

Er is vaak niet echt een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van deze angst voor ziektes.

Vaak is het iets uit je jeugd. Een dierbare die overleden is aan een ernstige ziekte of plotseling. Maar ook je opvoeding kan een rol spelen. Als je vroeger bijvoorbeeld niet ziek ‘mocht’ zijn of als je ouders  juist overbezorgd waren, dan kan het zijn dat je niet geleerd hebt hoe je op een reële manier met gezondheid en ziektes moet omgaan. Zo kan je dus jezelf hebben aangeleerd om een verkeerde inschatting van (onschuldige) lichamelijke klachten te maken.

Hypochondrie en hyperventilatie

Hyperventilatie kan je veel verschillende klachten geven. En veel van deze klachten kunnen lijken op een ernstige aandoening. Omdat jij zo in je hoofd hebt dat je wel iets ernstigs moet mankeren is het feit dat de oorzaak je ademhaling en stress is lastig te accepteren.

Juist die stress en angst gedachten geven spanningen en een verstoring van je ademhaling waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Een pijntje geeft twijfels, die twijfels geven een stress reactie, de stress reactie geeft spanning in je lichaam, die spanning geeft weer een verstoorde ademhaling en die verstoorde ademhaling met de hoge (spier) spanning geeft weer pijn. Zo is de cirkel rond

Hypochondrie Tips

  • Hou een tijdje een dagboek bij. Schrijf op hoe je je voelt en wat je die dag gedaan hebt. Zo krijg je veel inzicht in patronen die je uiteindelijk kunnen geruststellen. Lees hier meer over het bijhouden van een dagboek
  • Stop met het raadplegen van Dokter Google en ga op de momenten dat je dit wilt doen wat leuks doen wat een positieve afleiding geeft.
  • Doe elke dag ademhaling en ontspanningsoefeningen om meer rust in je lichaam te krijgen. Waardoor je lichamelijke hyperventilatie klachten zullen afnemen en dus uiteindelijk ook je twijfels.
  • Leer jezelf geruststellen en te vertrouwen op je lichaam. Dit lijkt lastig maar is zeker haalbaar. Volg bijvoorbeeld mijn cursus “gedachten leren ombuigen” waarin ik hier heel uitgebreid op in ga met veel uitleg tips en oefeningen.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

6 gedachten over “Hypochondrie en hyperventilatie wat is het verband en wat kan je eraan doen?”

  1. Hallo Nicole ik wil je bedanken voor alle fijne mailtjes die ik van jou krijg. Heb enorme hoge spierspanning door fybromoalgie. Ben momenteel bezig bij mensendieck daar wordt ik behandeld voor triggerpoint ben nu tien keer geweest maar zonder resultaat. Zo’n behandeling is ook zo klaar en het helpt niet. Groeten Diny Schram

    1. Toch even bespreken met je therapeut hoor Diny, want na 10 keer hoor je wel wat verbetering te merken van de behandeling. Groetjes Nicole

    2. beste,

      Ik heb ook fibromyalgie en ben ook soms ten einde raad, iedere dag ergens pijn, ik ga regelmatig naar de kinesist en osteopaat, psycholoog om mijn grenzen onder controle te krijgen, maar helaas…

  2. Al heel mijn leven last van , therapie gehad ,en zit al 20 jaar aan de antidepressiva, maar er is moeilijk met te leven , ook voor mijn partner, beïnvloed heel erg je dagelijks leven

  3. Hoi. Zo herken baar dit.

    Loslaten zegt men dan…. Ik heb totaal.geen vertrouwen in m’n lichaam. Het is een verschrikkelijke nare ziekte.

    En ik heb al zo veel onderzoeken gehad. Dan gaat het even goed. En idd. Een steekje krampje maar ook een verhaal van iemand…. pffffft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen