Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie uitleg betekent letterlijk dat je teveel ademt. Dat wist je waarschijnlijk al en vraag je je vooral af of je klachten wel echt komen door het verkeerde ademen. En hoe je ervan af komt… Daarom probeer ik zoveel mogelijk uit te leggen hier op mijn site wat je hopelijk al voldoende gerust stelt. Wil je aan je hyperventilatie klachten werken dan zijn er verschillende tips en opties te vinden hier op mijn website.

Hyperventilatie wat is dat nou eigenlijk?

Letterlijk betekent het hyper: te snel/veel en ventilatie: ademen oftewel  een ‘versnelde ademhaling’.

Je ademhaling is eigenlijk een chemisch proces bedoeld om CO2 uit je lichaam te verwijderen(uitademen) en zuurstof op te nemen (inademen).
Als je hyperventileert betekent dit niet altijd dat je dit merkt en dat je echt heel veel meer ademt. De balans is verstoord tussen wat je inademt en met wat je verbruikt. Je lichaam gebruikt de zuurstof voor veel processen in je lichaam. Als je dus meer inademt dan je verbruikt krijg je een onbalans. En deze onbalans die geeft je klachten.

Door deze onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt de PH-waarde van je bloed. Het bloed wordt zo meer alkalisch, minder zuur. Als reactie hierop gaan je lichaamscellen meer melkzuur produceren om op deze manier de PH-waarde van je bloed weer te herstellen. En dit veroorzaakt onder andere de pijnlijke en vermoeide spieren, hoofdpijn, vermoeidheid, maagklachten en het wazige draaierige gevoel.

Acute en chronische hyperventilatie | wat is het verschil?

De acute vorm is bij veel mensen het meest bekend. Je begint dan heel snel en heel diep adem te halen en je hebt het gevoel dat je stikt. Dit kan acuut ontstaan als je heel slecht nieuws ontvangt of schrikt. Je krijgt dan opeens het gevoel alsof je geen lucht krijgt en raakt in paniek.

Chronische hyperventilatie

De chronische hyperventilatie is onbekender, maar komt veel vaker voor. Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld.
Vaak ben je je er niet van bewust dat je chronisch hyperventileert. Je ademt dan net iets sneller/vaker dan goed voor je is.
Als je je inspant begin je ook sneller adem te halen, maar dit is normaal. Je lichaam heeft dan ook meer zuurstof nodig en moet ook meer CO2 afvoeren. Doordat je langere tijd een (beetje) teveel ademt loopt je emmer als het ware over en ontstaan de klachten. Dit hoef je niet direct te merken.

Stress en een verstoorde ademhaling

Als je een periode van stress meemaakt heb je extra energie nodig om al die stress goed aan te kunnen. (Het vechten en vluchten) Na deze periode als je weer in een rustigere fase zit heeft je lichaam dus ook minder energie nodig. Maar je lichaam blijft nog in de stress stand staan. Je ademt nog steeds iets te vaak. En omdat je die extra energie niet nodig hebt krijg je nu een onbalans en krijg je deze klachten. Vaak zie je dit tijdens en na een burn-out.

Symptomen van acute hyperventilatie

De meest voorkomende symptomen bij een acute hyperventilatie aanval zijn:
 •Heel snel en heel diep ademhalen
•Het gevoel hebben dat je stikt
•Duizeligheid
•Misselijkheid
•Tintelingen rond de lippen
•Pijn in je buik of op je borst
•Hartkloppingen
•Soms zelfs flauwvallen

Symptomen chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie zijn de bekendste symptomen:
Dezelfde symptomen als acute hyperventilatie
•Vermoeidheid en lusteloosheid
•Gespannenheid, wazig zien en voelen
•Concentratie- en geheugenproblemen
•Spijsverteringsproblemen, maag en darmklachten

Lees hier een uitgebreide symptomenlijst

Diagnose hyperventilatie | Hoe wordt die gesteld

Vaak zal je twijfelen of je klachten wel echt door de hyperventilatie komen en je toch niet iets anders mankeert. Doordat je klachten toch anders lijken, je je niet voor kan stellen dat dit echt komt door je ademhaling of omdat je steeds andere klachten hebt. Een diagnose hyperventilatie kan je dan geruststellen. Hoe wordt de diagnose hyperventilatie gesteld? Lees hier mijn uitgebreide uitleg over de verschillende tests en onderzoeken, zoals bloedonderzoek en de hyperventilatie provocatie test: diagnose hyperventilatie

Hoe ga je om met iemand die last heeft van hyperventilatie | Tips voor je omgeving

Heel vaak is er veel onbegrip rondom deze klachten en heeft je omgeving dan ook echt geen idee hoe ze met je om moeten gaan. Voor deze vragen heb ik dit artikel geschreven. Hoe ga je het beste om met iemand die hyperventilatie heeft

Wil je van je hyperventilatie af?

Ik bied verschillende online cursussen aan die je direct kan starten. Neem hier een kijkje voor meer informatie

1 gedachte over “Wat is hyperventilatie?”

  1. Hi ik heb meer dan 20 jaar last van ademhaling klachten. Ik heb veel ademhaling therapy gedaan maar niks help. Ik heb mijn huisarts gevraagd om me naar de longarts te sturen. In ziekenhuis hebben ze foto van mijn long gemaakt en allerlei test gedaan ook test voor hyperventilatie niks gevonden! Maar ik heb dagelijk last van ademhaling. Sinds ik deze site gelezen heb weet ik nu dat gewoon chronisch hyperventilatie. Maar tja hoe ga ik mee om? Hoe kan ik van af? Het belemmering mijn leven, werk en sociale leven. Ik word wakker met angstig gedachten of ik mijn dag door kunnen. Dan voel ik me dat mijn adem word zwaarder. Opgeblazen gevoeld en nog moeilijker om adem te halen.
    Ik ben gewoon radeloos. Niemand begrijp me en mijn huisarts kan verder niets helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen