Diagnose hyperventilatie hoe stel je die?

De diagnose hyperventilatie hoe wordt die gesteld? Mensen die hyperventileren twijfelen veel of hun klachten wel echt komen door de verstoorde ademhaling. De klachten lijken namelijk heel erg veel op andere lichamelijke klachten. De duizelingen, pijn op de borstkas, spierpijnen, tintelingen, gevoel van flauwvallen etc. En die twijfel houden de klachten vaak in stand omdat het twijfelen en de onzekerheid weer zorgt voor meer stress en spanning.

Hoe wordt nou de diagnose chronische hyperventilatie gesteld?

Meestal ga je eerst met je klachten naar de huisarts en die luistert dan naar je verhaal. Hij/zij houdt dan een anamnese, wat betekent dat hij/zij je vragen stelt en hieruit een conclusie trekt. Dan doet hij/zij vaak alvast wat testjes zoals het meten van je bloeddruk en saturatie (zuurstof gehalte wordt gemeten door een soort knijper op je vinger) of het luisteren naar je longen. Vaak kiest de huisarts er dan voor om een bloedonderzoek te doen. Zo worden een aantal functies van je lichaam nagekeken. Heb je bijvoorbeeld een ontsteking die de klachten veroorzaakt, werkt je schildklier wel goed en hoe is het gehalte van je vitamines?

Bloedonderzoek en chronische hyperventilatie

Vooral je schildklierfunctie kan een zelfde soort klachten geven. Maar ook een vitamine tekort. Hier wordt dan vooral gekeken naar Vitamine D, een tekort van deze vitamine geeft namelijk oa spierpijn, vermoeidheid, depressieve en angstige gedachten. En je vitamine B is heel belangrijk. Een tekort kan je namelijk ook spierpijnen geven, tintelingen, vermoeidheid, wazig gevoel, angstige gedachten etc.

Heb je een bloedonderzoek gehad? Vraag dan altijd even je waardes op en check zelf of het net aan voldoende of ruim voldoende is.

Ook kan er in een bloedonderzoek gekeken worden hoe je CO2 gehalte is. Is deze verlaagd dan is er sprake van hyperventilatie. Dit wordt echter niet vaak door een huisarts gedaan maar eerder in het ziekenhuis omdat het een moment opname is.

Is dit alles in orde kan je huisarts ervoor kiezen om verder dingen te gaan uitsluiten

Lichamelijke oorzaken uitsluiten

Daarna zal je arts vaak ervoor kiezen om verdere oorzaken uit te sluiten. Dit doen ze door het stellen van vragen maar je kan ook doorverwezen worden naar een specialist in het ziekenhuis.

Heb jij klachten die lijken op problemen met je hart dan kan je doorverwezen worden naar een cardioloog voor een scan of echo. Zo worden problemen met je hart uitgesloten.

Ben je veel duizelig? Dan kan je doorverwezen worden naar een KNO arts die naar je oren en evenwichtsorgaan kijkt. Heb je veel spierpijn en spierklachten dan kan je naar een neuroloog worden doorverwezen die gaat kijken of je spierklachten door de verstoorde ademhaling komt of door wat anders.

Hyperventilatie provocatie test

Je kan ook doorverwezen worden naar een longarts. Deze kan er dan voor kiezen om een hyperventilatie provocatie test te doen. Hier wordt een hyperventilatie aanval opgewekt. Ook worden er bij de longarts eventueel andere testen gedaan om uit te sluiten dat je klachten niet door longproblemen zoals astma komen. Ik mocht longfunctie analiste Verona hier vragen over stellen deze kan je hier nalezen

Nijmeegse hyperventilatie vragenlijst

Veel artsen en therapeuten gebruiken de Nijmeegse hyperventilatie test als vragenlijst om te bepalen of je last hebt van hyperventilatie. Deze vragenlijst stelt je verschillende vragen die je kan beantwoorden of je er nooit, zelden, soms, vaak of heel vaak last van hebt. Hiermee wordt dan een score berekend. Bij mij kan je deze vragenlijst ook aanvragen. Ik heb hem wat aangepast waardoor de vragen naar mijn mening wat makkelijker te beantwoorden zijn. Vraag de gratis vragenlijst hier aan

Medicatie

Soms kiest de arts ervoor om je medicatie voor te schrijven. Iets wat ervoor zorgt dat je rustiger wordt zoals een angst remmer of een antidepressiva. Lees hier mijn mening over medicatie en hyperventilatie

Diagnose hyperventilatie | Hoe adem je?

En ervaren arts of therapeut zal zien en horen aan je of je last hebt van hyperventilatie. Je ademhaling is dan versneld en verhoogd, grote kans dat je achter je ademhaling aan zit als je praat, veel zucht of naar lucht hapt. En veel spierspanning en gestresst overkomt. Daarnaast wordt er ook naar je verhaal geluisterd. En hieruit een conclusie getrokken.

Conclusie over diagnose hyperventilatie

Een echte waterdichte diagnose van hyperventilatie is er dus niet. Het gaat vooral om het uitsluiten van andere lichamelijke oorzaken die je klachten kunnen veroorzaken. Worden die niet gevonden en klopt je verhaal bij iemand met chronische hyperventilatie dan krijg je de diagnose (chronische) hyperventilatie. Belangrijk is dat als je twijfelt je contact opneemt met je arts! Deze is er voor om je gerust te stellen! Heb je al een aantal test gehad en krijg je steeds te horen dat je gezond bent probeer er dan op te vertrouwen! Maar bij twijfel altijd direct contact opnemen!

Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om ervan af te komen!

Wil je weten waarom je de ene periode minder of juist meer last hebt? Overvallen de klachten je uit het niets? Start dan eens met het bijhouden van een dagboek. Dit geeft je namelijk veel belangrijke inzichten. Verder is het heel belangrijk dat je zorgt voor meer rust en ontspanning. Zorg heel goed voor jezelf. En leer een rustigere ademhaling aan. Probeer weer te leren vertrouwen op je lichaam. Het zijn alarmsignalen die af gaan die je iets willen vertellen. Probeer uit te zoeken wat dat is en hieraan te werken! Pak de oorzaak aan en zorg voor meer balans!

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen