Hoe ga je om met iemand die hyperventilatie heeft?

Heeft jouw partner, ouder, vriend(-in) of kind last van hyperventilatie? Dan vraag je je vast af hoe jij nou het beste omgaat met iemand die hyperventilatie heeft. En heb je vast veel vragen hoe je hier nou het beste mee om kan gaan.

Ik help je hier graag bij, want in het herstel is het heel belangrijk dat de omgeving hier goed mee om gaat.

Iedereen is verschillend en daarom zal ook de manier waarop je het beste hiermee om kan gaan verschillen. Maar toch wil ik je graag wat tips geven.

Hoe steun je iemand die hyperventilatie heeft – Wat is hyperventilatie?

Probeer je er goed in te verdiepen wat hyperventilatie is en weet dat hij/zij zich echt niet aanstelt. De klachten zijn echt!
De oorzaak mag dan misschien wel stress of psychisch zijn de klachten zijn wel echt en realiseer je dat.
Zoals je misschien inmiddels van mij weet zijn er ook veel lichamelijke (mede) oorzaken die de hyperventilatie veroorzaken of versterken.
Let er bijvoorbeeld eens goed op of jij patronen kan herkennen wanneer hij/zij meer last heeft. Als buitenstaander zie je dat vaak eerder.

Ga op een rustig moment eens het gesprek aan en kijk samen of je patronen kan herkennen. Doe dit in een open en rustig gesprek en ga iemand niet confronteren met situaties die voor hem/haar nog niet duidelijk zijn. Weerstand en emotie zal juist de hyperventilatie weer versterken.

Hoe ga je om met iemand die hyperventilatie heeft tijdens een paniekaanval?

 • De houding waarin iemand zit heeft heel veel invloed op de ademhaling. Maak hem/haar daar bewust van als hij/zij het benauwd heeft.
 • Tijdens paniek probeer duidelijk te maken dat er echt niks aan de hand is, stel iemand gerust. BV, je kan niks aan je hart hebben want de dokter heeft je net onderzocht. Je hebt het de afgelopen tijd ook heel druk gehad en elke keer als je tot rust komt gebeurt dit etc etc
 • Tijdens een echte paniekaanval mag je best even boos worden als het geruststellen niet werkt, zo kan iemand uit de paniek komen… (doe dit alleen als je weet dat dit helpt natuurlijk)
 • Zorg voor afleiding, gebeurt de paniek bijvoorbeeld in een winkel, leidt dan af door verpakkingen te laten lezen. Volgt hij/zij de grip op je paniek cursus, vraag dan of je mee mag denken in de oplossingen
 • Weet dat lachen en zingen helpt om je ademhaling te herstellen, dus maak een steengoede grap of ga zingen en laat meezingen.

En vooral ga in gesprek met elkaar en zorg dat je weet waarom iemand bang is. En vraag wat je het beste kan doen als er een paniekaanval is!

En wees vooral tot steun en heb begrip, want dit is zo ontzettend belangrijk!!!! 

Zorg er ook voor dat hij/zij de juiste hulp en ondersteuning krijgt, want je kan hier echt vanaf komen!

Hoop dat ik jullie hier een beetje mee kan helpen en ondersteunen en anders hoor ik graag van je!

3 gedachten over “Hoe ga je om met iemand die hyperventilatie heeft?”

 1. Maria van der Kaa

  Mooie tips.maar als niets helpt?mïjn zoon heeft sinds ongeveer 5 eken actute paniek en hyperventielatie aanvallen.ze komen vanuit t niets.dagelijks vreselijke hoofdijn en voelt zich heel naar.waar kan ik mee helpen en hoe kan dit ineens zo komen?

 2. Ik wil heel graag even reageren op deze site, want ik heb al 18 jaar een paniekstoorniset chronische hyperventilatie en tegenwoordig ook vaak acute aanvallen, maar heb in al die jaren nog nooit zo’n goede uitleg met zoveel tips gezien .

  Werkelijk alles klopt precies wat hier staat vermeld en ook al ben ik de afgelopen weken weer dagelijks zo slecht en twijfel ik wederom of ik niets medisch mankeer; nu weet ik dat ik deze site steeds ga bezoeken en dit allemaal weer ga lezen, om mezelf te overtuigen dat het “maar” hyperventilatie is. Eb ik schrijf hé woord “maar” tussen haakjes, want het is een lijdensweg en niet leven; maar overleven op zware momenten en inderdaad, als je omgeving geen empathie heeft, wordt het nog zwaarder en kom je er nooit vanaf. Bovendien zit je met een schuldgevoel, terwijl je dat niet zou mogen hebben want het is allemaal werkelijkheid wat je voelt in je lijf, maar vlak ook zeker alle angtgedachren in je mind niet uit, deze zijn minstens zo slopend!

 3. Ik krijg rustig te horen dan neem je toch gewoon een pilletje nou ik kan ze wel ze hebben geen idee , godzijdank voor hun want ik heb het al zo lang …
  Ik kan aardig functioneren maar af en toe niet maar begrip nee totaal niet ze kennen het niet.
  dat krijg je dan te horen maar inlevings vermogen van een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen