chronische Hyperventilatie wat is dat

Hyperventilatie symptomen lijst

Hyperventilatie en een door stress verstoorde ademhaling kan je veel verschillende klachten krijgen en ervaren. Van deze symptomen lijst kan je meerdere klachten hebben en ook steeds last hebben van wisselende of andere klachten. De symptomen lijst is hier onderverdeeld in verschillende onderdelen. Als de tekst gekleurd is dan kan je erop klikken en krijg je uitgebreide uitleg te lezen over deze symptomen. Bij twijfel bezoek je natuurlijk altijd eerst je arts!

Wat is hyperventilatie?

Als wij stress ervaren dan gebeurt er veel in ons lichaam, een van de dingen die gebeurt is dat onze ademhaling zich versnelt. Heel handig als we bijvoorbeeld moeten vluchten of vechten, maar als wij stress hebben en deze extra energie niet verbruiken dan ontstaat er een onbalans in je lichaam. En deze onbalans geeft je allemaal verschillende klachten. Deze onbalans kan voor zowel mentale als lichamelijke klachten zorgen. Lees hier wat hyperventilatie is.

Diagnose chronische hyperventilatie

Vaak blijf je twijfelen over de oorzaak van je klachten. Want het lijkt vaak erg op andere dingen. En je bent je vaak eerst niet heel bewust van de stress of de verstoring van je ademhaling. Je arts kan een diagnose hyperventilatie stellen. Het is ook aan te raden dat als je twijfelt dan je andere oorzaken laat uitsluiten. Lees hier hoe de diagnose hyperventilatie gesteld wordt

Hyperventilatie symptomen | Welke lichamelijk klachten kan je ervaren

Je kunt veel verschillende lichamelijke klachten door de hyperventilatie ervaren. Vaak zal je last hebben van verschillende klachten die elkaar afwisselen. Juist dit maakt je vaak onzeker en angstig, wat er vaak voor zorgt dat je klachten in stand gehouden worden. Spierpijnen, krampen, onrust gevoelens, tintelingen, pijnen door je hele lichaam met als oorzaak de verstoring van je ademhaling en stress.

Hyperventilatie klachten ter hoogte van het hart:

Klachten rondom je hart zullen je laten twijfelen en onzeker maken. Ook kunnen deze klachten je het gevoel van angst en paniek geven. De onrust gevoelens rondom je hartslag maar ook de pijn klachten zoals de beklemming en druk op de borstkas

Hyperventilatie klachten ter hoogte van je luchtwegen:

Ook door de verstoring van je ademhaling en hyperventilatie kan je klachten aan je luchtwegen krijgen. Veel zal je zeker herkennen of ooit zelf eens ervaren hebben. Klachten die je kan merken tijdens de inademing of uitademing. Maar ook rondom je luchtwegen zoals je keel of mond kan je hebben.

Hyperventilatie klachten in en aan je hoofd

Pijn in of aan je hoofd maar ook gevoelens als duizeligheid of een wazig gevoel komen heel vaak voor. Dit komt vooral door de onbalans die ontstaat bij hyperventilatie maar spierspanning speelt ook een grote en belangrijke rol bij deze klachten.

Hyperventilatie klachten aan en bij je spieren

Spierpijn en spierkramp komen heel vaak voor maar ook een vermoeid gevoel terwijl je amper wat gedaan hebt. Net als tintelingen, spiertrekkingen of trillingen. Ook dit komt door de verzuring die ontstaat door de onbalans. Maar ook doordat je door de spanning je spieren teveel aanspant en niet gunstig gebruikt. Vooral je ademhalingsspieren in je borstkas, nek/schouders maar ook je beenspieren.

Hyperventilatie klachten in en bij je buik

Buikklachten, maagproblemen en darmklachten komen vaak voor. Ook dit ontstaat door de onbalans van het hyperventileren maar vaak ook doordat we tekort naar onze buik ademen en vaak te hoog ademen. Hierdoor gebruiken we onze ademhalingsspieren niet optimaal wat klachten geeft in de buikregio. Maar acute diarree is vaak iets wat je krijgt bij acute paniek bijvoorbeeld. Veel verschillende klachten met verschillende oorzaken.

Hyperventilatieklachten bij je huid

Huidproblemen zijn klachten die je niet snelt koppelt aan de hyperventilatie, toch kan dit ook hierdoor ontstaan wanneer je langere tijd hyperventileert. Het meeste bekend is jeuk, die heel alles overheersend kan worden.

  • Droge huid
  • Eczeem
  • Jeuk
  • Overvloedig transpireren
  • Blozen, rode warme wangen
  • Koorts gevoel met name in je hoofd
  • Vlekken in je gezicht en nek

Symptomen chronische hyperventilatie | Mentaal: op psychisch en emotioneel vlak

Mentale problemen door de hyperventilatie zal je vast herkennen. Vaak denken we dat dit de oorzaak is van de hyperventilatie maar juist de verstoring van de ademhaling kan deze gevoelens en klachten versterken! Je komt hierdoor vaak in een vicieuze cirkel omdat de angst gevoelens weer stress geven wat weer zorgt voor hyperventilatie. Welke klachten hier allemaal aan gelinkt kunnen worden lees je hier.

Twijfel jij of je klachten door de chronische hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken dan zelf direct je score

1 reactie op “Hyperventilatie symptomen lijst”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen