Hypnagoge schokken | Wat is de relatie met hyperventilatie

Veel mensen ervaren weleens een plotselinge schok net op het moment dat ze in slaap vallen, gepaard gaande met een gevoel alsof ze vallen. Dit fenomeen, bekend als een ‘hypnagoge schok’ of ‘slaapstuip’, kan bijzonder onaangenaam zijn en leiden tot een kortstondig paniekgevoel en ademnood. Hoewel dit voor iedereen kan voorkomen, blijkt dat mensen met hyperventilatie hier vaker last van hebben. Wat dit is en wat je eraan kunt doen leg ik je in dit artikel uit.

Hypnagoge schokken | Het gevoel te vallen bij het in slaap vallen

Deze hypnagoge schokken vinden meestal plaats tijdens de overgang van wakker zijn naar slapen. Het gevoel van vallen en de daaropvolgende schrikreactie kan zo intens zijn dat het leidt tot een plotselinge, schokkende beweging van het lichaam. Deze fysieke reactie, vaak een snelle spiertrekking, gaat soms gepaard met een gevoel van paniek of schrik, en zelfs een kortstondige ademstilstand. Dit maakt dat men na zo’n ervaring moeite kan hebben om weer in slaap te vallen.

Wat betreft de oorzaak, stress en angst spelen een cruciale rol bij het verhogen van de frequentie en intensiteit van deze schokken. Stress kan leiden tot een verhoogde staat van alertheid en spanning in de spieren, waardoor de overgang naar slaap minder soepel verloopt. Dit kan het lichaam en geest meer vatbaar maken voor hypnagoge schokken. Daarnaast kan langdurige stress bijdragen aan chronische hyperventilatie, wat een onbalans in de zuurstof- en koolstofdioxidegehaltes in het bloed veroorzaakt. Deze onbalans kan de gevoeligheid van het zenuwstelsel verhogen, wat de neiging tot het ervaren van deze schokken versterkt.

Hyperventilatie in je slaap

Hyperventilatie in je slaap is een fenomeen waarbij iemand tijdens de slaap sneller en oppervlakkiger ademhaalt dan normaal. Dit kan leiden tot een onbalans in je lichaam, wat verschillende symptomen kan veroorzaken. Hoewel hyperventilatie vaak geassocieerd wordt met stress of angst tijdens het wakker zijn, kan het dus ook voorkomen tijdens de slaap. Je ademfrequentie in je slaap is dan verhoogd.

Relatie met hyperventilatie en de hypnagoge schokken

De relatie tussen hyperventilatie in de slaap en hypnagoge schokken is vooral te vinden in de manier waarop het lichaam reageert op een verandering in de ademhaling. Wanneer je hyperventileert in je slaap, kan dit leiden tot een toestand van verhoogde alertheid, zelfs tijdens de slaap. Dit kan de overgang van wakker zijn naar slapen verstoren, waardoor de kans op hypnagoge schokken toeneemt.

Bovendien kan de verstoring van de normale ademhalingspatronen tijdens de slaap leiden tot een gevoel van ademnood of verstikking, wat kan bijdragen aan het plotseling wakker schrikken. Dit kan gepaard gaan met het gevoel te vallen of een schokkende beweging, zoals ervaren bij hypnagoge schokken.

Het is ook mogelijk dat onderliggende stress of angst, die vaak bijdragen aan hyperventilatie, ook de frequentie of intensiteit van hypnagoge schokken verhoogt. Mensen die overdag last hebben van stress of angst, kunnen deze gevoelens onbewust meenemen in hun slaap, wat kan leiden tot zowel hyperventilatie als een verhoogde kans op slaapstuipen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen die hyperventileert in zijn slaap ook hypnagoge schokken ervaart. Deze twee fenomenen kunnen onafhankelijk van elkaar voorkomen, maar kunnen in bepaalde gevallen ook met elkaar verbonden zijn, vooral in situaties waar stress en angst een rol spelen.


Tips hyperventilatie in je slaap en hypnagoge schokken

  1. Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan: Het doen van ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat je veel ontspanner in slaap valt en hiermee de kans op deze schokken verminderd.
  2. Ademhalingsoefeningen: Regelmatige ademhalingsoefeningen kunnen helpen om hyperventilatie en de daarmee samenhangende symptomen te verminderen.
  3. Rust overdag: Het is heel erg belangrijk om overdag regelmatige pauzes te nemen om stressniveaus te beheersen. Zelfs korte periodes van ontspanning of rust kunnen helpen om je lichaam en de geest te kalmeren, wat zal leiden tot een betere slaapkwaliteit.
  4. Vaste slaaproutine: Het ontwikkelen van een vaste slaaproutine kan helpen bij het reguleren van de slaapcyclus. Dit omvat het gaan slapen en opstaan op vaste tijden, zelfs in het weekend.
  5. Comfortabele slaapomgeving: Een rustige, donkere en comfortabele slaapkamer bevordert een goede nachtrust. Zorg ervoor dat het matras en kussen comfortabel zijn en dat je kamer een aangename temperatuur heeft.
  6. Verminderen van schermgebruik voor het slapengaan: Het blauwe licht van schermen kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Probeer om elektronische apparaten een uur voor het slapengaan uit te schakelen. Dus niet nog even op je telefoon of tablet kijken. Een ereader kan wel trouwens, die geeft niet dit licht af.
  7. Lichte avondoefeningen: Licht tot matig intensieve oefeningen in de avond, zoals yoga of een ontspannen wandeling, kunnen helpen de spierspanning te verminderen en je hoofd tot rust te brengen.
  8. Vermijden van cafeïne en zware maaltijden voor het slapengaan: Deze kunnen de slaap verstoren en moeten daarom vermeden worden in de uren voor het slapen gaan.

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen