Hyperventilatie symptomen lijst

Hyperventilatie en een door stress verstoorde ademhaling kan je veel verschillende klachten krijgen en ervaren. Van deze symptomen lijst kan je meerdere klachten hebben en ook steeds last hebben van wisselende of andere klachten. De symptomen lijst is hier onderverdeeld in verschillende onderdelen. Als de tekst gekleurd is dan kan je erop klikken en krijg je uitgebreide uitleg te lezen over deze symptomen. Bij twijfel bezoek je natuurlijk altijd eerst je arts!

Wat is hyperventilatie?

Als wij stress ervaren dan gebeurt er veel in ons lichaam, een van de dingen die gebeurt is dat onze ademhaling zich versnelt. Heel handig als we bijvoorbeeld moeten vluchten of vechten, maar als wij stress hebben en deze extra energie niet verbruiken dan ontstaat er een onbalans in je lichaam. En deze onbalans geeft je allemaal verschillende klachten. Deze onbalans kan voor zowel mentale als lichamelijke klachten zorgen. Lees hier wat hyperventilatie is.

Diagnose chronische hyperventilatie

Vaak blijf je twijfelen over de oorzaak van je klachten. Want het lijkt vaak erg op andere dingen. En je bent je vaak eerst niet heel bewust van de stress of de verstoring van je ademhaling. Je arts kan een diagnose hyperventilatie stellen. Het is ook aan te raden dat als je twijfelt dan je andere oorzaken laat uitsluiten. Lees hier hoe de diagnose hyperventilatie gesteld wordt

Hyperventilatie symptomen | Welke lichamelijk klachten kan je ervaren

Je kunt veel verschillende lichamelijke klachten door de hyperventilatie ervaren. Vaak zal je last hebben van verschillende klachten die elkaar afwisselen. Juist dit maakt je vaak onzeker en angstig, wat er vaak voor zorgt dat je klachten in stand gehouden worden. Spierpijnen, krampen, onrust gevoelens, tintelingen, pijnen door je hele lichaam met als oorzaak de verstoring van je ademhaling en stress.

Hyperventilatie klachten ter hoogte van het hart:

Klachten rondom je hart zullen je laten twijfelen en onzeker maken. Ook kunnen deze klachten je het gevoel van angst en paniek geven. De onrust gevoelens rondom je hartslag maar ook de pijn klachten zoals de beklemming en druk op de borstkas

Hyperventilatie klachten ter hoogte van je luchtwegen:

Ook door de verstoring van je ademhaling en hyperventilatie kan je klachten aan je luchtwegen krijgen. Veel zal je zeker herkennen of ooit zelf eens ervaren hebben. Klachten die je kan merken tijdens de inademing of uitademing. Maar ook rondom je luchtwegen zoals je keel of mond kan je hebben.

Hyperventilatie klachten in en aan je hoofd

Pijn in of aan je hoofd maar ook gevoelens als duizeligheid of een wazig gevoel komen heel vaak voor. Dit komt vooral door de onbalans die ontstaat bij hyperventilatie maar spierspanning speelt ook een grote en belangrijke rol bij deze klachten.

Hyperventilatie klachten aan en bij je spieren

Spierpijn en spierkramp komen heel vaak voor maar ook een vermoeid gevoel terwijl je amper wat gedaan hebt. Net als tintelingen, spiertrekkingen of trillingen. Ook dit komt door de verzuring die ontstaat door de onbalans. Maar ook doordat je door de spanning je spieren teveel aanspant en niet gunstig gebruikt. Vooral je ademhalingsspieren in je borstkas, nek/schouders maar ook je beenspieren.

Hyperventilatie klachten in en bij je buik

Buikklachten, maagproblemen en darmklachten komen vaak voor. Ook dit ontstaat door de onbalans van het hyperventileren maar vaak ook doordat we tekort naar onze buik ademen en vaak te hoog ademen. Hierdoor gebruiken we onze ademhalingsspieren niet optimaal wat klachten geeft in de buikregio. Maar acute diarree is vaak iets wat je krijgt bij acute paniek bijvoorbeeld. Veel verschillende klachten met verschillende oorzaken.

Hyperventilatieklachten bij je huid

Huidproblemen zijn klachten die je niet snelt koppelt aan de hyperventilatie, toch kan dit ook hierdoor ontstaan wanneer je langere tijd hyperventileert. Het meeste bekend is jeuk, die heel alles overheersend kan worden.

Symptomen chronische hyperventilatie | Mentaal: op psychisch en emotioneel vlak

Mentale problemen door de hyperventilatie zal je vast herkennen. Vaak denken we dat dit de oorzaak is van de hyperventilatie maar juist de verstoring van de ademhaling kan deze gevoelens en klachten versterken! Je komt hierdoor vaak in een vicieuze cirkel omdat de angst gevoelens weer stress geven wat weer zorgt voor hyperventilatie. Welke klachten hier allemaal aan gelinkt kunnen worden lees je hier.

Twijfel jij of je klachten door de chronische hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken dan zelf direct je score

25 gedachten over “Hyperventilatie symptomen lijst”

 1. Duizelig met soms druk in mijn oren, tevens constante fluittoon. Zware vermoeide benen . Spierpijn benen en rug. Soms prikkelend gevoel in mijn mond. Sponsachtig gevoel voetzolen en pijnlijke gewrichten voeten en knieën. Vaak onregelmatige hartslag.

   1. Ik weet er alles van, zeker nu met dat warme weer!
    Elke keer aan huis gekluisterd zijn, daar word je alleen al depressief van.

  1. Ik heb hier ook last van! Voeten voelen inderdaad zoals een spons waardoor je precies niet stevig op je benen staat. Ook soms een versnelde hartslag. Is soms dagen beter zonder veel klachten, en soms paar dagen dat het precies enkel erger wordt. Wat heb jij gedaan om hier beter mee om te gaan?

 2. Geregeld koud hebben.
  Benauwd zijn.
  Niet uit mijn woorden komen.
  Oorsuizen.
  Hoofdpijn
  Brok in mijn keel.
  S’nachs trillend wakker worden.
  Last van stijve nek en spieren.

  1. Hi deze klachten heb ik ook. Erg lastig. Heb diazepam van de arts gekregen maar neem ze niet in misschien 1 in de maand. Ik voel geen verandering.

 3. Haii ik heb vroeger wel last gehad van hyperventilatie droge mond tintelingen, maar de laaste tijd heb ik als
  Ik slaap dat mij rechte kant van mn hoofd verdooft aan voelt dit heb ik ook een tijdje terug gehad na ontbijten dat ik een droge mond kreeg erbij met verdoofende hoofd ik word hier niet goed van

  1. Hoi, ik heb de laatste tijd erg veel last van steken in mijn borst en ook tussen mijn ribben. En boven op de achter kant van mijn rug. En ook op ander plekken van mijn lichaam. Is dit normaal hebben meer mensen dit?

   1. Ja hoor heb dat ook al gehad, maar dat gaat snel weer over meestal. Ik heb vooral last van trillingen, krop in de keel, onrustig gevoel en hartkloppingen

 4. Steeds andere klachten.
  Laatst 3 weken een droge mond.
  En gisteren ineens mijn linker oor. Net of geluiden vervormden (blikkerig/ hard) en vol gevoel in oor. Zakte na 2 uur weer af.
  Wel al jaren constant oorsuizingen.

  Herkent iemand dit rare gehoor/gevoel in oor?

  1. Ja ik heb ook geregeld klachten ivm de oren. Alsof er opeens een filter voorzit/wegvalt.

   Ik heb vooral last van heel licht slapen (altijd alert), duizeligheid, veel en snel zweten en warmte aanvallen. Echt irritant.

 5. Ik heb klachten na stoppen met antidepressiva die ik 5 jaar lang slikte.
  ben al 7 weken gestopt de eerste week was heel vreemd .
  Nu heb ik regelmatige hyperventilatie in het begin is dat heel vreemd ik wist niet wat
  er met mij gebeurde. Wat bij mij helpt is niet daar mee bezig zijn met die klachten, wandelen in de natuur ,sporten Lezen naar bibliotheek gaan. enz

  1. Ik ben gestopt met efexor na 14 jaar, nu inderdaad ook hyperventilatie en bijna het hele lijstje, inclusief maagpijn. Ik zou zo weer beginnen.

   1. Hallo ik ben Isabelle. Ik ben gestopt na 2 jaar. Heb vooral misselijkheid.. En het hele lijstje van chronisch hyperventilatie.

  1. Tintelingen maar ook 30 minuten een wat scheve mondhoek gehad. Door de molen gegaan ivm mogelijk een tia. Niets gevonden. Ik heb wel gelezen over stijfheid rond de mond, maar niets over een scheve mondhoek. Iemand met hyperventilatie dit ook gehad.?

 6. jazeker, druk op de oren, wanneer ik voorover buig oorsuizen, al jaren. Maar herken ook de droge mond, met name s’nachts…

 7. Duizelig , vermoeide benen voelen heel zwaar. Of ik op kussentjes loop en gevoel of tenen gevoelloos zijn. Hartritmestoornissen en een zo af en toe steken in mijn borst. Tijdens wandelen pijn in mijn flanken. Tintelingen in mijn neus. Tijdens slapen schokkende bewegingen van mij benen. Erg emotioneel. Veel moeten slikken.

  1. In de nacht wakker worden en dan wel 3 a 4 keer moeten plassen en dan daarna veel onrust
   Iemand daar ook ervaring mee ?

   1. Voor het eerst dat ik hier iets over lees
    Ook iets wat ik regelmatig heb wakker worden ook wel 3 a 4 keer plassen en dan onrust …in lijf en in hoofd
    Niet echt uit te legge…dan ook even daarna gaan mijn darmen ook reageren..

 8. Goede avond.
  Steeds weer andere klachten.
  Vaak onbewust paniekaanvallen,vluchten zo snel mogelijk naar huis.
  Stilte op adem komen.
  Last van brok in mijn keel,maagklachten, oprispingen en veel geeuwen.
  Veel onnodig zuchten.
  Opgeblazen gevoel.
  Oorsuizen en koud hebben.
  En ga zo maar door.
  Ben zo blij dat ik niet de enige ben.

 9. In de nacht wakker worden en dan wel 3 a 4 keer moeten plassen en dan daarna veel onrust
  Iemand daar ook ervaring mee ?

 10. In het verleden door burnout en spanningen ernstig en lang last gehad van chronische hyperventilatie. Al jarenlang vrijwel geen last (alleen in pieken van stress). Ik heb een lage bloeddruk wat ook eerder aanleiding kan geven tot verkeerd ademen. Voor ADHD gebruik ik soms medicatie. Dit werkt goed en tijdens gebruik geen bijwerkingen. Als het begint uit te werken krijg ik naast tijdelijk verergerde ADHD-symptomen ook last van tijdelijke hyperventilatie (duurt ong. 15 – 30 minuten). Bonzend hart, niet door kunnen ademen door gespannen middenrif, trillende armen, koud hebben, bleek worden, zuchten, borrelende luchtbelletjes, onrust, veel dorst, plasdrang, soms overslaggevoel t.h.v. borst/maag/spier (?), druk in mijn maag, koude handen en voeten, slikproblemen door gespannen keel, schokkerig bewegen, ‘koud’ in hoofd. Naar gevoel waardoor ik soms bang word (terwijl ik het herken van jaren terug).

  Het helpt soms om op de grond te gaan liggen, benen opgetrokken en dan rustig inademen en langzaam en lang uit te ademen (voor zover dat lukt met mijn verstijfde middenrif). Ik blijf liggen tot de rebound (uitwerken van mijn medicijnen) voorbij is. Het helpt niet altijd (omdat ik me dan druk blijf maken dat het mijn hart of vaten zijn. Bloeddruk is bij dergelijke symptomen in orde of eerder laag zoals ik altijd heb). Een espresso drinken helpt ook maar zou ik niet in het algemeen aanraden (ik word ontspannen en rustig van koffie, wat voor veel mensen juist niet het geval is).

  Misschien mensen die dit herkennen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen