fbpx
Hyperventilatie wat is dat

Hyperventilatie, wat is dat?

Hyperventilatie wat is dat nou eigenlijk?

Letterlijk betekent het hyper: te snel/veel en ventilatie: ademen oftewel  een ‘versnelde ademhaling’.

Je ademhaling is eigenlijk een chemisch proces bedoeld om CO2 uit je lichaam te verwijderen(uitademen) en zuurstof op te nemen (inademen).
Als je hyperventileert betekent dit niet altijd dat je dit merkt en dat je echt heel veel meer ademt. De balans is verstoord tussen wat je inademt en met wat je verbruikt. Je lichaam gebruikt de zuurstof voor veel processen in je lichaam. Als je dus meer inademt dan je verbruikt krijg je een onbalans. En deze onbalans die geeft je klachten.

Door deze onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt de PH-waarde van je bloed. Het bloed wordt zo meer alkalisch, minder zuur. Als reactie hierop gaan je lichaamscellen meer melkzuur produceren om op deze manier de PH-waarde van je bloed weer te herstellen. En dit veroorzaakt onder andere de pijnlijke en vermoeide spieren, hoofdpijn, vermoeidheid, maagklachten en het wazige draaierige gevoel.

Acute en chronische hyperventilatie | wat is het verschil?

De acute vorm is bij veel mensen het meest bekend. Je begint dan heel snel en heel diep adem te halen en je hebt het gevoel dat je stikt. Dit kan acuut ontstaan als je heel slecht nieuws ontvangt of schrikt. Je krijgt dan opeens het gevoel alsof je geen lucht krijgt en raakt in paniek.

De chronische hyperventilatie is onbekender, maar komt veel vaker voor. Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld.
Vaak ben je je er niet van bewust dat je chronisch hyperventileert. Je ademt dan net iets sneller/vaker dan goed voor je is.
Als je je inspant begin je ook sneller adem te halen, maar dit is normaal. Je lichaam heeft dan ook meer zuurstof nodig en moet ook meer CO2 afvoeren. Doordat je langere tijd een (beetje) teveel ademt loopt je emmer als het ware over en ontstaan de klachten. Dit hoef je niet direct te merken.

Stress en een verstoorde ademhaling

Als je een periode van stress meemaakt heb je extra energie nodig om al die stress goed aan te kunnen. (Het vechten en vluchten) Na deze periode als je weer in een rustigere fase zit heeft je lichaam dus ook minder energie nodig. Maar je lichaam blijft nog in de stress stand staan. Je ademt nog steeds iets te vaak. En omdat je die extra energie niet nodig hebt krijg je nu een onbalans en krijg je deze klachten. Vaak zie je dit tijdens en na een burn-out.

Symptomen van hyperventilatie

De meest voorkomende symptomen bij een acute hyperventilatie aanval zijn:
 •Heel snel en heel diep ademhalen
•Het gevoel hebben dat je stikt
•Duizeligheid
•Misselijkheid
•Tintelingen rond de lippen
•Pijn in je buik of op je borst
•Hartkloppingen
•Soms zelfs flauwvallen

Bij chronische hyperventilatie zijn de bekendste symptomen:
Dezelfde symptomen als acute hyperventilatie
•Vermoeidheid en lusteloosheid
•Gespannenheid, wazig zien en voelen
•Concentratie- en geheugenproblemen
•Spijsverteringsproblemen, maag en darmklachten

Lees hier een uitgebreide symptomenlijst

Door te zorgen dat je lichaam meer rust heeft en beter kan ontspannen zal je ademhaling ook weer rustiger worden. Dit kan je heel goed leren. Tijdens de coaching gaan we hier uitgebreid op in. Wil je geen persoonlijke begeleiding maar wel werken aan je klachten, volg dan een van mijn online cursussen. Bijvoorbeeld de “Help ik heb hyperventilatie” cursus waarin je in verschillende lessen heel veel uitleg, tips, adviezen, opdrachten en oefeningen krijgt om blijvende oplossingen voor je hyperventilatie te krijgen.

Kijk hier voor meer informatie over de coaching

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Share
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen